Új hozzászólás Aktív témák

  • zone

    őstag

    válasz borg25 #21131 üzenetére

    "a rabszolgaságot nem mondanám humanista és civilizált értéknek"
    Inkább kereszténynek? :DDD Bocs, nem tudtam kihagyni. Érdekes, hogy ezt hozod fel, amikor épp a Biblia szabályozza a rabszolgatartást. Azt hittem egyértelmű, hogy a mai modern, civilizált világról beszéltem. Indiában egyébként az emberek harmada (490 millióan) nem használ wc-t, nem igazán nevezném civilizáltnak.

    "Tehát, ha valaminek az esélye mondjuk kisebb, mint 1% az nem is létezik."
    Ilyet mikor mondtam? Annak ellenére, hogy ritka, természetesen a bór és arany létezik, és akár vehetek is magamnak.

    "valaki olyan mumifikálódik így, akit az egyház előbb szentnek nyilvánított"
    Nem előbb, utólag. 1925-ben avatták boldoggá és 1933-ban szentté. Az első exhumálás 1909-ben volt, aztán újratemették, a második 1919-ben, amikor penészről és kalcium sóra hasonlító rétegről számolnak be, végül 1925-ben Pierre Imans wax alkotásával fedték le, mert az embereket taszította volna a mumifikálódott holttest látványa. Az, hogy közel 100 éve egy (valószínűleg vallásos) orvos nem tudta megmagyarázni, közel sem jelenti azt, hogy ugyanannyira valószínű nem csupán egy ismeretlen természetfeletti erő, de kifejezetten egy isten, ráadásul a keresztény Isten beavatkozása, mint akár egy emberi közbenjárás vagy egy ritka, de természetes folyamat. Lehetett volna a Repülő Spagettiszörny műve is, ugyanannyi bizonyíték van rá.
    A tudomány nyitott, de nem olyan hipotézisek felé, amik cáfolhatatlanok vagy vizsgálhatatlanok.

    (#21132) kymco
    Nem a Biblia írja, hogy kérj és megadatik? Nincs utána zárójelben, hogy ez nem mindig igaz.

    Az Emberi jogok nyilatkozatát pár évvel a jakobinus diktatúra előtt írták meg, csak 170 évvel később lett jelentősége, amikor létrehozták Franciaország Ötödik Köztársaságának alkotmányát. A kereszténység milyen idős volt az inkvizíció idején? Robespierre diktátor volt, nem humanista.
    Nincs olyasmi, hogy tudományos értékrend, a morális nézetek szabják meg a határt, hogy milyen emberkísérletek végezhetőek. A tudomány a vallással ellentétben nem állítja, hogy tökéletes és tévedhetetlen.

    Nem sajátítom ki a civilizált jelzőt, önmagában használom. Ezzel szemben bármilyen jótettre ráaggatjátok a keresztény jelzőt.

    [ Szerkesztve ]

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

Új hozzászólás Aktív témák