Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
"mert azok mit kerenek egy ms hirhez kapcsolodo topic-ban"
kontra:
"Az intézményeknek természetesen eddig is volt lehetősége nyílt forráskódú szoftverek felhasználására, sőt államilag finanszírozott terméktámogatás is járt két, ebben az üzletben érdekelt gyártó megoldásaihoz. A 2009 tavaszán, azaz még az előző ciklusban elindított HUEDU program a Novell közel teljes szoftverportfóliójának oktatásban történő felhasználását biztosítja, míg az ősszel startolt OpenEDU keretében a köz- és felsőoktatási intézmények, azok dolgozói és diákjai kapnak jogot a Fedora-alapú Sulix rendszer, valamint a Red Hat megoldásainak használatára."
il sole non sorge più ad Est!
-
törölt tag
Jaja. Érdekes módon a legtöbb (vagy az összes?) hsz arról szól, azzal van kapcsolatban, hogy "szegény iskoláktól, tanároktól, diákoktól elvették a Windowst és az Office-t, jajjaj, mi lesz most velük, mi lesz így a jövő generáció esélyeivel a munkaerőpiacon?", holott a Tisztaszoftver eddig sem volt egyenlő az ingyenes MS-termékekkel. Ebbe eddig is beletartoztak az OpenEDU és HUEDU programok.
-
válasz neverDell #503 üzenetére
Nem ugyanaz, de benne van. Elég sokan azon hisztiztek, amit tomtyi leírt, csak ergy részük azon hogy milyen ukkmukkfukk az átmenet - de igazából mindegy, így sem lesz egyik napról a másikra váltás. Viszont a MS-el való szerződésbontás meg csak úgy megy, hogy mostantól nincs.
Különben amire érvényes licenc van, az ettől nem jár le.Mutogatni való hater díszpinty
-
neverDell
tag
Bocs, lehet, hogy nem vagyok képben, licencelési dolgokkal nem sokat foglalkoztam, de valahol olvastam egy olyat, hogy ezeket a licenceket évről-évre kellett megújítani. Tehát nem olyan volt, mint az otthoni windows/office, hogy egyszer megvetted, akkor a tiéd, hanem x átalánydíjért használhatták az oktatásban/-ból élők.
Ha ez igaz, akkor bizony lejár szinte minden MS licenc, amit az iskolákban használtak.
(most hogy fizikailag is lejárnak a kódok vagy csak jogilag, az más téma) -
Rundll32
tag
Annyi a véleményem, hogy lehet majmolni a linuxot is meg a windowst is. Egyet kell megérteni az emberek 90 %-a -tetszik vagy nem- (az általuk jól beváltnak kikiáltott) Windows XP-vel boldugul. Gőze se lesz egy titkárnőnek vagy egy töriszakos diáknak a linuxról és egyéb nyíltforráskódú rendszerekről. A jelenleg windows-al dolgozó emberek átképzsése, tanítása többe fog kerülni mintha meghagynák a leendő rendszert. Arról nem beszélve, hogy az önkormányzatok ügyfélszolgálatai is zömmel windows-al mennek az ott ücsörgő emberek nem biztos, hogy boldugulnak egy linuxal, hatalmas fennakadások lesznek.
Rendszergazda vagyok, ha röhögni lát, mentsen!
-
deathtania
senior tag
komolyan mondom én mindjárt magamhoz nyúlok. mindenki jön itt az átképzés költségével meg hasonlók, hogy jaj beleroppan a nemzetgazdaság....
kéremszépen: annyira mindegy, hogy az a szerencsétlen egyetemiátlagjúzer (aki az idejét lerészegedéssel és nem az oprendszerek megismerésével tölti) melyik operációs rendszeren kattint rá az FF ikonra, vagy épp a játékok menüre. majd a rendszergazda úgy állítja be a gépet újratelepítés után a sulikban, hogy kiteszi a böngésző meg word ikonját az asztalra, aztán megmondja, hogy "ezitten a word, csak kicsit régebbien néz ki, de minden ugyanott van benne, mint a 2003ban, amikortefelnőttélezttanultadközépsuliban!" a másik ikonhoz meg: "naaztlátomfelismeredhogyfirefox". és kész! ennyit fognak használni! facebookot ugyanúgy megnyitja... egykettő..
lóf*sz kell ide, nem átképzés. persze lesz egykét ember (50+os mancikák, akik még a kávéfőzőt sem tudják kezelni, nemhogy bármi mást), aki nem boldogul vele, de lássuk már be, hogy egy Ubuntu vagy egy Fedora skin már eléggé (jó értelemben) "XP koppintás", a Libre Office meg úgy néz ki 110%ig, mint a 2003as office... konzolozni már évek óta nem kell egyikben sem...
(#508) Rundll32 az emberek jó része meg csak azért az XPvel boldogul, mert ha már más lesz a tálca színe, vagy beállítasz egy más hátteret, akkor már nem ismeri fel, hogy mi van a gépen... majd most rájön, hogy van szebb szín is, mint a kék tálca és sok más fícsör amit ingyé tud használni. olyan ez, mint a facebook új dizájnja volt. első napokban mindenki lázadozott, meg hogy Zuckerberg monnyon le, aztán 4 nap után már fel sem tűnt a különbség senkinek.
klasszik facebook beszélgetést tudom itt idézni, amit a napokban olvastam:
csaj: segítség, folyamatosan fagy az operációs rendszerem! valaki segítsen!
srác: milyen oprendszered van?
csaj: Firefox!
srác: nem böngészőre, operációs rendszerre gondoltam...
csaj: Ja! az Internet!
srác: ...tegyél fel kávét... 10 perc múlva ott vagyok...[ Szerkesztve ]
-
válasz deathtania #509 üzenetére
Ennyi... Aki nem ért hozzá, annak olyan mindegy, hogy min kattintgat...
Mutogatni való hater díszpinty
-
félisten
válasz deathtania #509 üzenetére
+1
Idővel mindig lecseng a hőbörgés...A másik dolog - sokan elfelejtik, hogy SEMMI SINCS INGYEN! Igen, így nagybetűvel. A kényelem(=windóz), meg a jáccás különösen nincs ingyér'!
Ha valaki kipenget 150k-t egy játékos konfigra, amiben már kb. 1,5 év múlva cseréli a VGA-t, és nem akar varezolni, de 30k-t már sajnál egy W7HP-ért (amit kb. 6-7 évig használhatna), az menjen a sunyiba sírni a kompatibilitási problémákról.
Ha viszont virágbolti win7-et használ valaki, akkor megintcsak nem kellene olyan vehemensen fogalmazni. Persze akinek nem inge...Ha valaki nem csak ofiszos, hanem komoly munkára (tervezőprogramok, videóvágás, dizájn, stb.) használja a gépét, akkor nehogymá' az a 30k legyen a munka kerékkötője. Az ilyen dolgok elég komoly konfigot igényelnek, a legális célprogramokról nem is beszélve (CAD, stb.), úgyhogy az a 30k már nem oszt, nem szoroz.
Az iskolákban meg, ha olcsó ÉS legális megoldás kell, akkor tényleg valami linux disztró lesz a megoldás, az ott tanítottakhoz, és az ottani elvárásokhoz tökéletesen elég. Valóban inkább készséget, és gondolkodást kéne, hogy elsajátítsanak a nebulók, az meg Ubuntuval is menni fog. A rendszergizdák, és tanárok átképzésének költsége meg a töredéke lesz az egy éves licensznek - esetükben nagy szerepe van a motiváltságnak, és az önképzésnek is.
A munka világában sem hinném, hogy hátrány érné a piacra lépő végzősöket. Nagyvállalati szegmensben egyrészt speciális környezetben fognak dolgozni a szerencsétlenek (pl. SAP), amire úgyis kell külön képzés, másrészt a nagyok fizessék csak meg az MS-t, ÉS a dolgozói tréninget (vagy kérjenek ingyenes átképzést az MS-től, a licenszszerződés keretében).
Államigazgatásban meg szintén bőven elég a nyílt rendszer, ott is csak az ofisz megy elsősorban.
Az egyetlen problémás terület, ami engem érintene, az az integrált rendszereknél jelenkezhet - amiben mi dolgozunk, ott az adatok exportálása egy beépített Excel-felületen történik (távoli kapcsolat...). Bár nem hinném, hogy ennek az átprogramozása olyan nagy ügy lenne...
Mondom ezt úgy, hogy világéletemben Win-t használtam ('98, XP, most a hetest), de érdekelne más opkörnyezet is, és szívesen átállnék nyílt megoldásokra, mivel gyakorlatilag mindenre elég lenne nekem is (még játékra is). LibreOffice már fenn van a gépen, Full Circle-t is olvasgatni kezdtem, és tetszik a téma, úgyhogy felőlem jöhet az ugrás.
Az egyetlen gondom, hogy kéne egy második gép, amin megszokom az új környezetet, mielőtt teljesen átállnék. Egy netbook ideális lenne, lehet hogy nyáron meg is lépem a dolgot.
Ja és kicsit aggaszt a védelem hiánya. Oké, hogy kicsi a platform piaci részesedése, de megnyugtató lenne valami komolyabb tűzfal, vírushergelő, meg kémprogram-szűrő. Vagy van már ilyen?Persze én csak egy átlag, szürke júzer vagyok, nem pedig szakmabéli, úgyhogy lehet, rosszul látom...
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
rt06
veterán
" vegyél elő egy debian telepítőt, lehetőleg a nonfree sorozatból, telepítsd fel úgy, hogy amikor a szoftverválasztás képernyő jön, akkor mindent kiszedsz, csak az ssh legyen bejelölve. Amit ilyenkor felrak, nekem az az alap linux."
ebben hol is talalhato pdf olvaso, flash player (vagy grafikus felulet, ahol ezeket hasznalni tudod), java, adatbaziskezelo, webszerver, html szerkeszto, paint-nal komolyabb rajzolo program (vagy megintcsak, grafikus felulet, ahol barmivel is tudsz rajzolni) akar vektor, akar rasztergrafikus, irodai programcsomag
ha mar kettos merce
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
neverDell
tag
Az imént felvettem a non-free-t is a source.lst-be. Nem tudom, hogy ettől vagy egyébként is, de van PDF olvasó (igaz, nem acroread), sun6-java, openoffice, gimp, dia (ez valami vektoros rajzoló) stb.
Acroread letölthető az adobe oldaláról vagy valamelyik nem hivatalos debian szerverről (debian-multimedia.org)Más téma, hogy míg egy weblapra szánt gombot megrajzolok gimp-ben, addig fotószerkesztésre nem használnám...
-
-
rt06
veterán
válasz neverDell #514 üzenetére
tudom, hogy mi minden talalhato meg az egyes tarolokban, a hangsuly az idezett reszen volt - ha ugy telepitesz, kapsz a vegen egy prompt-ot, meg egy ssh hozzaferesi lehetoseget es kesz, mast nem
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
neverDell
tag
Itt részemről kiszállok, mert az előzményeket lusta vagyok végigolvasni.
Debian egyfajta linux, sokféle telepítési és konfigurációs lehetőséggel, mellette van kismillió másik, nekem ennyi és az, hogy sokminden van, amit linuxon nem tudok úgy megoldani, ahogy szeretném és e célra inkább windows-t használok, szóval ennyi számomra elég. -
bambano
titán
összekevered az általános célú felhasználásra telepítendő debiant azzal, amit azzal a céllal telepítene fel, hogy kiderüljön, miért nem megy neki valamelyik hardvere.
szerintem ne égesd magad tovább ebben a kérdésben.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
osztraksajt
őstag
Én már c64-től kezdve használok aktívan képszerkesztőket, de a GIMP filozófiáját nem sikerült megszoknom. Elboldogulok vele ha kell, de inkább mást használok ha van rá mód. Persze attól még zseniális dolgokat lehet vele csinálni, és akinek bejön az hatékonyan is tudja használni, de ettől van akinek nem jön be.
-
rt06
veterán
válasz CPT.Pirk #517 üzenetére
nemtom, joideje nem hasznalok debian-t, a lokal debian guru irta igy
bambano: szerintem meg el kellene donteni, mit mivel akarsz osszehasonlitani, majd tartani magad ahhoz, es csak utana beszelni kettos mercerol, leegetesrol, meg felhaborodni, ha hazugnak neveznek
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #517 üzenetére
nincs is
a túlzásba vitt gpl mánia miatt kellett ilyet csinálni, amikor pár idióta csomagoló úgy gondolta, hogy egyes gyakori hálózati kártya driverét úgy kell felrakni a telepítőre, hogy az ne működjön. ilyenkor szoktam az opensource náci kifejezést használni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
osztraksajt
őstag
Azért sokan elfelejtik azt, hogy attól hogy valaki tudja készségszinten használni az MS Office akármelyik verzióját nem jelenti automatikusan azt, hogy valamelyik gépen azt használni is tudja, azt be kell szerezni is. A LO viszont bármikor szabadon letölthető. Ha veszek egy notit akár winnel, akár oprendszer nélkül, egy netkapcsolattal már perceken belül van egy használható irodai programcsomagom legálisan, nem egy 20-30K azonnali újabb kiadást jelent. Egy KKV vállalkozásnál ez még jelentősebb lehet, mivel ott nem otthoni verziót kell venni, mert itt nem csak a nagy multik leendő munkaerő képzéséről van szó ahol egy adott szoftverkörnyezetbe kell beilleszkedni. Pl egy könyvelő vállalkozás minek vegyen MS office szoftvereket mikor még egy abiword meg gnumeric is bőven sok? Még a végén megismerik az alternatívakat az emberek...
-
hunbi
tag
Bocs ha már volt de:Az egyébként is informatika szakokon nem lenne e olcsóbb "gyakorlati oktatás" címszó alatt nyílt forrású szoftvert fejleszteni a megspórolt összeg _töredékéből_? / Tehát meglévő vagy még nem is létező szoftvert fejleszteni a többi oktatási intézmény által visszajelzett igények alapján?
Elsőnek felmérni, mi is az ami nem működik megfelelően a libre rendszerében és az igényeknek megfelelőre kalapálni azt. Aztán rátérni a speciálisabb eszközökre. Járulékos nyereségként ezután már a civil életben is használhatóbb eszközünk lesz, vagyis az ezen történő oktatás már teljesen használható is lesz a gyakorlatban, mégsem a külföldi tőkét hizlaltuk, hanem a hazai szakértelmet, gazdaságot, oktatást, és tanulókat támogattuk. / meg persze spóroltunk, de ha ugyanannyit is költünk rá mint azelőtt, hosszútávon akkor is spórolunk -
bambano
titán
fanyalgóknak...
úgy tűnik, mostantól a piacképes tudást nem az ms termékei adják a nagyobb néptömegeknek...
-
Rundll32
tag
Lehet cifrázni ... persze, hogy a Linux a jó... mert persze jó, csak el nem fogod mesélni senkinek aki nem ért a számítástechnikához, hogy miért jó, mert ő a XP-t akar görcsösen, mert nem talál majd semmit és köpködni fog (joggal), mert nem ezt tanulta az OKJ-s számítógép-kezelő-használó tanfolyamon. Nem értem a támadásokat Microsoftal szemben ? Tessék utánuk csinálni... aztán fanyalogni ennyi. Lehet sok minden mondani az MS-re, de valamiért csak "szeretik" az emberek és nem azért mert az orruk alá ez van tolva, ez szokásos bla-bla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Rundll32 #529 üzenetére
Amikor megcsináltam a 7 modulos ecdl-t, akkor még életemben nem láttam Linuxot, jóformán nem is tudtam róla semmit, környezetemben sem volt téma, nem használt senki, informatikai osztályban sem került szinte soha szóba a Linux. (ezek középiskolai évek voltak, office 2003 idején - az még használható office volt, szerettük)
Akkoriban tényleg úgy tanítottak mindent, hogy szövegszerkesztés = ms word, táblázatkezelés = excell és így tovább az accessig.
Egyébként mit kellene az MS után csinálni? Ők sem saját kútfőből merítették az ihletek nagy részét, csak jól forogtak a lapok. Meg kinek? Alapítsuk meg a hungaroszoftot és csináljunk fizetős magyar ofiszt matyóhímzéses GUI-val?
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
válasz neverDell #527 üzenetére
abban nem látok dilettantizmust, teszteltek, értesítettek időben, most meghozták a döntést, kész. az kivételesen nem dilettáns döntés, hanem rendes.
a tisztaszoftver felmondására inkább passzol a dilettantizmus jelző.
-
sh4d0w
félisten
válasz CPT.Pirk #530 üzenetére
Rundll32: jah, csak amikor elmesélem, hogy nem kell víruskergető, meg egyéb anti-malware, akkor általában felcsillan az emberek szeme.
A Microsoft meg nem azért került vezető pozíciókba bizonyos piacokon, mert olyan jó, hanem mert irgalmatlan pénzeket öltek a marketing-kampányokba, más piacokon meg törvénytelen eszközökkel tartották fent saját uralmukat.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
-
neverDell
tag
Neked hányszor kellett x dokumentum archiváló rendszerről y rendszerre migrálni?
Nekem csak egyszer és ott még szó sem volt olyasmiről, hogy pl. makrók használata. Plusz egyszer átéltem egy DEC-es levelező rendszerről MS-re történő áttérést. Megsúgom: ez még viszonylag kis cégeknél is épp-csak beleférne három hónapba. Ha csak egy budapesti kerület polgármesteri hivatalában felgyűlt archivumot veszek alapul, az is minimum egy év. És még mindig nincs benne, hogy hogyan kezelik egyéb rendszerek az MS Office-hoz írt makrókat (ezt egyébként abszolúte nem tudom, utoljára 3.0-s Excelben írtam banki backoffice-nak valami nyilvántartó izét, a mostaniakat nem ismerem, de feltételezem, viszonylag alacsony szinten áll a kompatibilitás a nyílt forrású office-ok és a MS rendszerei között) -
bambano
titán
válasz neverDell #536 üzenetére
bár már megfosztattál a válaszolás lehetőségétől, azért mégis:
- nekem egyszer sem. minden cuccom texben van, nincs mit migrálni. minden levelezésem imapos, nincs mit migrálni rajta.
- de nem is ez számít, az adott cikkben le volt írva, hogy rendesen előkészítették a projektet. ez a fő különbség a tisztaszoftver kirúgása meg a másik cikk között. előkészítették, tesztelték, szóltak időben. most bevezetik.másképp nem megy, ha nem hozol rá jogszabályt, mindig lesznek, akik saját érdekeik vagy lustaságuk miatt akadályozni fognak bármiféle váltást. el kell jönni egy pontnak minden projekt életében, amikor az ilyen hátsók porzani kezdenek, különben soha nem fejezik be.
-
riki
senior tag
Ez addig igaz míg az alkalmazott os nem éri el azt a felhasználói számot ,amit már érdemes támadni. Amíg a bankok által támogatott op. rendszer a win, addig bocs, de minek törje magát a sötét oldal.Már rég vannak rootkitek linuxra, csak nem a kliens oldalt támadják.Tudom a droid "nem linux" csak hasonlít rá, mégis ma lassan legtöbb adatlopás áldozata ,mert megvan a megfelelő felhasználói létszám.
-
válasz neverDell #536 üzenetére
Ahol Excelt használnak makrózva adatbázis helyett, ott meg is érdemlik a szopást.
Előző melóhelyem volt ilyen Excel alapú cég, mert minden idióta azt hitte hogy majd millió soros Excel táblában tartja nyilván az anyagleltárt (egy gyárban ). És VB alapú, meg Access programokat írtak erre!!! És elvárták, hogy mi (informatikusok) tudjuk megoldani ezeknek a hibáit, amikor dokumentáció se volt a szarjaikhoz. Egy idő után az IT management közölte a userekkel, hogy akkor innetől Excel és Access jellegű dolgokat nem supportálunk.Mutogatni való hater díszpinty
-
sh4d0w
félisten
Én ezt soha nem is vitattam, ellenben a Linux bináris inkompatibilitása, valamint a csomagok változatossága biztosítja, hogy ne lehessen könnyen ártó kódot írni. Én még nem találkoztam vírussal és rootkittel Linuxon, és a Linuxot használó környezetemben sem.
https://www.coreinfinity.tech
-
-
Rundll32
tag
Én nem tagadom a Linux hasznosságát és érdemeit, de az élet nem erről szól. Ez kicsit olyan mint a Forma 1 volt anno, Schumacher volt az egyeduralkodó és tetszik nem tetszik 7 xeres világbajnok lett, igaz a F1 unalmas volt és szánalmas, de a többieknek is adott volt a lehetőség csak nem voltak képesek összehozni egy versenyképes ellenfelet. Ez a Linux esetében lehet akár a marketing is....hiába jó, ha nincs az élen és az emberek nem kapnak rá.
-
bambano
titán
válasz Rundll32 #542 üzenetére
forma1 jó példa, pajesz addig erőltette a stilizált <|>t, amíg kétszer megverte MS-t. hopp, az is ms...
a te példád azt tanítja nekünk, hogy semmi sem örök, pláne ms egyeduralma nem az. vonjak le következtetést abból, ahogy ms 2010-ben és 2011-ben szerepelt? Vagy abból, hogy a benetton után eltelt pár év, amíg autót faragott a ferkából (benetton: xp, ferka az évezred végén: vista?) ? vagy milyen mocsok húzás volt a vetélytársát, JV-t kitolni a pályáról, hogy világbajnok legyen (meg hogy jv ne legyen az)? és hogy értelmezzük, hogy ms kettős lábszártörést szenvedett, mikor beleszállt a falba? végülis ahogy a wp 2010-ben meg 2011-ben szerepelt, analógiának jó...
egy dolog miatt nem hasonlít a két ms: májkölt kizárták a bajnokságból, mikor túlzásba vitte a szemétkedést. kellene ide egy analógia, nagyon kellene...
ha most úgy döntesz, hogy visszavonod ezt a sületlenséget, meg fogjuk érteni.
-
zone
őstag
Húhh.. kicsit sok ez az 540 hozzászólás így egyszerre, remélem holnap lesz időm végigolvasni. Volt már itt valaki, aki oktatásban dolgozik, ha volt, az mit fog csinálni márciusig? A fenti okosoknak eszükbe sem jutott, hogy nem év közben kellene ezt csinálni?
szerk: Sharepoint Designer-re van-e egyáltalán ingyenes alternatíva?
[ Szerkesztve ]
YouTube - https://goo.gl/bCKFYP
-
zone
őstag
Értem én, hogy lejár a szerződés, de belegondoltak egyáltalán? Mi lesz az érettségivel? A választható op. rendszerrel és programokkal? Az sem kis probléma, hogy nálunk legalább 150 gépet kellene újrahúzni és az összes infós tanárt átképezni...
YouTube - https://goo.gl/bCKFYP
-
Rundll32
tag
-
Rundll32
tag
Hozzáteszem a tanterv szerinti Informatikai tananagy jórésze is MS köré épül fájl kezelés és irodai alkalmazások, ez hatalmas öngól...
-
bambano
titán
egyébként csak nekem csípi a szemem, hogy kifizettünk egy halom pénzt (vagy 40-50 milliárdot, ha nem tévedek), és akkor egyszercsak megszűni a szerződés és akkor egyszercsak nincs semmi cucc, amibe kapaszkodni lehetne?
50 milliárdból nem lehetett volna eladni azokat a programokat?
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Autós topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest