Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Steve_Brown #38203 üzenetére

    Nem értem mit szenvedsz össze. Ubuntu, Kubuntu, Mindefélebuntu 20.04, és ezeken alapuló disztrók (Mint 20, Pop! OS 20.04) a 20.04-es kiadással már vannak olyan frissek, hogy a Protonhoz semmi spécit nem kell telepíteni. A rendszerben default telepítve ott kéne lennie a mesa csomagnak, benne ACO támogatással, meg a kernelben egy nem olyan elavult nyílt amdgpu drivernek. Wine-t is a hivatalos tárolóból elég telepíteni, semmilyen külső .deb fájlt nem kell felszenvedni hozzá, Steam-et szintén fel lehet így telepíteni, ott csak annyira kell figyelni, hogy mikor már feltelepült, akkor a Steam beállítainál csak engedélyezni kell a Proton-t, mert alapból nincs bekapcsolva. Steam-ben Steam menü, ennek az utolsó előtti menüpontja (Settings), ezen belül az utolsó kategória (Steam Play) és itt beteszed a két pipát. Magyarított Steamnél nem tudom mi ezeknek a neve, hogy van magyarítva, pont a hülye magyarítások miatt nem használok magyarul egy rendszert sem.

    Zárt drivert el kell felejteni, az csak Nvidia kártyánál/GPU-nál kell. AMD-hez, Intelhez a kernelben lévő default nyílt drivert kell használni mesa-val, X.org alatt meg Intel GPU-nál semmit nem kell feltenni, AMD-nél meg a xf86-video-amdgpu-t.

    Nvidia speciális csak, annak is alapvetően a mesa kell, de ahhoz már telepíteni kell a zárt NV drivert, viszont cserében nem kell hozzá X.org alatt az xf86 driver.

    Ezek az xf86 driverek a hardveres 2D gyorsítást adják, a mesa a 3D-s OpenGL gyorsítást. A Steam egyébként behúzza függőségnek mind a mesa, mind a vulkan-os csomagokat, Protont, szóval nem kell neked feltenned olyan Linuxon sem, ahol nem lenne feltelepítve, de a mesa-t meg a megfelelő xf86 csomagot a X.org is behúzza telepítéskor. Waylanden semmilyen xf86-os driver nem kell.

    Ha nagyon nem menne, akkor viszont ne Ubuntuval szenvedj, tegyél fel egy Manjaro-t. Az full rolling, mindig elég friss benne a kernel, kerneldriverek, mesa, vulkan, Steam, Proton, nem kell semmilyen .deb csomaggal meg PPA-s leírással vergődni, nem lesz többé gond a függőségekkel.

Új hozzászólás Aktív témák