Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz Noddy #1933 üzenetére

    Nos, véleményem szerint ezeket nem lehet egy kalap alá venni.
    Holt tengeri tekercsek: Amit tudok erről, hogy ószövetségi bibliai könyvek illetve magyarázataik. Számos az ószövetségi kánonban (zsidók által ''szent'' iratnak tartott könyvek halmazában) nem szereplő, ószövetségi korú könyvet tartalmaz. A ''kjönyvtárat'' létrehozó közösség életével kapcsolatos leírások is vannak még benn... Ezek nagyon jelentős leletek, mert az időszámítás kezdete körüli időből kevés írásos emlékünk van, és ezek az iratok a zsidó vallási élet egy elég zárt közösségéről, a qumráni közösségről adnak információt. Hasznos a keresztényeknek is, mert mert bepillantst nyerhetünk Jézus korába, hogy milyen szakadások keletkeztek a zsidóság vallásosságába, hogyan váltak ki a templomi kultuszt elutasítók, és hogyan szerveződtek elszigetelt közösségekbe. Látható továbbá az ézsaiási lelet kapcsán, hogy a több ezer év alatt szinte szövegromlás nélkül olvashatjuk a jézusi próféciákat és más bibliai verseket.
    Az ószövetségi apokrifek kialakulása zsidóság egy nagyon izgalmas és fordulatos korszakára tehetők, az intertestamentális korra, mikor is a fogságból visszatért zsidóság a puszta létéért küzdött. Ezek többnyire át vannak itatva a kor pogány szemléletmódjával idegen, új elemek, gondolatok találhatók benne. Sokszor történelem szemléletű írások, a hősies küzdelem megörökítései, amik földi és mennyei téren is zajlanak. A hányattatás elviselése úgy válik könnyebbé, ha megjelenik benne az Isten végső ítélete, ahol a zsidó nép felszabadul, az elnyomók, szorongattatók pedig elnyerik méltó büntetésüket.
    Nos ezek az írások sokszor történelmi tévedéseket és egyéb más problémás állításokat is tartalmaznak. Érdemes elolvasni őket, de mind a korabeli zsidóság, mind a korai kereszténység nem tartotta a Szentírás részének. Olyan hatalmas eltérések nincsenek bennük, ami miatt ma megremegne a keresztény dogmarendszer, de mindegyik kimaradt irat okkal maradt ki.
    Az apokrifek következő része, az újszövetség korára tehető. Ezek többnyire évszázadokkal Jézus után születtek, de a hitelesség (népszerűség) megszerzése érdekében nagy nevek 'ál'nevei alatt. Ezek a Mária, Tamás, Péter, Júdás stb evangéliumai.... Érdekesek, izgalmasak, de egyrészt helyenként egymásnak is, no meg a kánoni (elfogadott) könyveknek is ellentmondanak. Döntő érv a hitelességük ellen a keletkezés kora. De sok érdekességgel szolgálnak. Ezeke többnyire már ''fertőzőttek'' a gnoszticizmussal, ami fénykorát Jézus halála után több, mint száz évvel élte, és Jézus személylt és tanításait is részbnen felhasználva egy új vallási irányzatként a kereszténység ''konkurenciájaként'' megjelent.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák