Új hozzászólás Aktív témák
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #52 üzenetére
Ha a felhasználó tudása várhatóan szerény, akkor a tájékoztatás segít: "VIGYÁZZ? HA MOST ... AKKOR AZTÁN ...". (Most is ez történik ott, ahol potenciális veszély lehet a termék használata során.)
Szerintem az általánosan vett piaci szereplőket ne keverjük a felhasználókkal.
A bevatkozás a piaci szereplők életébe éppen a felhasználók érdekében történik, nem egy-egy szereplő ellen/kedvében. (Nem számítva az olyan, nem normális szabályozókat, mint pl. az NMHH és Digimobil esete a frekvenciákkal.) -
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #49 üzenetére
A kényelem, jól működő ökoszisztáma ill. a nyitott platform nem zárja ki egymást.
Ahogy írod te is, nyitott ios esetén senki sem kényszerítene sem téged, sem mást, hogy ne az app strore-t használd, de a lehetőség meglenne. Ez a lehetőség nyithat kaput a versenyre, nem csak árversenyre, ha van más szempont is.
Sőt, egy szoftveres kapcsoló segítségével akár a felhasználó is tudná engedélyezni/tiltani a külső forrásból származó appok telepíthetőségét (talán ismerős, az android ilyen).[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #41 üzenetére
Tudom, hogy ismétlem magam, de szerintem a felhasználók általában nincsenek tisztában és/vagy nem érdekli őket, hogy az általuk használt platform milyen. Ezzel együtt, vagy ennek ellenére is érdekük lenne, hogy szabad platform legyen.
Ide tartozék még példaként, mikor egyik nagy piaci résztvevő felvásárol egy másikat vagy egyesül vele, azt a hatóságok megvizsgálják (AMD-Xilinx, Nvidia-ARM), hogy az nem veszélyezteti-e más piaci szereplők, akár a végfelhasználók érdeleit. Ha kell nem engedélyezi, ha kell feltételekhez köti. Ez is piaci beavatkozás, mégis érthető.
-
jocobacsi30
csendes tag
(Úgy sejtem, hogy áttételesen a kötelezésre hoztad ezt példának. Előfordulhat, hogy szabályozás születik, amely engem olyan helyzetbe hoz, ami veszélyezteti a működésem, ekkor bírósághoz fordulhatok.)
Azonban ez az eszmecsere nem erről szól, hanem a túlzott piaci erő visszafogásáról a gazdaságialag kiszolgáltatotakkal szemben (igen jópofa, hogy itt pl. egy félmilliós iphone megvásárlója kiszolgáltatott egy másik piaci szereplőnek, de attól még igaz).
De mondok a másik fél szempontjából is valamit.
Ha tényleg kötelezik az Apple-t az ios megnyitására, akkor azt esetleg úgy kell megtenni, hogy az ne veszélyeztesse alapjaiban az Apple-t. Pl. átmeneti időszak biztosításával, vagy fokozatos bevezetéssel: először a kisebb forgalmú piactéri forgalmazók, majd a közepesek, végül a nagyok kínálhatnak a piactéren kívülről. (Bár a kicsik valószínűleg nem hoznak létre saját boltot, hanem használják tovább az Apple rendszerét.)
Hasonlóan igaz lehet ez egy esetleges xbox nyitásra is, ahol pár év átmenetet biztosíthatnak a Microsoftnak, hogy a mostani fejlesztéseik bekerülési költségeit visszatermelje a piactér, és felkészülhessenek a nyitott világra, vagy befejezzék a gyártást/szolgáltatást ha azt választják.[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
Biztos megjelenik majd itt is:
https://www.hwsw.hu/hirek/64283/apple-google-store-app-play-aruhaz-alkalmazas-jutalek-torveny-open-market.html -
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #34 üzenetére
Igen, de amikor kifizették az előnyöket nyújtó windows platform árát, nincsenek kényszerítve az OS gyártó piacterének használatára.
A konzolt sem véletlenül hoztam fel én sem, gyakorlatilag ugyanaz a modell, mint az ios (az MS biztos bánja is, hogy annak idején a Windows nem így lett kitalálva). Nekem is van, és mint mondtam, megelégedéssel használjuk (illetve használják a gyermekeim, ahogy használ az egyik androidos telefont, a másik iphone-t -- a kütyük működnek, a gyerkőcök elégedettek).
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #33 üzenetére
Azért nyitna, mert a szabályok rákényszerítik. Ha nem kényszerítik rá, akkor "hosszútávon kap 15-30%-ot" a kiszolgáltatott fogyasztótól -- attól függetlenül, hogy a felhasználó ezt átlátja vagy sem, hogy érdekli vagy sem, hogy képes megfizetni vagy sem.
"Választása" a platform-tulajdonosnak kellene lennie a tekintetben, hogy gyárt-e vagy sem (itt éppen nyílt platformot). Senki nem várja el, hogy jótékonykodjon: a felhasználónak arra lenne lehetősége, hogy fizet-e a szabadságért vagy sem.
Ismételni tudom csak magam: a piaci szabályozónak mindig a kiszolgáltatott piaci szereplőt (végső soron a felhasználót) kell védenie.
Mondok példákat még (amik nem minden tekintetben erről szólnak, de mégiscsak ilyenek), ahol felhasználót/fogyasztót védik a szabályozók:
-- A járműgyártók garanciája csak akkor érvényes, ha hivatalos márkaszervizben történnek az időszakos szervizek? Nem.
-- Talán hallottál az Északi áramlat 2 gázvezetékről, melynek megállt a használatvételi eljárása, mert az európai jogrend szerint (nem jogi nyelven fogalmazva) nem felel meg "a vezeték üzemeltetését és a benne szállított gáz értékesítését szét kell választani, és hozzáférést kell biztosítani a vezetékhez a beruházástól független, külső, harmadik beszállítóknak" feltételnek.
-- Nemzetközi roaming a mobil telefóniában.[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #31 üzenetére
Ne haragudj, de szerintem az "Erre sajnos nincs bizonyitek..." nem érv semmilyen álláspont mellett. Ráadásul számos bizonyaték van rá, hogy ha valami kedvezőbb áron is beszerezhető, akkor azt (a kedvezőbbet árút) választják a fogyasztók.
Lehet, hogy "wishful thinking", attól még a felhasználók érdekét szolgálná.
De lépjünk tovább a felhasználói szabadság irányába. Mi lenne, ha az Apple díj ellenében (pl. 20.000 Ft-ért, hogy a windows-zal egy árkategória legyen) megnyitná a platformot. Biztos nagyon sokan nem fizetnének érte, mert nem nyernének vele semmit. Mások viszont kifizetnék, mert lenne belőle hasznuk -- pl. hogy saját maguk szeretnének a pénzért megvett szoftvereik telepítgetésével játszani.
[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz jocobacsi30 #29 üzenetére
"(vagy ahogy te hívtad, államnak)" -- ezt kpbendeguznak kellett volna címeznem, de talán a beszélgetés fonalába valahogy beleilleik így is.
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #28 üzenetére
A felhasználók nem preferálnak zárt platformokat, legfeljebb elégedetten használják ezeket.
A felhasználók nem is értik mi az, hogy zárt vagy nyitott: az xbox-ra, ps-re, ios-re is meg tudnak venni (szinte) bármit.
Ha ugyanezek a felhasználók választhatnának, hogy platform-tulajdonos áruházából vesznek meg valamit 130%-ért, vagy közvetlenül a gyártótól 100%-ért, na akkor értenék a különbséget a zárt és nyitott között -- én biztos vagyok benne, hogy az utóbbira szavaznának nagy többségben.A szabályozók szerepe épp itt lép be a képbe. Ha pedig pl. az ios-t jogszabályi kötelezés miatt nyitottá kellene tenni, akkor az Apple választhatna, hogy akat-e nyitott rendszert gyártani és eladni vagy sem.
Érted? A piaci szabályozónak (vagy ahogy te hívtad, államnak) mindig a kiszolgáltatott piaci szereplőt (végső soron a felhasználót) kell védenie. Ezért létezik pl. a kötelező garancia. -
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #26 üzenetére
Te leginkább a gyártók szuverén döntéséről beszélsz.
Én meg a felhasználó döntésének lehetetlenségéről.(A linuxon kívül -- már ha az androidot nem ide számítjuk -- a felemlegetett oprencerek mindegyike fut nálunk a családban, még 'huaweii android' is. Mindegyikkel meg van elégedve aki használja. Ez mégsem befolyásol engem, hogy lássam milyen korlátok vannak a zárt rendszerekben -- és nem a felhasználók érdekében.)
...és igen, egybites választás mindig van.
[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #24 üzenetére
A Windows sem a tiéd, csak használati jogot vásárolsz.
A lényeg éppen ez, hogy a user nem-tudja-eldönteni, mert nem kell értenie hozzá (és szemlátomást sokan nem is foglalkoznak vele).
Ezért kell jogszabályokkal segíteni őt, hogy teljesértékűen használhassa amiért fizetett. (Értem én, hogy 22-es csapdája, mert éppen a "miért is fizetett"-en beszélgetünk.)Mondom én, felfogás kérdése. Nagyon szomorú lennék/lennénk sokan, ha a winrar-t csak az MS áruházán keresztül tudnánk megvenni. Vagy, hogy tovább sarkítsam (ahogy kezdtem), a DELL áruházán keresztül.
...és igen, válsztás mindig van.
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz Busterftw #22 üzenetére
Pontosan erről beszélek: nem platform, eszköz (értsd hardware+OS).
Én PC-n szocializálódtam. A mobiltelefonokon/játékkonzolokon szocializálódott közönséggel ellentétben én nem platformban gondolkozom, hanem eszközben. Tulajdonlok egy hardvert, használati jogom van egy operációs rendszerre, hagy telepítsek rá azt, amit én akarok.Az ilyen beszélgetések (viták) e között a két felfogás között zajlanak.
Visszatérve a példára, az Adobe nem platformon akar megjelenni, hanem eladni szeretne (és akkor a továbbiakban ne a Reader, hanem a fizetős Photoshop legyen a példa). Neki tök mindegy a platform. A felhasználónak is tök mindegy a platform, telepíteni szeretne egy szoftvert, és a zárt platformos eszközökön nem teheti meg szabadon. A jogi csaták is e körül a felfogások körül folynak.
A "zárt platform"-gazdák (apple, MS XBOX, Sony PS) célja az, hogy rajtuk keresztül, (ezáltal bónusszal) kerüljenek a termékek a felhasználókhoz. Üzletileg érthető, de előbb-utóbb a fékek és ellensúlyok elkezdenek működni (nemcsak az egészséges szerkezetű politikában, az egészséges szerkezetű gazdaságban is így szokott lenni).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- BestBuy ruhás topik
- Mindent a StreamSharkról!
- Telekom mobilszolgáltatások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iPhone topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 128GB - Porcelain (fehér) - 35 hónap garancia
- Zsír ASUS TUF A16 Gamer Tervező Laptop 16" -30% AMD Ryzen 9 7845HX 16/1TB RTX 4060 8GB QHD 2,5 165Hz
- Szép! Lenovo Thinkpad T14 Strapabíró Laptop -60% 14" Bivaly Ryzen 5 PRO 4650U 6Mag 16/256 FHD LTE
- Új dobozos Lenovo IdeaPad Gaming 3 Gamer Laptop -20% 15,6" RYZEN 5 5500H 16/512 NVIDIA 2050 4GB FHD
- Dell 7410 Laptop 14" FHD/i7-10Gen/MS Office/DDR4 16Gb/1Tb M2/HDMI/USB-C/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfá-s