Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Sir Pocok #1776 üzenetére

    Sir Pocok, itt egy idezet a blogodbol:

    Mi az ego?
    Merül fel a kérdés a blogom egyik olvasójában. Megjegyzem, teljesen jogosan. Elég sokat fordul meg ez a fogalom a hozzászólásaimban.
    Szerintem az ego, és a vele kapcsolatosan kialakuló egoizmus, vagyis az önzőség az emberiség legnagyobb problémája.
    Az egoizmus mértéke széles skálán mozoghat. Az általánosan elmondható, hogy minden ember rendelkezik egy minimális egoval.
    Mikor jelenik meg az ego?

    Amikor az ember elkezd ragaszkodni valamihez. Az lehet akár fizikai vagy mentális.
    Ha minél több dologhoz kezdünk ragaszkodni egyre egoistábbak leszünk, ami azt fogja eredményezni, hogy egyre sebezhetőbbé válunk.
    Sok ember hiszi magáról azt, hogy szabad. Valójában azonban az ego börtönében vannak bezárva, úgy hogy azt észre se veszik.
    A buddhizmus lényege, hogy a gyakorláson keresztül megpróbáljuk minimalizálni az önzőséget. Sajnos azt kell, hogy mondjam, a jelenlegi társadalmi viszonyokat figyelembe véve rettenetesen nehéz az egoizmus teljes megszüntetése, vagyis a buddhává válás.
    Olyan világba élünk, ahol, ahhoz hogy boldoguljon az ember, valamilyen szinten egoistának kell lenni. Nehéz ezzel szembesülni, de el kell fogadni.
    Régen se volt könnyű a dharma útja, de akkor sokkal kevesebb dolgot kellett legyőzni.
    Aki azt mondja, hogy a buddhizmus egoista vallás, az nem látja át, hogy mi a meditáció és a helyes megértés lényege.


    ugy erzem, az ego-t egyenlove tetted az onzoseggel, ha megengeded szeretnek hozzafuzni par dolgot.

    a taoizmusban az ego-t ketfele helyen emlegetik leginkabb. az egyik a meditacios gyakorlatok, ahol a 'veszekedo majmok' szinonimaja, az elcsendesiteni valo 'belso dialogus'.
    az irasokban inkabb az enkepet jelenti, tobbet mint a buszkeseg, de kevesebbet mint a teljes onmagad. egyfajta szuro, amin keresztul latod onmagadat - olyannak amilyennek elkepzeled magad. igy mikor magadra nezel az egodat latod de ez eltakarja a valosagot, es az hiszed az egod te vagy. a feszultseget az alakitja ki, hogy az ego-kep ujra es ujra osszetuzesbe kerul a valosaggal a kulso vilag behatasai altal.

    kevesbe definitivan: azt hiszem kicsit olyasmi mint mikor az emberek onmagukat áltatják onmagukrol kialakitott keppel. ez lehet kulsoseg vagy belso tulajdonsag, viselkedes vagy szokas. azt hiszem az ego fenykepet akkor kapod meg valakirol mikor megkerdezed tole egyenesen
    - te milyen tipusnak tartod magad?
    no, a valasznak semmi koze sincs a valosaghoz. en sportos tipusnak tartom magam (de le kell fogynom elobb). muvelt (mikor olvastam utoljara egy konyvet?), intelligens (akkor miert ilyen a munkam?), vidam (minden heten otszor veszekszek a ferjemmel...), a belso ertekek a fontosak szamomra (...a penztelensegrol).

    [Szerkesztve]

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák