Új hozzászólás Aktív témák

  • V/

    titán

    Akkor ismertetem az 10 €-nál vagy az ezzel megegyező áfa forint értékének számolási változását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága Vámeljárási Főosztály Vámeljárási Osztály III. főreferensével történt konzultáció alapján.
    Előre bocsájtom, hogy ez 2020. december 31-i lesz így, mivel jó eséllyel megszűnik ez a kedvezmény is.
    Azt is, hogy a tájékoztatás jogi mélységeiben nem mélyednék bele, de maradt a10 € kedvezmény, viszont a továbbiakban a forintra átszámolt áfa a hátralévő időszakban 3348 Ft értékhez lesz viszonyítva.
    Az eltérés ott van, hogy az áru vámértéke viszont a havi vámolási árfolyammal kerül megállapításra és a vámprogram azt fogja vizsgálni (a program a 3348 Ft fix értékkel dolgozik) hogy a forintosított vámérték 27%-os áfája ennél az összegnél kevesebb vagy több. Ha több, akkor áfa fizetős vámhatározat készül, ha kevesebb akkor vám-, áfa mentes határozat készül.
    A Vámhivatal hozzáigazította az eljárást az éves € árfolyam megállapításához, amelyet 2020-ra a 4005/2019. tájékoztatás a 2020. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról irományban közöltek és az 1. pontban a táblázat előtt írnak:
    Az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 53. cikk (2) bekezdése, valamint az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyes rendelkezéseinek végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, a Bizottság 2015/2447/EU rendeletének (a továbbiakban: VA) 48. cikk (2) bekezdése alapján – a Hivatalos Lap 2019. október 2-án megjelent C331 számában feltüntetett euró-átváltási árfolyam (334,79 HUF/EUR)….

    Az indoklás az, hogy a 10 € forintérték vizsgálatánál a havi árfolyam nem használható mert nem vámolás, hanem egyéb okból kell €-ra váltani a valutát.
    Most előkerült a Vámkódex 48. cikke, ami eddig figyelmen kívül maradt, pedig folyamatosan érvényben volt az elmúlt években is.

    Május hónapban az értékek: 35 € vagy 38,01 $. Lényegében úgy 2 €-val csökkent a bruttó összeg.

    Itt van az, ami alapján ezt most ki lett találva, a felesleges szöveget csak pontozom és vastagítva a hivatkozásuk.
    Valuta átszámítás (Uniós Vámkódex 53.cikk)
    (1) Az illetékes hatóságok közzéteszik és/vagy az interneten hozzáférhetővé teszik az alkalmazandó átváltási árfolyamot, amikor a valuta átszámítása szükséges az alábbi okok valamelyike miatt:
    a) az áru vámértékének meghatározásához használt tényezők annak a tagállamnak a pénznemétől eltérő pénznemben vannak kifejezve, mint ahol a vámérték megállapítása történik) szükség van az euro értékére nemzeti pénznemekben kifejezve az áruk tarifális besorolása és a behozatali vagy kiviteli vám összegének meghatározásához, beleértve a Közös Vámtarifában szereplő értékküszöböket.
    (2) Ha az (1) bekezdésben említettektől eltérő okokból szükséges a valuta átszámítás, az eurónak a nemzeti pénznemekben kifejezett, a vámjogszabályok keretén belül alkalmazandó értékét legalább évente egyszer rögzíteni kell.

    Valuta átszámítás (Uniós végrehajtási rendelet)
    48. cikk
    A tarifális célból meghatározott átváltási árfolyamra vonatkozó rendelkezések
    (A Vámkódex 53. cikke)
    (1) Az euro értékét, amennyiben a Vámkódex 53. cikke (1) bekezdésének b) pontjával összhangban arra szükség van, havonta egyszer kell rögzíteni.
    …….
    (2) Amennyiben valuta átszámításra van szükség a Vámkódex 53. cikkének (2) bekezdésében említett bármely ok miatt, az euro nemzeti pénznemekben kifejezett értékeként az Európai Központi Bank által október első munkanapján megállapított árfolyam alkalmazandó, amely árfolyamot a következő év január 1-jei hatállyal kell alkalmazni.”

Új hozzászólás Aktív témák