Új hozzászólás Aktív témák

  • SaGa59

    őstag

    válasz Dhampir #35732 üzenetére

    Láttam egy részét és ez is olyan hatásvadász Tvrtko-s ra sikerült. Akkor hagytam abba, mikor az egyik szakértő azt találta mondani, azért nem kell félni a mai erőművektől (pl Pakstól) mert azok irányításrendszere már korszerűbb, biztonságosabb. Ez marhaság, egy szakértő ilyet nem kellene mondjon.
    Azért nem kell tőlük félni, mert a nem grafitos erőművekben (és tudtommal ma már egy ilyen sem működik), ilyen robbanás nem fordulhat elő. Az irányítás rendszer ott sem hibás volt, hanem a személyzetet irányító leszarta a szabályokat. Ez meg bárhol előfordulhat, mert az minden biztonsági rendszerben kötelező, hogy át lehessen venni az irányítást kézire. Akkor meg már bármi bekövetkezhet, de reaktor megfutás és robbanás azért, mert kifogy vagy elforr a víz, nem.
    A víz a moderátor, ha nincs, leáll a reakció, a reaktor lehűl.
    A Lenin erőműben a grafit volt a moderátor, vagyis a reakció fennmaradt víz nélkül is. A kevés megmaradt víz meg felforrt és gőzrobbanást okozott, amikor a reakció megszaladt a szabályzó rudak hegyét alkotó grafit bekerülése miatt. Ez szétvetette a reaktort, a maradék hő felgyújtotta a sugárzó grafitot és annak hamuja terítette be fél Európát.
    Nyomott vizes reaktorban nincs olyan anyag, ami ekkora kihullást tudna okozni. Legfeljebb ha atomrobbanás történne, de az meg nem történhet, ahhoz kevés a hasadóanyag, túl nagy térfogaton elosztva. Leolvadás lehetséges.

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

Új hozzászólás Aktív témák