Hozzászólok Aktív témák

 • TR3

  tag

  "A routing protokollok nem routerek egymás közötti kommunikációjáról szólnak, az a kommunikáció ugyanúgy tcp,udp /ip alapú."

  Ez így nem teljesen igaz. Bár a BGP tényleg tcp/ip alapú kommunikációra épül, de mondjuk az EIGRP saját rtp protokollt használ, így nem kell az ip a működéséhez. Másrészt ha két router BGP üzeneteket küldözget egymásnak, akkor szerintem ezt nyugodtan nevezhetjük kommunikációnak, anélkül hogy felsorolnánk az összes alsóbb rétegbeli protokollt, amiknek a segítségével zajlik.

  "mivel nem nagyon van jobb, szabad protokoll area-k közötti routingra."

  Mondjuk inkább AS-ek közötti routingra. Area-kat az OSPF-nél, és az IS-IS-nél használunk, de az egész mást jelent.

  "amennyiben hálózati cím alatt egy gép ip címét érted, megint nem igaz, mert network-öt és maszkot tárolnak."

  A network addresst itt fordíthatta volna hálózatcímnek, de ettől függetlenül nyilván nem az egyes gépek ip címére gondolt.

  "a bgp-nek nem feladata maga a routing, az az ip hálózati rétegnek a dolga."

  Nem, az ip egy irányított (routed) protokoll, nem dolga a routolás. Magát a routingot a routeren futó szoftver végzi, a routing tábla, és a csomagok fejléce alapján.

  "A bgp elvileg tud network maszkot aggregálni, tehát pl. hiába jön be mondjuk 500 darabban egy t-online méretű cég belső hálózatába routing hirdetés, azt ők tudják aggregálni és akár 3-4 darabban is képesek hirdetni."

  Minden routing protokoll tud, ami ismeri a CIDR-t. Egyébként ebbe is bele lehet kötni, mert nem a maszkot aggregáljuk, hanem a hálózatcímeket a maszkkal, de mindegy. És pont itt jön be a képbe a földrajzi alapú címkiosztás, mert enélkül elég nehéz hatékonyan összevonni az útvonolakat a gerincrouterekben. De ehhez nem kell semmilyen másik tábla.

  "Nekem van olyan routerem, amiben van két első és egy tartalék link, sok-sok hosttal a háta mögött és ennek a routernek se több a routing konfigja összesen 100 sornál, ospf-fel, bgp-vel, policy routinggal együtt."

  És ebből milyen következést lehet levonni? Nekem meg van olyan, amiben van 8 vpn link, 2 lan + internet, voip, acl-ek, és sokkal hosszabb a konfigja 100 sornál, és akkor most mi van?

Hozzászólok Aktív témák