Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nethooligan
tag
Üdv!
Valamilyen oknál fogva én barom elindítottam egy töredezettségmentesítést a 416play-en. Fantasztikus munkát végzett, és lenyelt majd' 1 TB helyet.
Snapshotok nincsenek, az nem lehet a hibás, gondolom teleszemetelt mindent, vagy szarul használta ki a szektorokat.
Végül is késő bánat, de gondoltam rászabadítok egy balance parancsot. Ehhez képest "btrfs: unknown token 'balance'" választ kapok.
btrfs-progs verziója 4.0.
Elképzelhető, hogy ez utóbbit tudjam updatelni, hogy legyen benne balance, vagy felejtsem el, és sosem fogom tudni a balance-t elindítani? -
Nethooligan
tag
Tudom hülye kérdés, mégis felteszem.
Mennyire éri meg/szükséges/hasznos a +2 év Synology garancia. Igazából kicsit húzósnak tartom a 40k HUF-ot érte, de ha már 260k-ért veszek NAS-t (1019+), akkor lehet, nem ezen kéne spórolnom? -
Nethooligan
tag
válasz #80977664 #55790 üzenetére
(#55790) 2014htctest
(#55791) FishaNos igen, éppen ezért is írtam, hogy tudom hülye kérdés. Ha kibírja az 5+ évet, akkor semmi gond, ha nem, akkor jó lett volna, ha nincs.
Egyébként ez nem biztosítás, ez a Synology által biztosított plusz garancia.
Nekem is van egy DS410-em, ami a mai napig működik, ha abból indulok ki, akkor nem kell, csak hát abból kiindulni...
A válaszotokat köszönöm, meggondolom még a megrendelésig! -
Nethooligan
tag
Üdv!
Arról érdeklődnék, hogy van-e bármilyen jelentősége, hogy új NAS-nál egyszerre rakom be a HDD-ket, vagy esetleg egyesével? Raid5 vagy SHR lenne a btrfs kötet.
Akár időben, akár tényleges tárhely méretnél van-e bármi különbség a két módszer között? Bár méretben elvileg nem lehetne, de a gyakorlat ki tudja mit mutat. -
Nethooligan
tag
-
Nethooligan
tag
Na közben jönnek elő bennem a kérdések, bár ez más jellegű. Szóval, hogyan tudom beállítani a routerben a port-továbbítási szabályokat, ha két Synology NAS van a hálózatban? Meg kellene változtatnom a portokat valamelyiken? (Vagy ez inkább router kérdés?)
-
Nethooligan
tag
válasz kgymac #55936 üzenetére
Köszi a segítséget!
Az a kár, hogy a raid kalkulátorból nem derül ki, hogy van-e bármi hátránya a Raid5-nek azonos méretű lemezeknél.
A btrfs-ről is hol ezt, hol azt olvasok, hol azt ajánlja valaki, hol az ext4-et. Azt meg tudtam eddig is, hogy kevesebb lesz a szabad hely, mint ext4-nél. Ellenben sehol senki nem írja le tételesen hogy mi szól mellette és mi szól ellene egyiknek vagy másiknak. -
Nethooligan
tag
válasz Borisz76 #55940 üzenetére
Hát akkor btrfs lesz az, mintha a Docker pontnem szeretné az ext4-et.
SHR előnye ok, ha hátránya nem lesz, akkor az marad.
Köszönöm az eddigi segítségeidet is
Egyébként nagyon jó a DSM 6 leírásod, bár nekem a 3. Synology NAS-om lesz, sok újat nem tudtam meg belőle, de mégis végigolvastam. -
Nethooligan
tag
válasz kgymac #55945 üzenetére
Olvastam, mégsem érzem azt, hogy nekem Raid6 kellene, mivel van még 2 működö NAS szintén SHR-ben, és mindkettőre (mindháromra) mentem az igazán fontos adatokat. Ezeken kívül megvan még a számítógépemben is. Nehezen tudom elképzelni, hogy mindháromban egyszerre megy tönkre 2 HDD, de még kettőben is igencsak kicsi a valószínűsége.
Ja és 3 lemezzel kezdeném, azzal "nem lesz könnyű" Raid6-ot építeni.
[ Szerkesztve ]
-
Nethooligan
tag
-
Nethooligan
tag
Én említettem a TV Mosaicot. Vettem hozzá egy általuk forgalmazott TVButlert is. Ez egy USB-s DVB-C/T/T2 tuner, a Digihez tökéletes, mert ugye ők nem kódolnak.
Ezzel a tunerrel a Synology együttműködik, a TV Mosaic szerver nálam szintén a Synologyn fut, külön porton el tudom érni bárhonnan böngészőn keresztül, vagy mobilról, más gépekről a saját kliensporgramjával. Bárhonnan tudom nézni bármelyik adást, értelemszerűen mivel egy tuneres, így egyszerre csak egy muxon belülieket. Én igazából nagyrészt csak felveszek vele közvetlen a NAS-ra.
Itthonról nem elérhető egyébként, csak a holland cégtől, esetleg amazonon keresztül lehet rendelni. -
Nethooligan
tag
-
Nethooligan
tag
Sziasztok!
Végre megjött minden az új NAS-hoz, már készíti a kötetet, kb holnapra készen is lesz vele.
A következő lépésem kb. 14,5 TB adat átmásolása lesz a régiről. Ebből 12 TB viszonylag nagy fájlok, a többi 2,5 TB fényképek, dokumentumok, azaz sok-sok kicsi.
A régi NAS DS416play, az új DS1019+, egy hálózaton lennének, ami 1 Gbites.
Mivel lehetne ezt a leggyorsabban abszolválni? Van ajánlott program, vagy próbálkozzak melyik jön be?
Jobban örülnék, ha beállíthatnám egy programban, hogy miket másoljon és ott hagyhatnám őket magukra, mintha próbálgatnom kellene. Főleg, hogy várhatóan legjobb esetben is 2-3 napot fog igénybe venni ez a művelet. -
Nethooligan
tag
Ha két külön kötet lesz (mindegy, hogy ALAP-ALAP, SHR- SHR, SHR-ALAP), akkor ugyanakkora lesz a tárhelyed. Az egyik kötet az egyik HDD, a másik kötet a másik HDD lesz.
Igazából nincs jelentősége addig, amíg így marad minden. Az egyetlen jelentősége az lehet, hogy ha később a jövőben szeretnél Raid-et, akkor nem árt az első kötetet SHR-be tenni, akkor tudod bővíteni a kötetet (tárhely az első HDD mérete és tükrözi az adatokat).
A fájlrendszert a kötet létrehozásakor tudod megadni. -
Nethooligan
tag
Üdv!
Megyeget a két NAS között a másolás. Amint befejeződik, a régi NAS teljesen le lesz pucolva és újratelepítve, a jövőben backup-nak fogom használni.
A kérdésem is ehhez kapcsolódna, hogy melyik backup porgramot ajánlanátok?Mindkét NAS-on DSM 6.2.2-24922 Update 4 fut, azaz még mindkettő támogatott, és valószínű az esetleges DSM 7 is mindkettőn támogatott lesz. Pár megosztott mappa, esetleg egyik-másikból csak pár almappa mentése kellene (NAS-NAS között). Jó lenne, ha nem írná felül mindig a teljes mentést, hanem csak kiegészítené, aktualizálná. Az sem lenne hátrány, ha legalább egy példány az esetlegesen változott, törölt fájlokból is fennmaradna, ha esetleg véletlen törlöm, változtatom meg.
Igazából nem szeretnék kísérletezgetni, hogy melyik program megfelelő, melyik a legmegfelelőbb erre, azért kérek tanácsot. Gondolom van, aki csinál biztonsági mentét két NAS között.
Előre is köszi a segítséget!
-
Nethooligan
tag
válasz gyugyo79 #56478 üzenetére
A héten telepítettem nulláról egy NAS-t 3 egyforma méretű lemezzel.
Esze ágában nem volt bármilyen kötetet létrehozni (ahogy soha nem is tett ilyet a 2.3-as DSM óta, amivel kezdtem), nekem kellett megcsináltatnom vele, és bármilyen kötetet létre tudtam volna hozni. Mármint persze olyat nem, amihez minimum 4 lemez kell, de azon kívül igen.Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy az ide berakott képnél (#56477) ne a Quick-et válaszd, és akkor nem fog SHR kötetet létrehozni.
-
-
Nethooligan
tag
válasz Nethooligan #56486 üzenetére
Nos tegnap "okos" voltam.
Erre ma a régi NAS teljes takarításon esett át, azaz újratelepítettem.
DSM netes telepítés, erre amikor elindult a NAS automatikusan elkezdte az SHR, btrfs kötetet létrehozni.
Mindezt 416 playen. A 1019+-nak esze ágában nem volt ilyet tenni.
Ezek után nekem egyértelműnek tűnik, hogy a Synology újabb "okos" lépése ez, hogy a +-os vagy a feletti modelleken nem indul automatikusan, míg a többin igen. Kb úgy, mint ahogy elvileg nem engedi a 416play-re felrakni a dockert, csak a +-osokra. (Elvileg, mert 916+-os modellt választva le lehet tölteni a honlapjukról és manuális telepítéssel simán felmegy.) -
Nethooligan
tag
Hogy próbálod elérni?
Több lehetőséged is van.
Routerben a port forwardot úgy írod meg, hogy külső 9091 belső 9999. Ilyenkor kb semmi sem változik, csak a router a régebbi 9091-es portról átirányítja az új 9999-es portra. Ennek így mondjuk semmi értelme.
Ha a routerben átírtad a portot 9999-re, akkor:
- ha böngészőből akarod elérni, akkor encimem.ddns.com:9999-et kell beírni
- ha a GUI-ból, akkor ott kell beállítani az új portot. Transmission Remote GUI-ban: Alkalmazás beállításai -> Transmission -> Távoli kiszolgáló: encimem.ddns.com Port: 9999Minden további nélkül mennie kell, nálam is át van állítva a 9091-es portról.
-
Nethooligan
tag
Mondjuk én még nem próbáltam meg átírni (gondolom a /usr/local/transmission/var/settings.json-ban írtad át, és újraindítottad a NAS-t is), csak kívülről lehet elérni más porton.
Azaz a routerben külső port xxxx, belső port 9091, így kintről a 9091-ről nem lehet elérni, csak belső hálóról. És persze Remote GUI-ban is átírtam a portot xxxx-re. -
Nethooligan
tag
válasz Sanyi.mTs #57357 üzenetére
Mondjuk nem egy ftp kliens, de bekerül(nek) a FileStationben a mappák közé az ftp-n elérhető mappá(k), és ugyanúgy tudsz áthúzással másolni, áthelyezni, mint NAS-on belüli mappák között.
És ugye lehet két FS-t is nyitni, akkor talán könnyebben, jobban át lehet látni, ha esetleg túl sok a mappa.
-
Nethooligan
tag
Ha erősebbet szeretnél, akkor 918+.
Én 416play-t cseréltem le 1019+-ra (ez szinte ugyanaz, mint a 918+, csak 5 lemezes), és ég és föld a különbség.
416play-en a torrent (viszonylag sok 300+) kinyírt mindent. A TVMosaicban nem tudtam betölteni az EPG-t, többször elérhetetlenné vált, stb...Viszont, ha neked a 415play (van egyáltalán olyan, nem 416play akart az lenni?) megfelelő, akkor nem biztos, hogy "megéri" váltani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X201 - i5-520M I 3GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E560 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest