Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • TR3

  tag

  "A routing protokollok nem routerek egymás közötti kommunikációjáról szólnak, az a kommunikáció ugyanúgy tcp,udp /ip alapú."

  Ez így nem teljesen igaz. Bár a BGP tényleg tcp/ip alapú kommunikációra épül, de mondjuk az EIGRP saját rtp protokollt használ, így nem kell az ip a működéséhez. Másrészt ha két router BGP üzeneteket küldözget egymásnak, akkor szerintem ezt nyugodtan nevezhetjük kommunikációnak, anélkül hogy felsorolnánk az összes alsóbb rétegbeli protokollt, amiknek a segítségével zajlik.

  "mivel nem nagyon van jobb, szabad protokoll area-k közötti routingra."

  Mondjuk inkább AS-ek közötti routingra. Area-kat az OSPF-nél, és az IS-IS-nél használunk, de az egész mást jelent.

  "amennyiben hálózati cím alatt egy gép ip címét érted, megint nem igaz, mert network-öt és maszkot tárolnak."

  A network addresst itt fordíthatta volna hálózatcímnek, de ettől függetlenül nyilván nem az egyes gépek ip címére gondolt.

  "a bgp-nek nem feladata maga a routing, az az ip hálózati rétegnek a dolga."

  Nem, az ip egy irányított (routed) protokoll, nem dolga a routolás. Magát a routingot a routeren futó szoftver végzi, a routing tábla, és a csomagok fejléce alapján.

  "A bgp elvileg tud network maszkot aggregálni, tehát pl. hiába jön be mondjuk 500 darabban egy t-online méretű cég belső hálózatába routing hirdetés, azt ők tudják aggregálni és akár 3-4 darabban is képesek hirdetni."

  Minden routing protokoll tud, ami ismeri a CIDR-t. Egyébként ebbe is bele lehet kötni, mert nem a maszkot aggregáljuk, hanem a hálózatcímeket a maszkkal, de mindegy. És pont itt jön be a képbe a földrajzi alapú címkiosztás, mert enélkül elég nehéz hatékonyan összevonni az útvonolakat a gerincrouterekben. De ehhez nem kell semmilyen másik tábla.

  "Nekem van olyan routerem, amiben van két első és egy tartalék link, sok-sok hosttal a háta mögött és ennek a routernek se több a routing konfigja összesen 100 sornál, ospf-fel, bgp-vel, policy routinggal együtt."

  És ebből milyen következést lehet levonni? Nekem meg van olyan, amiben van 8 vpn link, 2 lan + internet, voip, acl-ek, és sokkal hosszabb a konfigja 100 sornál, és akkor most mi van?

 • TR3

  tag

  "Egyrészt valahonnan tudnia kell annak a szerencsétlen routernek, hogy milyen ip címek vannak egy földrészen (ide kell a plusz tábla), másrészt ezzel az a baj, hogy egy földrész között nem egy link van, tehát lehet, hogy két, fizikailag egymás mellett levő hálózatba más routing útvonal jó."

  Nem, a routernek csak annyit kell tudni, hogy merre küldje tovább a csomagot, itt az most mellékes, hogy az egy másik földrész. Másrészt mindegy hány link van, mivel egy hálózatot több router is hirdethet, több különböző útvonallal. Egyébként tudom, hogy a szolgáltatók aggregálják a saját címtartományukat, csak arra akartam célozni, ha egy egyébként összevonható tartományt szétszórunk a világban, akkor azt nehéz lesz bárhol is aggregálni.

  "Az ip routing az öt rétegű ip hálózati architektúra szerint ip rétegbeli feladat."

  Mivel minden mai komolyabb router képes az útválasztásnál felsőbb rétegbeli információkat is (minimum 4. réteg) figyelembe venni, megfelelő konfiguráció esetén, így ez nem feltétlenül igaz.

  "A routeremről azt a következtetést lehet levonni, hogy ha 100 sornyi konfigom sincs, akkor kicsi lesz a hirdetés, amivel magamat hirdetem, ezzel ellenvetek annak a gondolatnak, hogy a routing hirdetések érdemben. lassítják a netet."

  Ez így ok, kivéve azt az esetet, ha mondjuk egy router megtanul a szomszédjától 1000 útvonalat, majd azt tovább hirdeti még x db routernek. Ez azért okozhat némi hálózati terhelést, ellenben a konfigban lehet, hogy csak 2 sor lesz.

Hozzászólok Aktív témák