Hozzászólok Aktív témák

 • bambano

  titán

  A routerek jelentős részének azt kell tudnia, hogy milyen networkök vannak a belső oldalán, ez a legtöbb rendszerben nem több, mint 20-30 sor. Ehhez képest gigabytenyi rammal, irdatlan core processzorral felszerelt routerek is vannak. Ezen kívül a routernek azt kell tudnia, merre van az isp-je, a default route-ja. Ez semmi méretű info.

  Nekem van olyan routerem, amiben van két első és egy tartalék link, sok-sok hosttal a háta mögött és ennek a routernek se több a routing konfigja összesen 100 sornál, ospf-fel, bgp-vel, policy routinggal együtt.

  Az, amikor minden networkről tudni kell, hogy merre, az csak a nagyobb isp-k, core network szolgáltatók edge routereire igaz. De ezeknek is csak azt kell tudni, melyik network melyik autonóm rendszerben van (egy tábla) és melyik as merre érhető el aktuális forgalmi és műszaki helyzetben leggyorsabban. Amikor utoljára asn-t kértem, 12 ezer körüli számot adtak, tehát most se nagyon van több, mint 30-50 ezer as, ez meg megint nem nagy tábla egy edge routernek. A bgp elvileg tud network maszkot aggregálni, tehát pl. hiába jön be mondjuk 500 darabban egy t-online méretű cég belső hálózatába routing hirdetés, azt ők tudják aggregálni és akár 3-4 darabban is képesek hirdetni.

  Úgyhogy ezek a dolgok szerintem jól ki vannak találva és nem hiszek benne, hogy drasztikusan más rendszerű routingot fognak tudni csinálni. Ha elvileg lehetne, cisco, juniper és társai már megcsinálták volna.

  Visszatérve az eredetire: hogy a routerekben nő a routing tábla mérete azért hiányos, mert nincs benne, hogy melyik routerben (pontosabban milyen kategóriás routerben).

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

Hozzászólok Aktív témák