Hirdetés

2019. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) tomazin


tomazin
(PH! kedvence)

A hétvégi mérkőzések folyamán összesen 78 darab számítógépet vettünk igénybe, a gépek teherbírása pedig lehetővé tette, hogy az összjátékidő a két nap alatt 20 óra legyen, ami magába foglalja az öt játék időtartamát

wow. 2nap alatt 20óra. ez aztán a teherbírás. illetve technikai részlet...

első évad során vs minden korábbi nézettségi rekordot megdöntöttek az MNEB-n

tehát megdöntötte a nullát?

(#2) strogov válasza tomazin (#1) üzenetére


strogov
(fanatikus tag)

EQ-n volt, hogy szerverből volt ennyi, az összjátékidő meg inkább 20 ezer óra volt 2 nap alatt :)

[ Szerkesztve ]

(#3) Ghoosty válasza tomazin (#1) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Ez tuti egy elrontott fogalmazás. Ez gépenként átlagosan kevesebb, mint 8 percet jelent naponta. Ami igen csak kevés.

[ Szerkesztve ]

(#4) Medocsabi


Medocsabi
(PH! addikt)

Számomra továbbra is nevetségesen hangzik az e-sport fogalma. Nálunk ezt még mindig kockulásnak hívják :D
Igen, tudom, az "e-sport" a professzionális szinten űzők között fogalom, de mitől lesz egy játékos profi? Ha pénzt kap a játékért? Vagy ha régóta játszik(mert akkor én is Starcraft2 e-sportoló vagyok :D )? Vagy ha egy játékban elért xy szintet? Nem kötekedés, kedves "e-sportolók", csak hangosan gondolkodtam :)
Amúgy gratula a győzteseknek. :K

Ami nem öl meg az megerősít.Kivéve a Medve.... ...A Medve az megöl!

(#5) Ghoosty válasza Medocsabi (#4) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Ebben a témában nagyon jól lehet flame-elni, remélem nem ez volt a célod.
A kérdésedre a válasz ugyanaz lesz, mint ha a biliárdot nézed, vagy a dartsot. Nyilván este a kocsmában félrészegen nem leszek sportoló, mikor ilyet játszok, de messze nem egyenértékű azzal, amit versenyeken lehet látni.

(#6) Medocsabi válasza Ghoosty (#5) üzenetére


Medocsabi
(PH! addikt)

Ez oké, de a darts- illetve biliárd versenyeken komoly pénzösszegek találnak gazdára. Z
Ezért kérdeztem, hogy mitől lesz valaki e-sportoló? Vegyük példának a cikkben említett eseményt. Kaptak pl pénzjutalmat, vagy egyéb,nagyértékű nyereményt a győztesek? (pl új vga, alaplap, stb...)
Abszolút nem a flame, meg a fikázás, hanem a megértés a célom :)

Ami nem öl meg az megerősít.Kivéve a Medve.... ...A Medve az megöl!

(#7) Zabalint válasza Medocsabi (#6) üzenetére


Zabalint
(tag)

Nekem inkább az a gondom, hogy az e-sport a sport szó totális félreértelmezésén alapszik. Ha e-sportnak nevezzük a pénzdíjas versenyeket, akkor a hobbi game-elést is e-sportnak kellene nevezni, vagy egyiket sem, hiszen a hobbi futó is sportol, nem csak az élsportoló.

(#8) Medocsabi válasza Zabalint (#7) üzenetére


Medocsabi
(PH! addikt)

Ezzel nem feltétlenül értek egyet, mert a fogalom hogy "e-sport", már alapból a professzionális szintű számítógépes játékot jelenti(így már alapból kvázi kiemeli az e-sportolót az átlagos kockától). Én azt nem értem, hogy ez mit takar. Mármint hogy mitől lesz valaki professzionális játékos.

Ami nem öl meg az megerősít.Kivéve a Medve.... ...A Medve az megöl!

(#9) Ghoosty válasza Medocsabi (#6) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Nem követem annyira az e-sportot, így nem tudom, hogy itt konkrétan milyen díjak vannak, de azt tudom, hogy nemzetközi versenyeken komoly pénzdíjazások vannak. Mivel gyerekcipőben van az egész, a népszerűsége sem összevethető a billiárddal, így nyilván nem lesznek azt megközelítő díjak. Idővel változhat.

(#7) Zabalint

Az, hogy az autóversenyzés sport, azt kevesen vitatják. Mégse hívunk minden autóvezetést sportnak, még akkor sem, ha a lámpánál néhányan gyorsulási versenyt rendeznek. Itt is csak a szervezett keretek közötti autózást hívják sportnak.

(#10) Zabalint válasza Medocsabi (#8) üzenetére


Zabalint
(tag)

Hát de épp ez az, hogy csak a professzionális játékot nevezik e-sportnak, míg a fizikai sportoknál van tömegsport, szabadidő sport, stb., stb., tehát az e-sport eleve logikátlan alapból indul ki, a benne foglalt sport szó azon értelmezésből fakad, mint ha a fizikai sportoknál is csak a professzionália sport lenne a sport. Megjegyzem, ha a fizikai sportoknál is ezt a logikát vennénk alapul, akkor teljes sportágakat nem tekinthetnénk sportnak, illetve egyes sportágakban az olimpiai résztvevőket nem tekinthetnénk sportolóknak, mivel amatőrök.

(#11) Zabalint válasza Ghoosty (#9) üzenetére


Zabalint
(tag)

"Az, hogy az autóversenyzés sport, azt kevesen vitatják. Mégse hívunk minden autóvezetést sportnak, még akkor sem, ha a lámpánál néhányan gyorsulási versenyt rendeznek. Itt is csak a szervezett keretek közötti autózást hívják sportnak."

Rossz megközelítés, mert a fizikai sportokat sem csak szervezett keretek között lehet űzni. Ha lemész futni, akkor sportolsz, akkor is, ha nem egy egyesületben teszed. A közlekedés autóval meg pontosan azért nem technikai sport, mert se nem hobbiból, se nem kedvtelésből, se nem versenyből nem teszed, hanem konkrét eszközként használod az autódat az eljutáshoz. Ha csapatni mész vagy sportautóval száguldozni, uticél nélkül a közútra, akkor bár valószínűleg illegális, amit csinálsz, de ez technikai sport. Ugyanúgy, ha kerékpárral jársz dolgozni, az nem sport, de ha kimondottan edzési célból mész tekerni, az az. Nyilván vannak kevert esetek is.

Amiért az e-sport elcseszett fogalom, hogy kizárólag a professzionális szintet foglalja magába, de a szabadidős, szórakozási, hobbi tevékenységet nem. Holott a hagyományos sportoknál igen.

(#12) Ghoosty válasza Zabalint (#11) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

"Ha csapatni mész vagy sportautóval száguldozni, uticél nélkül a közútra, akkor bár valószínűleg illegális, amit csinálsz, de ez technikai sport."

Pont erről beszélek, hogy ezek a 'nem hagyományos sportok' társadalmi megítélése kicsit más. Többször előfordult, hogy csak úgy elmegyek autózni cél nélkül, csak a vezetés kedvéért, de sose jutott eszembe, hogy sportolnék. Ahogy sose jutott eszembe, hogy sportolnék, ha nyomok egy darts partit két sör között a kocsmában. Bár definíció szerint mindegyik az. Legalábbis az a definíció szerint, amit wikipédián találtam:

"A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése."

Ha ezt a definíciót elfogadjuk, akkor az különbözteti meg az e-sportot a kockulástól, hogy nem mindennapi környezetben történik. Tehát eljársz versenyre. De ha egy laptoppal a parkban játszok, akkor az sem mindennapi környezet, így akkor az is sport. De a fenti definíció alapján pl a szobabiciklizés az nem sport, mert mindennapos környezetben történik. Vicces módon még a kocsmai sörözés önmagában is belefér a definícióba. Szerintem ez inkább társadalmi megítélés kérdése, mintsem definíciós probléma. De mint látszik a definíció megalkotása is problémás, hogy minden belekerüljön, amit a társadalom sportnak tart, de maradjon ki minden amit meg nem tekint annak.

(#13) RexpecT válasza Medocsabi (#6) üzenetére


RexpecT
(PH! addikt)

Itt is elég komoly pénzösszegek forognak már kockán.
69 játékos van már 1 millió dolláros össznyeremény fölött(szponzorok, twitch, donatek, fizetés stb. nélkül):

[link]

----------------------------------------------Heisenberg----------------------------------------------

(#14) Quaresma válasza Medocsabi (#6) üzenetére


Quaresma
(senior tag)

Pedig nem is kellett volna olyan sokat olvasni a cikkből kommentelés előtt:)

" Április 27-én és 28-án, Győrben és Budapesten megtartott döntőn 15 millió forint összdíjazás, valamint a magas színvonalú eszközpark várta a versenyzőket."

A 15 milliós összedíjazás egész jó kiindulási alap az első ilyen versenysorozathoz.

Ps: brunorbert

(#15) 7Heads Drago


7Heads Drago
(PH! addikt)

Ez mitől sport?
A sportnak a lényege az aktív mozgás. Eléggé vicces hogy miket kitalálnak. Inkább szórakozás mint sport.

[ Szerkesztve ]

Kevés vagy, mint Mackó sajtban a brummogás.

(#16) RexpecT válasza 7Heads Drago (#15) üzenetére


RexpecT
(PH! addikt)

A sportnak a lényege az aktív mozgás.

Sakkozók, billiárdozók, dartsozók, forma-1 pilóták stb. lehet nem értenek egyet :)

----------------------------------------------Heisenberg----------------------------------------------

(#17) nuke7 válasza 7Heads Drago (#15) üzenetére


nuke7
(PH! kedvence)

fuh, ahogy írták is, nagyon sok szellemi sportág van - én mondjuk forma-1 helyett (ahol azért hatalmas a fizikai terhelés) mondjuk a sport lövészetet mondtam volna... :U

Vagy neked szórakozás az, hogy a maximális teljesítményt préseled ki magadból adott időpontban, parancs szóra fizikailag és szellemileg is? (reflexek, szem-kéz kordináció, mentális terhelés - stressz, stratégia, reakciók, stb.) :F

*** https://www.twitch.tv/nuke7 *** https://youtube.com/user/nuke7 *** https://discord.gg/5YP4edj

(#18) 7Heads Drago válasza RexpecT (#16) üzenetére


7Heads Drago
(PH! addikt)

Ízlések és pofonok... :)

Kevés vagy, mint Mackó sajtban a brummogás.

(#19) Necroman_Mk2 válasza 7Heads Drago (#15) üzenetére


Necroman_Mk2
(senior tag)

Ha van benne kompetitív elem, azaz mérhető teljesítményen alapuló verseny, akkor igen, lehet ezeket is profi sportnak tekinteni. Sokkal inkább ezt, mint a pókert...

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#20) mmx233 válasza 7Heads Drago (#15) üzenetére


mmx233
(lelkes újonc)

Hát ez már a "fedettpályás kalaplengetés" kategória és nagyon sajnálatosnak tartom, hogy valami marketinges elrontja a sport szó jelentését és a számítógép előtti görnyedésre alkalmazza.

(#21) mmx233 válasza Ghoosty (#12) üzenetére


mmx233
(lelkes újonc)

Hát a wikipedia definícója sem tökéletes, a társadalmi megitélés pedig abszolút szubjektív. Viszont nagyon tetszik a sport-kocsmázás definíciód. :beer:

(#22) Ghoosty válasza mmx233 (#20) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

"elrontja a sport szó jelentését"

Ehhez az kéne, hogy legyen neki valami egyértelmű definíciója. Én még nem találtam olyat, amibe belefér a sakk, a céllövészet, a darts, a billiárd, de nem fér bele a versenyszerű kompetitív számítógépes játék.
Ha találsz ilyet vagy tudsz alkotni, akkor megoszthatnád velem.
Amúgy már el van rontva a jelentése. A szó francia eredetű és általánosan jelenti a szórakozást. Ráadásul, van egy olyan kifejezésünk, hogy 'sportot űz belőle, hogy....'. A pontok helyére meg kb bármi kerülhet, amit gyakran csinál az ember. Szóval szerintem teljesen felesleges fennakadni, hogy most éppen a számítógépes játékok versenyszerű űzése is bekerült a sport alá.

Régebben sokat játszottam, jó is voltam a játékokban, de soha nem értem el olyan szintet, ami egy versenyhez kéne. Ennek fő oka, hogy én játszani akartam, nem győzni. Így nem öltem bele annyi időt, nem gyakorolgattam mozdulatokat stb. egy szóval nem edzettem, így sose éreztem sportnak. Viszont azok akik versenyszerűen csinálják, azok számára egyre kevésbé játék, sokkal inkább munka. Ezért egyáltalán nem zavar, hogy az e-sport kifejezéssel próbálják elkülöníteni a kettőt.
Mondom mindezt úgy, hogy sose érdekelt igazán az e-sport, néhány meccset azért láttam, de főként azért, hogy tanuljak belőle, mert volt olyan helyzet a játékomban, amit nem tudtam, hogyan oldjam meg. Sajnos legtöbb esetben jól csináltam, csak gyorsabban/pontosabban kellett volna ugyanazt tennem.

(#23) Apollyon válasza Ghoosty (#22) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

A sport szóra tényleg nincs egyértelmű kifejezés, viszont az "elrontja a sport szó jelentését" dologban annyiban igaza van, hogy világszinten az átlag magyar egészségi állapota igen rossz, elég magas az alkoholizmus, és a kövér emberek aránya is.

Viszont akik "rendes" sportot nem űznek, azaz nem mozognak, mint pl. futás, napi 1 óra gyaloglás, bicikli vagy konditerem akármi, azok az e-sportolással tévesen abba az illúzióba kerülhetnek, hogy márpedig ők is valóban sportolnak valamit, minek menjenek futni, amikor ezt kiváltja az e-sport kategóriába kerülő "csé"... Holott csak a gép előtt ülnek.

A sakk is sportnak számít ugyan, de ezt sem tekintjük ugyanolyannak. Inkább az olimpián szereplő, rendes mozgást igénylő sportokat vehetjük annak. Legalábbis nem hiszem, hogy a 4 évente világszinten megrendezendő olimpián sokan azt néznék és ugyanolyan sportnak tartanák a sakkot, amikor csak ül egymással szemben két ember, akiknek néha megmoccan az egyik kezük.

Szóval oké, e-sport, csak éppen az e-sportolással esetlegesen kiváltott "rendes" sport hiánya hosszútávon egészségügyi kockázatokat hozhat. Ezért kellene valami program, ami azt hirdeti, hogy mozogj mindennap aktívabban egy órát, vagy legalább minden másnap, de tényleg legalább hetente háromszor valamit, mert a billegér püfölés önmagában nem a hosszú élet titka.

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#24) PuMbA válasza RexpecT (#16) üzenetére


PuMbA
(PH! félisten)

Billiárdozók és a dartsozók azért mozognak (járkálnak), a Forma-1 pilóták pedig a legedzettebbek közé tartoznak az összes sportot figyelembe véve is, mert olyan izomzattal kell rendelkezniük, hogy kibírják az erőhatásokat és ezért állandóan edzenek: [link] :)

[ Szerkesztve ]

(#25) Ghoosty válasza Apollyon (#23) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Ez már nekem kicsit belemagyarázás. Igazából pont a másik oldalról látom a problémát. Mindig azt mondják, hogy sportolj valamit, nem pedig azt, hogy végezz valami aktív testmozgást.
A sport=aktív testmozgás már régóta megbukott. Megnézheted, hogy Olimpián jó eredményeket elért céllövők között nem ritka az erősen elhízott versenyző. Ugyanígy szánkó sportágban szintén tele van a mezőny túlsúlyos emberekkel.
Arról nem is beszélve, hogy akár az aktív mozgásos sportok esetében a versenysport nem egészséges. Szóval a sport=egészség se él.
Ezzel szemben itt vagyok én, meg többen a családból, akik nem sportolnak rendszeresen. Viszont van kertünk, ott van munka, sok testmozgással. Ha el kell menni valahová, akkor előbb indulok el gyalog, vagy biciklivel, mint autóval. Jön egy lépcső általában felszaladok rajta. Ennek ellenére sokszor megkapom, hogy miért nem sportolok, az kell, mert az egészséges. Közben semmi túlsúlyom, az állóképességem kimagasló. Meg is lepődtem, mikor egy nagyobb csoporttal voltunk a természetben és egy domb tetejére való feljutás milyen gondot okozott a többségnek.
Visszatérve az eredeti gondolathoz én még nem találkoztam olyannal, még hallomásból sem, hogy valaki úgy gondolná, hogy e-sportoltam, így már nem kell egyéb testmozgást végeznem.

(#26) Zabalint válasza Ghoosty (#22) üzenetére


Zabalint
(tag)

"Viszont azok akik versenyszerűen csinálják, azok számára egyre kevésbé játék, sokkal inkább munka. Ezért egyáltalán nem zavar, hogy az e-sport kifejezéssel próbálják elkülöníteni a kettőt."

De épp ez a baj hogy te is a versenyhez kötöd. Holott a fizikai sportnak csak egy kis részhalmaza a verseny, a közgondolkodást ráadásul total félreviszi, így lehet az, hogy azt nevezzük sportrajongónak, aki maga semmit nem sportol, de nézi a sportversenyeket a TV-ben.

(#27) Ghoosty válasza Zabalint (#26) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

A közgondolkodás sose volt egy állandó dolog. Mindig változott valamerre.
Miért baj, hogy most a 'sportrajongó' kifejezés nem feltétlenül jelent művelést is? (már bővel az e-sport kifejezés előtt így volt)
Miért baj, ha eltolódik a sport kifejezés a versenyszerű művelés irányába?
Miért rossz, ha ezentúl nem azt mondom, hogy sportolok, hanem azt, hogy rendszeresen futok/biciklizek stb.?

Már bőven az e-sport megjelenése előtt elveszítette az aktív mozgás=sport részt és már régen megjelentek azok a sportágak is, amiknél csak a versenyt nevezzük sportnak. Így az e-sport már nem lóg ki egyáltalán. Persze ez megint egyénileg eltérhet.

(#28) Zabalint válasza Ghoosty (#27) üzenetére


Zabalint
(tag)

Nem azt mondtam, hogy az e-sport lóg ki hanem hogy a tendencia eleve rossz. A sport kifejezéssel együtt az aktiv testmozgásról is eltolódnak a fogalmaink a profi sport felé. Magyarországon ez különösen ártalmas, ahol kormányzati szinten is erősítik ezt a folyamatot, egyre kevesebben sportolnak szabadidejükben, miközben egyre több adónk megy profi és félprofi versenysportra.

(#29) Zabalint válasza Ghoosty (#25) üzenetére


Zabalint
(tag)

Ja, de épp az az, hogy nem csak a versenysport van, meg a nem sportoló emberek, normalis esetben a lakossák 90%-a szabadidő szinten űzne valamilyen sportot egészséges mértékben.

Én is felszaladok a lépcsőn, meg ahová lehet gyalog megyek, de emellett futok, túrázok, néha tájfutok, és mostanában egy kevés erősítő edzést is végzek. Viszont vicces, mikor a sportorásra pénzt is költő, mégis elhízott munkatársaim akkor is várnak a liftre, ha az jóval több idő, mint lépcsőzni. Tehát ha nem bizonyos keretek között történik a testmozgásuk, akkor még időt is szánnak rá, hogy elkerüljék a mozgást. Közben meg megy a panaszkodás, hogy nincs elég idejük mozogni...

(#30) Ghoosty válasza Zabalint (#28) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

" A sport kifejezéssel együtt az aktiv testmozgásról is eltolódnak a fogalmaink a profi sport felé. Magyarországon ez különösen ártalmas,..."

Én pont fordítva látom. Ez simán lehet egy pozitív változás is. Ha a sport kifejezés átkerül a profi versenysportra, akkor az egészséges életmód kommunikációja is kénytelen változni. Ez könnyen eredményezheti azt, hogy 'sportolj, mert jó' szlogen módosul úgy, hogy 'mozogj aktívan, mert jó'. Akkor talán rájönnek, hogy nem a sport a lényeg, hanem az aktív testmozgás, ami lehet egy csomó hétköznapi dolog is. Pl. menjünk már át a szomszéd irodába és ne telefonon hívjuk. Ez elsőre semminek tűnik, de ha ezt a szemléletet követjük, akkor sok kicsi sokra megy elven, elég kevesebb időt arra szánni, hogy magáért a mozgásért mozogjunk, így talán többen rászánják magukat.

(#31) Apollyon válasza Ghoosty (#25) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Nem azt mondtam, vagyis nem arra gondoltam, hogy aki nem bizonyos kategóriában mozog, az nem sportol. Ott van a gyaloglás, az is jó mozgás, de ugye mégsem sport. Nekem semmi gondom azzal, hogy te hogy mozogsz, és te sportnak nevezed, vagy sem.

Én mindössze arra akartam célozni, amire Zabalint fórumtárs is rámutatott, hogy sokak szemében a sport = mozgást jelenti, és emiatt az e-sport kifejezés elég megtévesztő, mert egyesek tévesen azt gondolhatják, hogy az majd kiválthatja az egészséges életmódhoz szükséges mozgást.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#32) szebe válasza strogov (#2) üzenetére


szebe
(őstag)

Azt tegyük hozzá azért, hogy ha jól rémlik, akkor EQ-n minden (csoportkör, ágrajz) a helyszínen zajlott, addig itt csak a döntőkről beszélünk.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#33) Zabalint válasza Ghoosty (#30) üzenetére


Zabalint
(tag)

Ezzel csináltal egy hosszabb, és nehezebben feldolgozható szlogent az egyszerűből.

Másrészt nem megy az a sok kicsi olyan sokra, mert erősen függ az aktuális, sporttól f7ggetlen életedtől. Nekem volt olyan munkahelyem, ahol végig távmunkáztam, volt ahová gyalogoltam, de volt ahová nem lehetett gyalog eljutni. Pusztán erre nem bízhatom, ráadásul általában a sok kicsi az együtt is kevés.

(#34) Zabalint válasza Apollyon (#31) üzenetére


Zabalint
(tag)

Szerintem a gyaloglás is sport, nem csak akkor, ha gyalogló atléta vagy, hanem akkor is, ha azért gyalogolsz, hogy gyalogolj, nem pedig közlekedsz. Fura is lenne, ha 5-10 km síkban kocogást sportnak tekintenék, de 30 km 1500 szintemelkedéses gyalogtúra meg nem sport, mert hogy csak gyaloglás.

(#35) Ghoosty válasza Apollyon (#31) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

"sokak szemében a sport = mozgást jelenti, "

Értettem elsőre is, erre írtam, hogy ezt nem az e-sport kezdte ki, hanem már évtizedekkel ezelőtt elismertekké váltak olyan sportágak, amelyek csak minimális mozgást igényeltek. Több köztük olimpiai sportág. (Bridzs pl már 20 éve olimpiai sportág)
Nem látom, azt, hogy ha egyel több kevés mozgásos sportág jelenik meg, az bármit rontana a helyzeten.

"e-sport kifejezés elég megtévesztő, mert egyesek tévesen azt gondolhatják, hogy az majd kiválthatja az egészséges életmódhoz szükséges mozgást."

Erre is írtam, hogy ez téves beidegződés, hogy a sport egyenlő az egészséges mozgással. A mozgásos sportok is csak addig egészségesek, amíg nem visszük túlzásba és megfelelően végezzük. A legegyszerűbb sport talán a futás, de ha nem megfelelően csinálod, szétcseszed az ízületeidet. Ezt próbáltam Zabalintnak is magyarázni, hogy ha már mindent sportnak hívunk, az fordulhat pozitív irányba is.

(#36) Apollyon válasza Ghoosty (#35) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

"Nem látom, azt, hogy ha egyel több kevés mozgásos sportág jelenik meg, az bármit rontana a helyzeten."

Feltételes módban írtam, nem mint kizárólagos igazságot.

Másrészt a sport alatt de igenis, sokan inkább a mozgást értik, mint sem, mondjuk történik valami, orvoshoz kell menni vele, mindegy miért, doki megkérdezi, hogy ön sportol-e, akkor nyilván nem arra gondol, hogy szoktam-e sakkozni.

"Erre is írtam, hogy ez téves beidegződés, hogy a sport egyenlő az egészséges mozgással. A mozgásos sportok is csak addig egészségesek, amíg nem visszük túlzásba és megfelelően végezzük. A legegyszerűbb sport talán a futás, de ha nem megfelelően csinálod, szétcseszed az ízületeidet. Ezt próbáltam Zabalintnak is magyarázni, hogy ha már mindent sportnak hívunk, az fordulhat pozitív irányba is."

Magyarországon nem azért vannak az emberek tömegével kórházban, meg nem azért nálunk az egyik legmagasabb a kardiovaszkuláris megbetegedések száma, mert a nép halálra sportolja (mozogja) magát.

Szerintem meg pont, hogy jobban veszélyezteti az e-sportolás a mozgásra való motivációt, mint sem. A számítógépes játék eléggé addiktív, és ez is világszerte inkább nagyobb probléma, mint a túlzásba vitt testmozgás.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#37) Ghoosty válasza Zabalint (#33) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Én szemléletről beszéltem. Nyilván, ha egész nap otthon vagy, akkor kevés olyan dolog jön szembe, amit lehet lusta vagy aktív módon végezni. Viszont ha nem utazol munkahelyre, akkor azzal megspórolod az utazás idejét. Így több időd marad sportolni.
De még ilyen helyzetben is van amit tehetsz. Pl, nem rendeled a kaját, hanem elsétálsz érte. Úgy se jó egész nap ülni, néha át kell mozgatnod magad.

34

Látod, még aktív mozgás esetén is megkérdőjelezi valaki, hogy sport-e amit csinálsz. Nem csodálom, hogy nincs társadalmi konszenzus róla.

(#36) Apollyon

Ezek a problémák szerintem függetlenek attól, hogy minek nevezünk egy tevékenységet. Rengeteg túlsúlyos ember fogja arra, hogy ő hormonproblémák miatt túlsúlyos. De a valóságban csak a töredékük az ráadásul egy relatív olcsó gyógyszer szedésével meg is oldható a dolog. De mivel ez csak kifogás, így nyilván nem oldódik meg. Ha valaki azt mondja, hogy ő e-sportol ezért ő egészségesen él, mert 'sportol' az pont ugyanilyen kifogás.

"doki megkérdezi, hogy ön sportol-e, akkor nyilván nem arra gondol, hogy szoktam-e sakkozni."

Én el szoktam mesélni az életmódomat, de a vége az, hogy azért sportolni kéne. Lehet, hogy legközelebb megtrollkodom és mondom, hogy akkor elkezdek csocsózni.

[ Szerkesztve ]

(#38) Apollyon válasza Ghoosty (#37) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

"Látod, még aktív mozgás esetén is megkérdőjelezi valaki, hogy sport-e amit csinálsz. Nem csodálom, hogy nincs társadalmi konszenzus róla."

Ez most úgy hangzik, mintha én alábecsülném a gyaloglás fontosságát, pedig amúgy nem, sőt pont én írtam, hogy az klassz. Zsírégetésre ez az egyik legjobb mozgásforma. Persze úgy, ha az ember szán rá némi egybefüggő időt, amikor pl. legalább 2-3 naponta egy órát mozog így.

Az, hogy én személy szerint nem hívom sportnak, még nem befolyásolja a fontosságát – meg felőlem más hívhatja sportnak, annál jobb.)

A hormonproblémásoknak valóban nehezebb lehet a zsírtömegből veszíteni, mint akinek nincs ilyen gondja, de olyan nem létezik, hogy valaki megfelelő, vagyis személyre szabott diéta és testmozgás betartásával ne tudja ezt megtenni. Minden fejben dől el, a többi csak kifogás.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#39) Ghoosty válasza Apollyon (#38) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

"Ez most úgy hangzik, mintha én alábecsülném a gyaloglás fontosságát,"

Elnézést, nem állt szándékomban ilyen. Szerintem az egész beszélgetés arról szól, hogy mi sport és jó-e hogy azt annak hívjuk. Ez meg egy példa arra, hogy különböző emberek mennyire másként látják ugyanazt. Ráadásul ez pont az ellentétes vége. ("E-sport az sport, de csak mereszted a segged" vs. "a gyaloglás meg nem sport de mozogsz és hasznos.")

(#40) Zabalint válasza Ghoosty (#35) üzenetére


Zabalint
(tag)

"(Bridzs pl már 20 éve olimpiai sportág)"

Ezt rosszul tudod. A bridzset elismerte sportágként az NOB, de nem része sem a téli, sem a nyári olimpiának. 2002-ben bemutatóként szerepelt a téli olimpián, de nem hivatalos versenyszámként.

(#41) Zabalint válasza Ghoosty (#37) üzenetére


Zabalint
(tag)

Én is a szemléletről beszélek. Igen, természetesen sportoltam is akkor is, amikor otthonról dolgoztam, de akkor megint ott tartunk, hogy a sportolás szükséges, hacsak nem jár az életed munkában, közlekedésben is elegendő mozgással. Ami azért a legtöbb esetben kevés. A tömegsport, szabadidősport hobbi sport fogalmakat meg erősen kikezdi, ha maga a tevékenység helyett az elit versenyét tekintjük sportnak.

Az meg hogy rosszul csinálva bármelyik sport káros lehet, nem jelenti azt, hogy újra kellene definiálni a fogalmat. A sport nem feltétlenül egészséges, és a versenyen, egészséges életmódon kívül eleve ott a legjobb motiváció: ha szereted csinálni.

(#42) Ghoosty válasza Zabalint (#40) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Te is leírtad, hogy sportágként ismeri el a NOB, bármikor berakhatja a játékok közé. Nekem ez azt jelenti, hogy olimpiai sportág. Azzal is tisztában vagyok, hogy még nem szerepelt semmilyen olimpián. Ha az a definíciója az olimpiai sportágnak, hogy szerepel-e éppen olimpián, akkor ez 4 évente változik és fura módon 1900-ban a birkózás sem volt az. Nem volt szándékomban megtéveszteni senkit.

"de akkor megint ott tartunk, hogy a sportolás szükséges,"

Ha olyan speciális az életed, hogy nem tudsz beiktatni megfelelő mozgást, akkor természetesen igen. De ennek sose állítottam az ellenkezőjét.

"Ami azért a legtöbb esetben kevés."

Nem írtam én sem mást, sőt, írtam, hogy kell más, csak ha kihasználod az ilyen lehetőségeket, akkor kevesebb is elég. De akár teljesen elég is lehet, pl kerékpárral jársz dolgozni kellő távolságra.

"A tömegsport, szabadidősport hobbi sport fogalmakat meg erősen kikezdi, ha maga a tevékenység helyett az elit versenyét tekintjük sportnak."

Ebben teljesen igazad van, de nem látom, hogy ez probléma lenne. Maga a sport fogalma is egy katyvasz akkor összetett szóként is az lesz. Ez szerintem elsődlegesen társadalmi megítélés kérdése. Kialakulhat egy olyan konszenzusszerűség, hogy a sport a versenysport, a tömegsport, meg a versenysport hobbi változata. Nem gondolom, hogy komolyan befolyásolná a mozgási kedvet az, hogy minek nevezzük. Mint az ábra mutatja, hiába hívjuk sportnak a mozgásos feladatokat, így is szarnak rá az emberek. Lehet, hogy ha módosul ez az javít rajta.

(#43) Zabalint válasza Ghoosty (#42) üzenetére


Zabalint
(tag)

Hát nem tudom, mint írtam, én régóta tájfutok, ott téma, hogy olimpiai sportág legyen-e. Ha a NOB elismerését nézzük, akkor rég az elvileg, mégis mindenki arról beszél, hogy lesz-e valaha az. Na mindegy, mást értünk alatta.

Viszont a bridzsnél is fenntartom, hogy ha a bridzs bajnokság sport, akkor az is az ha valaki péntekenként eljár bridzselni a kocamába. Mellesleg legalább a standard licitrendszert ismerni kell, hogy játszhass, tehát csak úgy hopp amúgy nem lehet belekezdeni, kell egy idő, hogy egyáltalán játszhass.

"Ha olyan speciális az életed, hogy nem tudsz beiktatni megfelelő mozgást, akkor természetesen igen. De ennek sose állítottam az ellenkezőjét."

Ha beiktatom azért, hogy legyen, akkor már sport. Ha amúgy is kényelmes begyalogolni, ezért azt választom, akkor nem.

"Nem írtam én sem mást, sőt, írtam, hogy kell más, csak ha kihasználod az ilyen lehetőségeket, akkor kevesebb is elég. De akár teljesen elég is lehet, pl kerékpárral jársz dolgozni kellő távolságra."

A kerékpározás gyakran önbecsapás ebből a szempontból. Ha a úgy betekersz a munkahelyedre, hogy nem izzadsz meg, akkor jó eséllyel alacsonyabb volt az intenzitásod egy lassú gyaloglásnál. Ha viszont azt csinálod, mint sokan mások, hogy betekernek, fürödnek, vagy legalább átöltöznek, akkor az már határozottan sportolás, amit mellesleg közlekedéssel kötöttél egybe.

"Kialakulhat egy olyan konszenzusszerűség, hogy a sport a versenysport, a tömegsport, meg a versenysport hobbi változata. Nem gondolom, hogy komolyan befolyásolná a mozgási kedvet az, hogy minek nevezzük. "

Ha csak erről szólna, hogy hogyan nevezzük akkor igazad lenne. De ez nem csak erről szól, a társadalmi szemlélet íródik bele a nyelvbe.

"Mint az ábra mutatja, hiába hívjuk sportnak a mozgásos feladatokat, így is szarnak rá az emberek. Lehet, hogy ha módosul ez az javít rajta."

Ezt nagyjából fordítva látom. Magyarországon sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az élsportnak, mint a legtöbb európai országban, és ezért a fogalom is jobban eltolódott az élsport felé, mint máshol. Mégis az utolsók között kullogunk a lakossági tömegsport terén. Míg pl. Belgiumban (dolgoztam anno olyan cégnél, amelyik ottani sportkluboknak fejlesztett szoftvert, onnan a példa) a lakosság nagy része sportol valamit, közben jó ha 1 aranyéemet szereznek egy-egy nyári olimpián.

(#44) -Skylake- válasza Medocsabi (#4) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

Mitol leszel profi tavolugro ? Mert penzt kapsz erte ? Epitkezesen ha atugrok 3 talicskat nem leszek profi gatugro. Attol profi, hogy versenyeken indul meg versenyeket nyer. Semmivel nem kulonbozik ilyen ertelemben egy LoL verseny meg egy sakkverseny.

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#45) -Skylake- válasza Zabalint (#11) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

"Ha lemész futni, akkor sportolsz, akkor is, ha nem egy egyesületben teszed."

Nem. Ha lemesz futni, akkor mozogsz. Ha rendszerszinten resze az eletednek a futas, edzestervvel/edzovel futsz, a futas kore epited fel az etrended, az eleted, akkor sportolsz. Attol, hogy januar elsejen istenbizony megfogadod, hogy te vegigfutod az evet es januar 23.an elmesz egyszer lesetalni 1,6kilometert a boltig meg vissza, attol meg nem sportolsz. Csak mozogsz.

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#46) Zabalint válasza -Skylake- (#45) üzenetére


Zabalint
(tag)

Egyrészt kikerülted a mondanivalóm lényegét, mert nem definiáltam a a rendszerességet, hanem a szabadidő, hobbi állítottam szembe az élsporttal. A fizikai sportok esetében sportnak nevezzük a szabadidő sportot és az élsportot is, és ami a legfontosabb, nem a versenytől lesz sport a sport. Az e-spornál meg csak az élsport verseny szinten amit e-sportnak neveznek. Ezzel van problémám, mert így nagyon félremegy a sport fogalma. Egy olyan országban, ahol az emberek 90%-ának eddig is az jelentette a sportot, ami a TV-ben megy, ami elé befekszik nézni a sportot, miközben saját maga semmit nem sportol, ez így rendkívül káros.

Ezzel együtt nagyon nem értek egyet, és következetlen is, amit írsz. Ha lemegyek futni, az a tevékenység nem csak mozgás, hanem sport, azért mert sportolási célból futok. Persze ha egyszer ezt megteszem, nem leszek sportoló és nem mondhatom általában, hogy sportolok, mert az tényleg azt jelentené, hogy rendszeresen teszem. De a tevékenység maga ettől még sport.

Ha pedig a boltba megyek,.teljesen mindegy, hogy gyalog, futva vagy kerékpárral, az azért nem sport, mert azzal a céllal megyek, hogy bevásároljak, nem önmagáért a mozgásért. Mozgás, de nem sport.

(#47) Zabalint válasza -Skylake- (#44) üzenetére


Zabalint
(tag)

Összekuszálod a fogalmakat. Profi az, aki abból a tevékenységből él. Nem az, aki versenyzik, illetve versenyeket nyer. A kettőnek van metszete, de két külön fogalom, hiszen vannak amatőr versenyek, sőt vannak olyan sportágak is, ahol egyáltalán nincsenek profik. Ha valaki pénzdíjas versenyeket nyer, de emellett főállásban mást csinál, arra lehet mondani, hogy félprofi.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.