- ASUS routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az USA már nem akarja kiszedni a Google alól az AI-befektetéseit
- Milyen routert?
- Windows 10
- Microsoft Excel topic
- Reklámblokkolók topikja
- Mesterséges intelligencia topik
- A francia akkumulátorgyártó szerint későn jött az EU-s segítség
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
3psilon
aktív tag
válasz
CharlieDrop #41 üzenetére
Nem vagyok adószakértő, de szerintem, ha a hardver szektorra vezetik be, akkor a hardver beszállítók, nagykerek és kiskerek között sehol nem lesz semmilyen ÁFA. Ami tök jó, mert ami nincs, abból nem lehet visszaigényléssel csalni.
Valószínűleg a NAV nézni fogja a nagyker számlákat, ellenőrzi, hogy SimlisPista Kft. most tényleg egy számtech kisker, vagy nem. És rálép a nagyker tökeire, ha nincsenek leszerződve, ha nem ellenőrizte, hogy benne van-e a tevékenységi körében a számtech kereskedelem. A nagyker várhatóan csak szerződött partnerekkel fog dolgozni, és kp-s fizetés esetén valamilyen igazolást is kér majd az illetőtől.
(A cégek pl. meghatározhatnak képviselőket. Ehhez nem kell aláírási címpéldány, elég, ha a nagyker tudja, hogy a Jóska szokott jönni az áruért.)Ha SimlisPista Kft. van olyan dörzsölt, hogy leszerződik a nagykerrel és még fel is veszi melléktevékenységként, hogy számtech kisker, akkor meg az ő tökeire fog a NAV lépni, ha a nagykernél látja a számlát, és SimlisPista pedig nem küldi be az ÁFA-t az államnak.
-
3psilon
aktív tag
válasz
CharlieDrop #39 üzenetére
Annyira nemfura. A bolt kisker funkcióban mindig számláz ÁFA-t, nagykerben pedig csak regisztrált vevőknek ad el ÁFA nélkül. A fordított áfa lényege épp az, hogy a nagyker és a kisker között nincs ÁFA.
-
3psilon
aktív tag
válasz
CharlieDrop #37 üzenetére
Lásd az én #24-em.
Majd pont ezt nem fogják beszabályozni! Ráadásul annyira nem is bonyolult a visszaélések megakadályozása.[ Szerkesztve ]
-
-
3psilon
aktív tag
válasz
osztraksajt #27 üzenetére
Abszolút igazad van, a könyvelőknek ez plusz teher. Én egyetértek a fordított áfa koncepciójával, mert egyszerű, ha az egész kereskedelmi láncot nézzük, és valóban csökkenti a visszaélés lehetőségét.
Sajnos így minden adminisztráció a tápláléklánc végén álló kiskerekre hárul, a nagykereknek meg valamivel kevesebb lesz. Esetleg az volna jó, ha az adóhivatal valamilyen módon egyszerűsítené ezt az adminisztrációt, a bevallást.
-
-
szilard28
aktív tag
"Másrészt meg bármibe merek fogadni, hogy fél-egy év után sorra fognak bedőlni a kiskerek, akik az áfa beszedése és kifizetése közötti időben felélték a befizetendő összeget."
pont ezért jó a fordított áfázás, mert akkor nem lehet visszaigényelni azt az áfát amit még az eladó be sem fizetett
-
Balage76
senior tag
El tudom képzelni, hogy a NAV mekkora sikerszázalékkal fogja ellenőrizni azt a kb 4-5000, IT termékekhez kapcsolódó kiskert, amikor a 10-15 komolyan áfázó nagycéget és tulajdonoscsoportját sem tudta megfogni hosszú hosszú évek alatt...
Másrészt meg bármibe merek fogadni, hogy fél-egy év után sorra fognak bedőlni a kiskerek, akik az áfa beszedése és kifizetése közötti időben felélték a befizetendő összeget.
Pont ma beszélgettem valakivel erről és 1 perc után mind a ketten azt mondtuk, hogy ha ez elindul akkor onnantól az árgépen/árukeresőn nettó árak lesznek...
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Előnye ott van a fordított áfának elsősorban, hogy a lánc végén van egy kvázi nagy cég (építőiparban a beruházó-fővállalkozó), és ezt az adóhatóság viszonylag alacsony ráfordítással folyamatosan felügyel(het)i. A mostani elképzelésben mikro- és kisvállalkozók sokasága lesz az áfa-elszámoló, a nagyok nem fognak áfázni. Kérdés: a kicsiktől jobban bejön majd az áfa?
[ Szerkesztve ]
-
Balage76
senior tag
Először is, szerintem ez egy nagyon jó lépés a kereskedelem fehérítése érdekében. Szerintem bárki becslése a jelenlegi IT üzletági ÁFA csalásokkal kapcsolatban is csak távolról közelíti a valóságot. Éves szinten sok milliárdos forgalmat bonyolító cégek jönnek létre, váltanak nevet és tűnnek el rendszeresen, sportszerűen, ellehetetlenítve a legálisan dolgozókat. Másodszor viszont a legnagyobb buktatója az egésznek a termékkörök meghatározása. Valószinűleg ezen fog elvérezni a dolog...
Ugyanis mi számít IT terméknek? Ahogy itt már más is kérdezte, a biztonságtechnika például igen vagy nem? De nagyon leegyszerűsítve a dolgot, van olyan nagyker itthon, amelyik az IT termékek (processzor, alaplap, SSD) mellett árul szórakoztatóelektronikai (TV) és fehérárú (mosógép, hűtőszekrény) termékeket is. Még jobban boncolgatva a témát, az IT terméknek számító IPAD fordított áfás lesz, míg a hozzá tartozó műanyag tok meg nem? Hol lesz a határ? Azért ez nem olyan egyszerű mint a sertésnél.
-
osztraksajt
őstag
Pontosan megint a könyvelő szív vele, hogy egyesével nyálazza a számlákat.
Persze van többféle fordított áfa, mezőgazdaság, építőipar, hulladék értékesítés, akkor ezek szerint csatlakozik az szgép és annak minden szirszara. Persze jönnek majd a szívások hogy akkor pl a nyomtató milyen áfás lesz, vagy épp a tintapatron, hogy most egy gémer fejhallgató akkor tulajdonképpen számítógép alkatrész vagy nem... És akkor a speciális esetekről szót sem ejtettünk, mint pl a minuszos visszáru számlákról, forgalom utáni engedmények stb, aminek mind egyedi könyvelése lesz és éppen milyen lábbal kelt a NAV, hogy milyen megítélés alá esik... Nem menjünk bele, de így is bolondítóan bonyolult könyvelni a beérkező fordított adózású számlákat, a bevallásba 3 helyre kell beírni plusz a részletezés.
De ki tudja mit találnak ki még mellé, hogy mégjobban megnyomorítsanak. Pl terményeknél a bevallásba le kell adni tételesen hogy kitől (adószámmal), milyen VTSZ számú terményt, milyen napon hány kilót és mennyiért vettél/adtál el.
-
CharlieDrop
veterán
azért érzed az iróniát, hogy ha a kisker mindenképpen vall ÁFÁ-t akkor hol fordított az ÁFA, ha még egy olyan valaki vásárol a kiskertől, aki jogosult ÁFA visszaigénylésre
25-ösre meg:
nem a vállalkozó fordított ÁFÁ-s, hanem az ügylet, tehát igen a könyvelőnek kell figyelni a számlákat.[ Szerkesztve ]
-
3psilon
aktív tag
válasz
osztraksajt #15 üzenetére
Téged kérdezlek akkor, mert most már én is keverem a szezont a haszonnal.
A fordított áfa esetében a vevőnek kell áfát fizetnie. A sales tax esetén az adót kisker fizeti be a kiadott blokkok alapján. Mi van, ha nem fordított áfás vállalkozó vesz a nagykertől terméket? Külön szenvedés a könyvelőnek azt a pár számlát külön bevallani, számítani?
-
3psilon
aktív tag
Én nagyon hasznosnak látom ezt a fordított ÁFA dolgot. Az ÁFA, ahogy most van, egy baromság, csak csalásra jó. A sales tax ("fordított ÁFA") sokkal jobb. Persze a végső megoldás az lenne, hogy nem 27%, hanem 10-15% lesz a mértéke, de álmodik a nyomor. Majd 2022-ben.
Ha jól tudom, hosszú távon az EU is meg akarja szüntetni a jelenlegi fajta ÁFA-t.Az általad említett problémára az a megoldás, hogy a kiskerek MINDIG számláznak ÁFA-t, a nagykereknél pedig nem vásárolhat akárki, és kérnek egy személyit (céges bélyegzőt...), hogy ő a cég meghatározott képviselője. Ez online rendeléseknél egyáltalán nem is lesz plusz adminisztráció, és ha személyesen mész (jelszóval védett, tehát azonosítható) online rendelés nélkül, akkor meg a cégnév bemondás nem lesz elég. Némi szívást jelent, de pont az általad említett dolgok miatt mindenki érdekében áll.
Nagykernél egyébként is általában szerződni kell, tehát random cégnév bemondása sem lesz elég.Nem tudom, hogy a kiskernél ez mennyivel lesz több adminisztráció, szerintem semennyivel, mert eddig is minden kiadott számlát be kellett küldeni az adóhivatalnak, ki kellett számolni az ÁFA-t, és utalni kellett. A nagyobb mennyiségű utalandó ÁFA miatt mondhatnánk, hogy megsínylik a tranzakciós adó és utalás költségek miatt, de eddig meg ugyanezt a nagykernek utalták át. (Leszámítva a hasitasis kp-s "vállalkozókat", akik sehova nem utalnak semmit, mert alapból inkasszó van a számlájukon.
)
[ Szerkesztve ]
-
Snoop-y
veterán
Hehe igen biztosan lesz ilyen is. Emlekszem egyszer minket megkeresett az APEH ,hogy miert nem vallottuk be ezt meg azt a melot hiszen ki is szamlaztuk.
Valaki megszerezte a cegadatokat ( nem nagy muveszet mint tudjuk ) es a ceg neveben dolgozott es szamlazott. A munkat rendesen elvegezte mi sem tudtuk volna kulonbul szoval nem lehuzosdi volt a celja. Csak eppen az allamkasszaba nem kerult be belole semmi. Es egy kulon tortura volt bizonyitani, hogy az nem mi voltunk. -
tjsz
senior tag
válasz
CharlieDrop #20 üzenetére
Szia!
Lehet, hogy rosszul magyaráztam. A lényeg: megnézem/kinyomozom, hogy "KisPista Bt"-nek mi az adószáma (tehát nem kell, hogy az enyém legyen az a cég), majd a boltban "KisPista Bt"-re kérek számlát a kinyomozott adószámával együtt. A boltos látja, hogy ÁFÁ-s cégről van szó, nekem nettóban számláz. Én kifizetem a nettó összeget, majd távozok. "KisPista Bt"-nek a könyvelésében nem fog megjelenni ez a számla (hiszen nem viszem el nekik, miért is tenném), nem is fogják megfizetni az ÁFÁ-t (miért is tennék, nem tudnak az egész ügyről). Én jól jártam, hiszen nettóban vásároltam, ugyanakkor "KisPista Bt" ráfaraghat, ha kopogtat nála az APEH.....
Sz.
-
CharlieDrop
veterán
Szia.
Nem kell ellenőrizze.
Ha van adószámod, annak a számából látszik, hogy ÁFA körös vagy.
Ha az ÁFÁt nem vallod be (vagy az a vég, aminek a nevére veszed), nos az már a NAV oldala...Amúgy eddig is elszámolta a cég az ÁFÁ-t most is elszámolja, csak bevallja és vissza is igényli
-
tjsz
senior tag
Sziasztok!
Azt azért nem igazán értem, hogy hogyan fogja ellenőrizni a sarki pc boltos, hogy én ÁFA alany vagyok vagy sem? Mert addig oké, hogy egy vállalkozás nevet és adószámot bemondok neki (amelyre kiállítja az ÁFA mentes számlát), de mi a garancia arra hogy én tényleg annak a vállalkozásnak vettem meg a cuccot? Ráadásul manapság nem nehéz adószámot (és hozzá egy cég nevet) találni, tehát akár nettóban tudok vásárolni mint magánszemély. Persze ez egyúttal kitolás is lehet az adott vállalkozással, mert az adóhivatal verheti az asztalt náluk, hogy az én általam vásárolt cucc után ő miért nem fizette be az ÁFÁ-t.
Sz.
-
Lomha 8V
addikt
válasz
CharlieDrop #17 üzenetére
Köszönöm!
-
CharlieDrop
veterán
válasz
osztraksajt #15 üzenetére
Párdony.
Félreértettem, ez esetben persze igazad van.
@(#16) Lomha 8V: valahogy úgy.
[ Szerkesztve ]
-
Lomha 8V
addikt
Lássuk, hogy jól értettem e? Akkor most a nagyker helyett a kiskereskedő fogja befizetni az ÁFA-t?
-
osztraksajt
őstag
válasz
CharlieDrop #14 üzenetére
Én a cikkben is szereplő fordított áfáról beszéltem, ott áfaalanynak nettóban számlázol, csak nem áfaalanynak számlázol áfásan. Te meg egy sima áfás ügyletről beszélsz áfás számlakibocsátóval. Ennyi.
Könyvelő vagyok, a mezőgazdaságban 1,5 éve, az építőiparban 5 éve így csináljuk, de köszi a kioktatást.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
osztraksajt #7 üzenetére
ÁFÁ-t mindig számlázol, csak aki teheti visszaigényli.
Ennyi.Kivéve ha te nem vagy ÁFA körben, akkor nem számlázol külön ÁFÁ-t, de nincs is mit visszaigényelni.
[ Szerkesztve ]
-
drkbl
őstag
Mivel a kizárólag adómentes tevékenységet végző áfa-alanytól is követelhető az áfa megfizetése, amennyiben adóköteles ügyletben vesz részt, ezért ha fordított adózás alá eső ügylet megrendelője, ugyanúgy követelhető tőle a forgalmi adó megfizetése a fordított adózás szabályai szerint.
Nem alkalmazhatóak a fordított adózás szabályai, ha az ügyletben résztvevő valamelyik fél nem adóalany, vagy külföldön nyilvántartásba vett adóalany, illetve, ha alanyi adómentes a státusza.
[link]142. § (1) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti:
(3) Az (1) bekezdés alkalmazásának feltétele, hogy az ügylet teljesítésében érintett felek
a) mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen, valamint
b) egyikének se legyen olyan, e törvényben szabályozott jogállása, amelynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető. [link] -
-
Rickazoid
addikt
A vagyonvédelmi eszközök is ide tartoznak? Technikailag igen, de jogilag? Elég homályos mifelénk ezek definíciója.
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Eljön a katás áfamentes számtech kiskereskedő egyéni vállalkozók aranykora. Évi 6 milláig 300 ezer katával a 27% áfa és +++++ adók/járulékok helyett 5% adóval árulhatják a kütyüket.
+ iparűzési.
Vagy nem?
Szlovákiában fordított áfa helyett számlalottót játszanak, a cél: mindenki kérjen áfás számlát.
[ Szerkesztve ]
-
Zotya84
őstag
Nem, áremelkedés nagyon várható, vagy csak minimális. Igazából árnormalizálódás fog történni szvsz.
A mértékét meg az fogja elönteni, hogy többletmunka miatt a (külső) könyvelők mennyit fognak emelni a díjaikon, és mennyi egyéb pluszköltséggel jár. Ha nem sokkal, akkor nem lehet sok az emelkedés mértéke. Ha meg neadj'isten a nagykerek az ő esetleges költségcsökkenésüket érvényesítik-e az áraikban, mert akkor előfordulhat, hogy nem is emelkednek az árak, csak a "túl olcsó" helyek szűnnek meg. -
localhost
Közösségépítő
És akkor mi a rend, amikor valaki ALANYI ADÓMENTESEN vesz valamit a nagykerből és azt kiszámlázza végfelhasználónak ?
-
djculture
félisten
Dehogy is az eladói csatorna legvégén álló értékesítőnek (kisker) kell az áfát megfizetnie amit eddig is beszedett a veőtől. Magyarán az előtte állók nem tudnak csalni az áfával, nem tudnak fiktív cégeket létrehozni eladni. Saját maguknak visszaigényelni az áfát olyan tételekre amik nem is léteznek az országon belül....
[ Szerkesztve ]
-
Zotya84
őstag
Az, hogy így megszűnnek/átalakulnak azok a webshopok, akik az áfacsalással egyben nagykeráron/nagyker ár alatt értékesítettek terméket, így azok kényetelenek lesznek elvileg normalizáni áraikat; plusz az, hogy így egy csomó plusz munka szakadhat a kiskerek nyakába, ami költséggel jár, és eddig a nagykerek csinálták, úk viszont nem fogják a költségcsökkenére hivatkozva csökkenteni áraikat, a kisker meg kénytelen lesz belekalkulálni áraiba, ha életben akar maradni....
(#2) .tnm: Ez csak annyit jelent, hogy a kiskerig nettó áron jut el a termék, ő áfázza, ő vallja be, ő fizeti be. (Ami eddig a disztribútor/importőr dolga volt.) A vevőnek nem lesz plusz munkája vele.
[ Szerkesztve ]
-
"a kormány arra készül, hogy az informatikai eszközök kiskereskedelmében is bevezeti az úgynevezett fordított áfát"
ez most a nagyker-kisker viszony, vagy kisker-cégek, vagy neadjisten azt, hogy magánszemélyeknek is ÁFA-t kell bevallania?
-
TK36
aktív tag
A fordított ÁFA fizetésnél miért jöhet kisebb áremelkedés, mint a cikkben is van? Mi indokolja?
Új hozzászólás Aktív témák
it A valószínűleg csekély áremelkedést is hozó intézkedéshez az elvi feltételek adottak, a kormányzat a jogszabályi környezet megteremtésén dolgozik.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest