Jön a fordított áfa a magyar IT-kereskedelemben

A korábban már többször emlegetett terveket erősítette meg a múlt hét végén Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFÜ) infokommunikációért felelős államtitkára, amikor az IVSZ MENTA 2013 konferencia második napján előadása részeként bejelentette, hogy a kormány arra készül, hogy az informatikai eszközök kiskereskedelmében is bevezeti az úgynevezett fordított áfát.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzetgazdaság szempontjából fontos informatikai szektort érintő változtatásokat az iparági szereplőkkel folyó egyeztetések során alakították ki, és ennek egyik eleme, hogy a költségvetési bevételek növelése érdekében megfontolták és elfogadták azt a javaslatot, amelyik a fordított áfára vonatkozik. A hazai és az uniós egyeztetések, tárgyalások után úgy tűnik, hogy nem lesz elvi akadálya az intézkedés meghozatalának. (Az EU-s egyeztetésekre azért van szükség, mivel a fordított áfa az unióban csak kivételes esetekben, korlátozottan és időkorláthoz szabva alkalmazható csak.) A jóváhagyások és támogatói nyilatkozatok megszerzése után az államtitkárság a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen megkezdte a fordított áfa alkalmazása jogi kereteinek kidolgozását.


A bejelentés 2:50-től

A fordított áfa intézménye ugyan ideiglenesnek számít, de szakértői vélemények szerint igen jó eszköz mind a piac fehérítésére, a csalások visszaszorítására, mind a költségvetési bevételek növelésére.

A mezőgazdaságban már egy ideje működő megoldás lényege: alapesetben az áfát a szállító kiszámlázza a vevőnek, azaz elkéri tőle az ellenértékét, és a szállító ezt az áfaösszeget vallja be az államnak (ez utóbbi akkor is igaz, ha a számla nem került kiegyenlítésre). A fordított áfánál a szerepek felcserélődnek: a szállítónak az áfával semmi dolga, azaz nem kéri el azt a vevőtől (áfa nélkül számláz neki), és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben – pontosabban: a bevallásban azt kell szerepeltetni, hogy fordított áfás az ügylet: nettó érték, áfa = nulla. Ugyanakkor a vevőre hárul az áfa ellenértékre való „rátétele”, az állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is.

Azóta történt

Előzmények