Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz Busterftw #10 üzenetére
Én nem értek a dolgokhoz de az eleve hogy lehet verseny, ahol a két versenyző külön-külön feltételeket alkot a versenyzői számára?
Egy normális verseny esetén eleve nem 2 csapat dönti el a szabályokat.
Hanem egy erre létrehozott szervezet vagy hatóság.
Fejlesztőként jelenleg a Google vagy az Apple által indított versenyben veszel részt, mert nem egyformák a két verseny feltételei. -
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #22 üzenetére
Pontosan erről beszélek: nem platform, eszköz (értsd hardware+OS).
Én PC-n szocializálódtam. A mobiltelefonokon/játékkonzolokon szocializálódott közönséggel ellentétben én nem platformban gondolkozom, hanem eszközben. Tulajdonlok egy hardvert, használati jogom van egy operációs rendszerre, hagy telepítsek rá azt, amit én akarok.Az ilyen beszélgetések (viták) e között a két felfogás között zajlanak.
Visszatérve a példára, az Adobe nem platformon akar megjelenni, hanem eladni szeretne (és akkor a továbbiakban ne a Reader, hanem a fizetős Photoshop legyen a példa). Neki tök mindegy a platform. A felhasználónak is tök mindegy a platform, telepíteni szeretne egy szoftvert, és a zárt platformos eszközökön nem teheti meg szabadon. A jogi csaták is e körül a felfogások körül folynak.
A "zárt platform"-gazdák (apple, MS XBOX, Sony PS) célja az, hogy rajtuk keresztül, (ezáltal bónusszal) kerüljenek a termékek a felhasználókhoz. Üzletileg érthető, de előbb-utóbb a fékek és ellensúlyok elkezdenek működni (nemcsak az egészséges szerkezetű politikában, az egészséges szerkezetű gazdaságban is így szokott lenni).
[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #24 üzenetére
A Windows sem a tiéd, csak használati jogot vásárolsz.
A lényeg éppen ez, hogy a user nem-tudja-eldönteni, mert nem kell értenie hozzá (és szemlátomást sokan nem is foglalkoznak vele).
Ezért kell jogszabályokkal segíteni őt, hogy teljesértékűen használhassa amiért fizetett. (Értem én, hogy 22-es csapdája, mert éppen a "miért is fizetett"-en beszélgetünk.)Mondom én, felfogás kérdése. Nagyon szomorú lennék/lennénk sokan, ha a winrar-t csak az MS áruházán keresztül tudnánk megvenni. Vagy, hogy tovább sarkítsam (ahogy kezdtem), a DELL áruházán keresztül.
...és igen, válsztás mindig van.
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #28 üzenetére
A felhasználók nem preferálnak zárt platformokat, legfeljebb elégedetten használják ezeket.
A felhasználók nem is értik mi az, hogy zárt vagy nyitott: az xbox-ra, ps-re, ios-re is meg tudnak venni (szinte) bármit.
Ha ugyanezek a felhasználók választhatnának, hogy platform-tulajdonos áruházából vesznek meg valamit 130%-ért, vagy közvetlenül a gyártótól 100%-ért, na akkor értenék a különbséget a zárt és nyitott között -- én biztos vagyok benne, hogy az utóbbira szavaznának nagy többségben.A szabályozók szerepe épp itt lép be a képbe. Ha pedig pl. az ios-t jogszabályi kötelezés miatt nyitottá kellene tenni, akkor az Apple választhatna, hogy akat-e nyitott rendszert gyártani és eladni vagy sem.
Érted? A piaci szabályozónak (vagy ahogy te hívtad, államnak) mindig a kiszolgáltatott piaci szereplőt (végső soron a felhasználót) kell védenie. Ezért létezik pl. a kötelező garancia. -
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #31 üzenetére
Ne haragudj, de szerintem az "Erre sajnos nincs bizonyitek..." nem érv semmilyen álláspont mellett. Ráadásul számos bizonyaték van rá, hogy ha valami kedvezőbb áron is beszerezhető, akkor azt (a kedvezőbbet árút) választják a fogyasztók.
Lehet, hogy "wishful thinking", attól még a felhasználók érdekét szolgálná.
De lépjünk tovább a felhasználói szabadság irányába. Mi lenne, ha az Apple díj ellenében (pl. 20.000 Ft-ért, hogy a windows-zal egy árkategória legyen) megnyitná a platformot. Biztos nagyon sokan nem fizetnének érte, mert nem nyernének vele semmit. Mások viszont kifizetnék, mert lenne belőle hasznuk -- pl. hogy saját maguk szeretnének a pénzért megvett szoftvereik telepítgetésével játszani.
[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #33 üzenetére
Azért nyitna, mert a szabályok rákényszerítik. Ha nem kényszerítik rá, akkor "hosszútávon kap 15-30%-ot" a kiszolgáltatott fogyasztótól -- attól függetlenül, hogy a felhasználó ezt átlátja vagy sem, hogy érdekli vagy sem, hogy képes megfizetni vagy sem.
"Választása" a platform-tulajdonosnak kellene lennie a tekintetben, hogy gyárt-e vagy sem (itt éppen nyílt platformot). Senki nem várja el, hogy jótékonykodjon: a felhasználónak arra lenne lehetősége, hogy fizet-e a szabadságért vagy sem.
Ismételni tudom csak magam: a piaci szabályozónak mindig a kiszolgáltatott piaci szereplőt (végső soron a felhasználót) kell védenie.
Mondok példákat még (amik nem minden tekintetben erről szólnak, de mégiscsak ilyenek), ahol felhasználót/fogyasztót védik a szabályozók:
-- A járműgyártók garanciája csak akkor érvényes, ha hivatalos márkaszervizben történnek az időszakos szervizek? Nem.
-- Talán hallottál az Északi áramlat 2 gázvezetékről, melynek megállt a használatvételi eljárása, mert az európai jogrend szerint (nem jogi nyelven fogalmazva) nem felel meg "a vezeték üzemeltetését és a benne szállított gáz értékesítését szét kell választani, és hozzáférést kell biztosítani a vezetékhez a beruházástól független, külső, harmadik beszállítóknak" feltételnek.
-- Nemzetközi roaming a mobil telefóniában.[ Szerkesztve ]
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz Busterftw #49 üzenetére
Elsősorban inkább design jellegű dolgok
Csatolok két képet az egyik a Play Store a másik meg a Play Store " klónja " vagy mi, az Aurora Store.Nekem alsó esetén pl jobban tetszik az hogy közvetlenül az alkalmazás név alatt ott a verzió szám is, illetve alatta látod azt hogy mikor volt utoljára kiadva frissítés.
Lehet ezek apróságok, de kinek mi. -
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #49 üzenetére
A kényelem, jól működő ökoszisztáma ill. a nyitott platform nem zárja ki egymást.
Ahogy írod te is, nyitott ios esetén senki sem kényszerítene sem téged, sem mást, hogy ne az app strore-t használd, de a lehetőség meglenne. Ez a lehetőség nyithat kaput a versenyre, nem csak árversenyre, ha van más szempont is.
Sőt, egy szoftveres kapcsoló segítségével akár a felhasználó is tudná engedélyezni/tiltani a külső forrásból származó appok telepíthetőségét (talán ismerős, az android ilyen).[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Autós topik
- Biztosan maradnak a hagyományos tápkonnektornál az ASRock új Arc VGA-i
- Tőzsde és gazdaság
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen mosógépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen routert?
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Intel i7 11700k, MSI Suprim 3070ti, MSI Z490, Phanteks rgb ház, SSD, 16GB ram teljes konfig eladó!
- Iphone 15 PROMAX 256GB 2026. decemberig számla, jótállás, natúr titán, független
- Értékcsökkentett, HP ProBook 430 G6, 13,3" FULL HD IPS, I5-8265U CPU, 8GB RAM, 256GB NVMe SSD, WIN
- HP ProBook 430 G6, 13,3" FULL HD IPS, I5-8265U CPU, 8GB RAM, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, SZÁMLA, GAR
- Új Zsír Lenovo IdeaPad 5 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -25% Ryzen 5 8645HS 16/512 FHD+ 760M
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest