Új hozzászólás Aktív témák

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz lao ce #15414 üzenetére

    "szerintem a monotonitas az egyik legbiztosabb mod egy fuggoseg kialakulasaban. pl. az ima is monotonitas ami kialakitotta az istentol valo fuggoseget - es ettol lesz boldog az imat gyakorlo. nem veletlenul olyan sikeresek a "vallasos terapiak" a drog vagy alkoholfuggok kornyezeteben. egyfajta monotonitast felcserelni egy masikra ugy latszik konnyebb mint leszokni a boldogsagrol egy fuggosegre hajlamos egyennel."

    Ez egy nagyon jó meglátás, amit még azzal egészítenék ki, hogy a vallásos/hívő emberek nagy többsége mind sérült. Vagy nagyon öregek (ami már magában egyfajta deficit), vagy nagyon csúnyák, buták, szegények, megalázottak. Sok a "rehabilitált", pl. exdrogosok, exprostik, sok a kiközösített gyerek. Az általános iskolai osztályomból is érdekes módon az a srác lett egyedül vallásos, aki már kisgyerekként is mindennek a céltáblája volt, és akit senki nem vállat fel, mert akkora kretén volt már akkor is. Az egyedüli szalonképesen vallásos emberek a politikai meggyőződésből, vagy megszokásból hívők, de ugye őket a "kemény mag" nem tartja valódi hívőknek.

    Amúgy most tényleg belegondolva, csak sérült embert ismerek, aki vallásos lett. Az az osztálytársam; a régi szomszédunk, akik árvaházi gyerekek voltak, mert a szüleiknek nem kellettek; egy mozgássérült a szemközti házból; egy exdrogos haverom; egyetemen egy lány, akit szexuálisan zaklattak; szüleim egyik barátja, akinek enyhén szellemi fogyatékos gyerekei lettek. Mind egy-egy egyéni trauma az életük során, amit nem tudtak feldolgozni, és inkább egy álomvilágba menekültek.

Új hozzászólás Aktív témák