Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    Sziasztok!

    valamikor réges régen ( :) ) , a 4.0 idejében részt vettem egy vSphere tanfolyamon, utánna építettem egy kis labort, de aztán elsikkadt a dolog. Most hirtelen ötlettől vezérelve a PC-men VMware Workstation fölött összekattintgatnék egy tesztkörnyezetet. A cél az lenne, hogy a vSphere/ESXi 5.5 összes lényeges funkcióját (HA-SRM-DRS-FT-vMotion stb...) ki tudjam próbálni.

    Ehhez nyilván kell egy halom RAM meg SSD kapacitás.

    2x FreeNAS - 2x1GB
    2x W2K12R2 -2x2GB (domain controller+vCS)
    Linux-Windows Kliensek GUI-val - mondjuk 3x2GB
    ESXi overhead - 2x2GB //Ezt nem tudom mennyi mostanában, azt hallottama az 5.5-el növekedett a RAM igénye

    Nos így máris 16GB-nál lennénk, bár ugye a VM-ek gondolom nem egyszerre fogják az összes ramot fekzabálni, illetve az ESXi kényszerítheti is őket swappelésre. Ráadásul nem feltétlenül kell az összes guestnek egyszerre futnia, illetve a Linuxok talán eldöcögnének 1GB-al.

    1,
    Szóval a kérdés az első kérdés az lenne, hogy van-e valakinek aktuális (ESXi 5.5) tapasztalata, hogy 16GB-RAM al mennyire lehet boldogulni?

    2,
    250GB-os SSD mennyire lenne elegendő? Ha minden Windows/Linux Guest VM-re mondjuk 40GB-ot számolok (ami lehet overkill, hiszen ugye thin provisioningal kezdenék) a FreeNAS-ra 20GB-ot, akkor ez alapján a 250GB lehet nem lenne elég... :(

    Van valakinek aktuális tapasztalata?

    J.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák