- Asustor NAS
- Linux haladóknak
- Nem landolhatnak SpaceX rakéták a Bahama-szigeteken
- Crypto Trade
- Windows 10
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- OpenMediaVault
- Linux kezdőknek
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
Brazília már fejest is ugrott a dologba fejlesztési oldalról
-
Ja hogy olyan certificate-okról.
Na ha van nagyobb kamu a biztoságiaknál, akkor ez az.Kb. annyi jelentősége lenne az ilyesminek, hogy jelezze, a céged tudja-e teljesíteni az adott követelményeket, de mára már tényleg egy virágzó lehúzásá alakult a dolog, nem kicsit túlburjánzott.
Ahova a pénz beteszi a lábát... :S
-
bambano
titán
én nem arról beszéltem, hogy a rendszered milyen certificate-ekkel rendelkezik, hanem arról, hogyha számítástechnikai vállalkozó vagy, akkor sok helyen számít az, hogy a dolgozóid összesen hány ilyen-olyan certificate-t meg diplomát birtokolnak.
ezzel gyakorlatilag mesterségesen teremtettek egy piacot, ahol képzést meg diplomát árulnak jó pénzért szakmabelieknek, a cégekkel meg elhitették, hogy csak az az ember, akinek 40 kiló tanfolyami végzettséget igazoló papírja van.
ez egy mesterséges kamu dolog szerintem. hogy akkor lehetsz hp gold partner, ha (és akkor következik egy hosszú litánia) és a hp amikor prezentál egy nagy cégnél, akkor azt mondja, hogy normális supportot csak gold partnertől tudsz venni és ők mindjárt ajánlanak is egyet.
most a hp-t csak a példa kedvéért ragadtam ki, mindenki ezt csinálja.
-
Az a gáz, hogy egy csomó ügyfél (cég) is azt fogja nézni, hogy milyen certificate-d van, merakkorhűdebiztonságos a rendszered.
Aztán lehet, hogy nem.
Aztán lehet, hogy a másik cégnek meg nincs certificate-je, csak éppen mondjuk biztonságosabb hálózata...
Nincsenek amúgy független auditor cégek, hogy ezt az egészet egyszerűbben meg lehessen oldani? :S -
DeskJeti
tag
válasz
fordfairlane #106 üzenetére
Védd a kételkedőket, de én ezt tapasztalom/tam. Itt ez a helyzet.
Mindenben jó, csak MSO szerint nem létezik.
Már mindent kipróbáltam, újratelepítettem már azóta mindent, nem is egyszer - azóta már egyszer az XP-t is - és még mindig nem.
Ki érti ezt?
-
szugabor
csendes tag
Hát hogy te mit hiszel, meg hogy hogyan működik a valóságban, az két különböző dolog.
Most hadd ne vázoljam fel a NAV informatikai támogató/üzemeltető megoldásait, főleg, hogy nem is tehetem
Mindenesetre, hidd el gond lesz.
Abban igazat adok neked, hogy a tömeges (teljes) újratelepítésre van remek technológiai megoldásunk, amely aránylag gyors is, én a problémát a munkaállomás visszaadásásában látom a kollégáimnak, akiknek olykor a 2003-as Word is sok. Itt jön a "hülye user" probléma -
Több száz munkaállomás újratelepítése nem jelenthet gondot, e probléma megoldására vannak jól bevált eszközök. Továbbá nyilván lesz egy dedikált csoport a kompatibilitási problémák megoldására, vagy támogatására, nehezen hiszem, hogy a lecsó közepébe csapnak majd lesz valami alapon.
-
-
szugabor
csendes tag
Azért mert többek között én is részese leszek a program cserének, ami több száz munkaállomás részleges vagy teljes újratelepítését jelenti nálunk.
Másrészt meg azért, mert a kompatibilitási problémákat nekem/nekünk kell majd megoldani. S a korábbi OpenOffice tesztelésünk szerint sajnos lesznek ilyen problémák. -
-
szugabor
csendes tag
Jaj... Az adóztató/vámoltató közigazgatási szervnél dolgozom. Előre félek, amikor rá kell engedni a huszonezer gépre a Libre-t
-
-
-
dark100
aktív tag
Grat a flamewarhoz.
Egyebkent ha valamit nem tud egy rendszer, akkor ildomos a fejlesztok fele jelezni, ha van ra tenyleges igeny, nem pedig fikazni. Konnyen lehet, hogy a celkozonseg szamara erdektelen egy nagyarc szamara tulertekelt funkcio.
PS: Jot rohogtem a par tizezer soros excel tablakon. Kemeny beszolas volt.
-
tuser
aktív tag
Imádom a m$ fanboy hasonlatokat ... szó szerint mintha csatába mennétek zászlót lebegtetve
Akkor ... hogy is jutottunk el az OS/2, DOS, NetWare, ... -től a jelenig ? No kérlek alássan ... ugyanilyen módszerrel nem azonnal, hanem jó pár év alatt, de át lehetne "téríteni" bármelyik céget akármilyen extrém földönkívüli technológiára is.
Ha nem tud <ide írhatsz bármit> kompatibilis formában kommunikálni a vállalat > no állami megrendelés
-
floatr
veterán
válasz
Gregorius #79 üzenetére
Oppardon, ha még most is abban az iróniában botorkálsz, ami még kettővel korábban volt, akkor én kérek elnézést.
Az ópenszósz meg miért lenne vita tárgya? El van kormányilag határozva, mint ahogy a nyílt formátum is.
Ha a libreoffice tanúsítványa érdekel, nyisd meg nyugodtan az about ablakot, ott lesz a válasz. Egy alapítvány és kapcsolt részei, plusz az oracle és kapcsolt részei. A résztvevők közül szigorúan nézve egyik sem A Gyártó, értelemszerűen viszont mindegyik részt vesz/vett a fejlesztésében. Ezek közül mindegyik képes elsőkézből supportot adni jóárasítva, ami ráadásul garantáltan visszakerül a mainline-ba.
Széttöredezést meg nem értem ebben a formájában. Adott egy code base (OOo), meg a testreszabott változat (LO). Esetleg van egy hazai cég, aki továbbszabja. Hol jártam én durvarosszul? Ezek mind a korábbi kódra mergelnek. Valami konkrétumot mutass már, amitől hátra kéne hőkölni, mert ez így csak inkább FUD.
Nagyobb infrastruktúra vs önkormányzat. Nagyon nem egyről beszélünk
Ms support vs egyéb megoldások: Nekem pedig úgy tűnik, hogy erősen alámennek árban a ms konstrukcióinak, pl a novell a LO supporttal, vagy a zimbra és gazdija/terjesztője. De az sem épp vám-rév esete, ha netán házon belül marad a zsé. Nem is értem minek vitatkozunk ilyenekről...
(#84) anulu ugyebár egyelőre nem céges viszonylat a kérdés, de vannak olyan partnereink, ahol szépen lassan elkezdődött egy olyan folyamat, hogy mivel rendszergazdáik közt van némi fluktuáció, és a TS is elég vegyes társaság, hogy az újabb szervereket már debian image-ekkel hozzák létre. Nyilván nem dobálják ki az előfizetéseiket egyik napról a másikra, de vannak ilyen trendek.
-
anulu
félisten
elhiszem, hogy szeretnéd, ha mindenki "pingvint sétáltatna", de kérlek, kicsit térj vissza a Földre. köszi. remélem, nem érzed reálisnak, hogy a cégek, akiknél a folyamatosság az egyik legfontosabb a háttér szempontjából, majd pont fognak ugrálni, az éles rendszerüket átvariálni, új gárdát felvenni, akármi. nem mondom, hogy kizárt, de azt igen, hogy nem reális.
sokszor megbántam már azt a szenvedést, amit a "felsőoktatásban" elkövettem, minimális eredménnyel, diploma nélkül. akkor most szakmailag 4 évvel (2+2év) előrébb lennék. amúgy asszony miatt még nem mentünk ki, ő befejezi a főiskolát (ami ktg térítéses, szóval nem "szívja az állam vérét'"). amúgy boldogabb lennék, ha a szumma kettőnk havi 280k fizetés levonása (adó, etc) olyan állam kasszájába menne, ahol számíthatok rendes állami szolgáltatásra, ha van valami. de ezt hagyjuk, már nagyon politika
-
DeskJeti
tag
Csak azt a részt ragadta ki...
A lényeg, mi értjük.
Más:
A LibreOffice bőven jó. Bár, aki megszokta az MSO "Mindent a szemed elé teszünk!" felépítését, annak nehéz megszokni.Nekem is az volt. Nem rosszabb, MÁS!
(Ja, a legjobb, a 2010-es MSO nem ismeri fel a nyomtatónkat... LibreOffice/Softmaker Office nevetve...)
-
tuser
aktív tag
Ha államigazgatásból elindul valami, az szép lassan lecsorog a cégekhez, majd az egyszeri userhez is.
Egyszerűbben fogalmazva : pá pá.
Imádom a külföldre campelőket ... csak tudnám miért nem húztok el már ha ott ennyire kolbászból van a kerítés, nem mellesleg miért a magyar állam vérét szívtátok ( felsőoktatás ) ?
Mindegy, ez kezd átmenni megint politikába.
-
Gregorius
őstag
Mert az alapcsomagokat próbáltad összevetni, hogy mekkora támogatás jár mellé.
Azt próbáltam? Jó, hogy én is tudok róla. Idézd már légy szíves, hogy hol. Köszi.Ha csak számokról lenne szó, egy szavam nem lenne, de már egy ideje (megint) arról megy a vita, hogy a nyílt forrás jó-e vagy sem (most a többi szempontot nem sorolom fel, amiben nem látok különbséget).
A support választhatósága azt jelenti sok FLOSS esetében, hogy sokan fejlesztik meghatározott szabályok szerint. Eleve nem egyértelmű így a "gyártó".
Valakinek a neve csak rajta van a tanúsítványon, amit rányomnak a szoftverre. Ha meg nincs digitálisan aláírva a kód, az ilyen elterjedtségű szoftvereknél súlyos aggályokat vet fel.Ellenben akivel support szerződést kötsz, az ha bugfixeket gyárt, nagy százalékkal visszajuttatja a mainline-ba
Akkor egyik oldalon csak a maradék kis százalék miatt fog napokat állni az IT, a visszajuttatott fixek esetén pedig ez alig különbözik attól, hogy pusztán a hibát jelenti a gyártó felé, ők javítják, majd a saját tesztkörnyezetükön (automatizált tesztelés, stb) végigfuttatják, kumulálva a többi partnernél jelentkezett problémával.ha CR/FR, akkor meg ők válnak az adott kisebb fejlesztés gazdáivá
Vagyis hirtelen megszűnik 3rd partynak lenni.
Ezen túl a széttöredezett (értsd: külön fejlesztő által készített) komponensekből álló megoldásoknál sajnos még mindig probléma az interoperabilitás meg az integráció nevű buzzword.Amellett h ezt egy sajátos lehetőségként hoztam fel, mi is a probléma a fejlesztőgárdával? Nagyobb infrastruktúráknál eleve tartanak saját fejlesztőket.
De nem mindegy, hogy mire. Azt konkrét számok ismerete nélkül bármikor állítom, hogy a bérköltség mindig jóval több, mint egy erre szakosodott céggel kötött szolgáltatási szerződés költsége. (Az utóbbinál a szakgárdán keletkező bérköltség oszlik a partnerek között, különösen ha átfedik egymást a problémák.) Van, amikor ez a megemelkedett költség indokolt (pl. mert minősített adatokkal kell dolgozni), de az esetek többségében nem.
Egy önkormányzat például nem fog külön fejlesztő alkalmazottakat fizetni napi 8 órában, amikor egy külső céggel is köthet szerződést. A külső cég is hasonló helyzetben van: vagy az elsővonalas fejlesztőkkel áll szerződésben (és ekkor ugye közvetítőként szolgál a partnerei és a gyártó között, ennek is megvannak az előnyei), vagy ha saját fejlesztőgárdát tart fenn erre a célra, az fáziskésésben van a mindenkori gyártóhoz képest, vagyis nem tudja ugyanazt a színvonalat biztosítani.Az meg miért lenne költséges, ha nemhogy EU-n, de országon belül marad a kifizetés?
Annak, hogy hol történik a kifizetés nem sok köze van ahhoz, hogy ez mennyire költséges. Egy külföldi kifizetésű történet lehet ugyanúgy olcsóbb meg drágább, mint egy belföldi. -
hohoo
senior tag
Ez nyilvánvaló.
jah mellesleg azt elfelejtettem hogy a neten itt ott kormányzati, nem kormányzati forrásból manapság is CSAK doc-al találkozok (friss doksik egyébként nem régről marad), docx-et még nem is láttam életemben, odf-et is max valami nyílt szoftvertámogató szervezetnél lehet találni.
Úgyhogy a doc sajnos még mindig keményen a jelen. -
floatr
veterán
válasz
Gregorius #64 üzenetére
Mert az alapcsomagokat próbáltad összevetni, hogy mekkora támogatás jár mellé. Amiért fizetsz, ahhoz eleve jár. De ne próbáld összehasonlítani azokat a számokat, amiket nem ismersz.
A support választhatósága azt jelenti sok FLOSS esetében, hogy sokan fejlesztik meghatározott szabályok szerint. Eleve nem egyértelmű így a "gyártó". Ellenben akivel support szerződést kötsz, az ha bugfixeket gyárt, nagy százalékkal visszajuttatja a mainline-ba, ha CR/FR, akkor meg ők válnak az adott kisebb fejlesztés gazdáivá. Ha egy mainline fix/CR kerül ki, akkor a supportot vállaló cég egyben ennek a branchnek a mergelését is vállalja -- bár nyilván szerződéstől is függ. De azt is értheted alatta, hogy mondjuk aktívan részt vesz a red6, canonical meg a novell, aztán ők pedáloznak a supportért
Amellett h ezt egy sajátos lehetőségként hoztam fel, mi is a probléma a fejlesztőgárdával? Nagyobb infrastruktúráknál eleve tartanak saját fejlesztőket. Az meg miért lenne költséges, ha nemhogy EU-n, de országon belül marad a kifizetés?
-
Gregorius
őstag
Azért nem mindegy, hogy a kifizetett pénz kiúszik külföldre, vagy belföldön marad, és még munkahelyeket is teremt.
Ha tényleg ez lenne a kormány célja, akkor az új adórendszerrel nem azokat az egyébként is jómódú rétegeket hozta volna helyzetbe, akik ahelyett, hogy az itthoni fogyasztást erősítenék (ugye akármilyen gazdag az ember, nem fog napi hat kiló kenyeret megenni), inkább külföldi bankokba, tőzsdékre és adóparadicsomokba viszik ki a fölös pénzüket.Megjegyzem Magyarországon a munkanélküliség inkább a képzetlen rétegeket érinti. Az IT szektorba befizetett pénz ezen alig javítana.
Egyik esetben :
Egy cég egy terméke, ugyanattól support, NULLA verseny, fix ár, házi "szabvány", ...
Másik :
Egy nyílt termék, bárkitól ( saját gárda, outsourceingolt, ... ), aktív verseny, rugalmas árképzés > valódi verseny, valódi szabvány, ...
Az első egy speciális esete a második felállásnak, vagyis nem igaz, hogy nulla verseny van. Csak versenyképes TCO-val tudnak labdába rúgni.
A szóban forgó irodai programcsomagok mindegyike kifogástalanul ír/olvas szabványos formátumokat (sőt, azonos szabványokat is), ez egyik oldalnak sem előnye. A kompatibilitás persze hagy némi kívánni valót maga után. Mint ahogy a html-t is annyiféleképpen értelmezik, ahány böngésző a világon van.
A félreértések elkerülése érdekében: a hotfix supportról gondolom, hogy nem szabad harmadik félre bízni. A training/tanácsadás/stb az simán megoldható (akár certified partner, akár nem), sőt meg is oldják. Ebben ismét nincs különbség. -
fordfairlane
veterán
Én támogatom ezt a kezdeményezést még abban az esetben is, ha az államigazgatás megmaradna MS Office és Exchange alapokon. Ezzel a döntéssel a .doc, .docx, .pdf, .anyadformatum kavalkád talán kicsit mérséklődne.
-
tobal
tag
Igen, mindenhol más szinteken mozog a "hétköznapi" munka. Minálunk például ha mi windows-os gépeken, MS szoftverekre támaszkodva akarnánk valós idejű beágyazott rendszerekre szoftvert fejleszteni, vagy ugyanezekhez a rendszerekhez hardvert, már rég összeomlott volna a cég. Nálunk ugyanolyan gúnyos röhögés követi az olyan poénos felvetéseket, hogy álljunk át windows-ra, mint ahogy nálatok akkor, ha ugyanez szabad szoftverekkel vetődik föl.
-
anulu
félisten
egyik eset: pontosan, service level agreementben lefektetett support, biztos háttér
másik eset: bárki beletolhat bármit a kódba, utána supportot váltasz, idő míg átlátják, h ki mit és miért módosított, köv váltásnál már az előző kettőt kell átlátni; közel sem biztos, h annyira felkészült a gárda, mint amennyire hírdetik magukat. persze, lehet referenciákat kérni, meg megérdeklődni más cégeket, de ez mind idő, az pedíglen pénz -
localhost
Közösségépítő
válasz
attila9988 #3 üzenetére
Nem, nem oldható meg. Tapasztaltam.
Vagy ha mégis... akkor nem könnyen, nem kis munka árán, nem kevés erőfeszítéssel, nem rövid idő alatt, nem egyszerűen... és ezek a NEM-ek nem vagy kapcsolatban vannak, hanem ÉS-ben.
(#6) hohoo : korábban leírtam egy másik topicban, hogy miért és miben más a Libre a Microsoft-tól. Nem vagyok fanboy, csak van tényleges rálátásom a gyakorlati oldaláról.
-
tuser
aktív tag
válasz
Gregorius #64 üzenetére
Egyik esetben :
Egy cég egy terméke, ugyanattól support, NULLA verseny, fix ár, házi "szabvány", ...
Másik :
Egy nyílt termék, bárkitól ( saját gárda, outsourceingolt, ... ), aktív verseny, rugalmas árképzés > valódi verseny, valódi szabvány, ...
Első esetben a váltás nehéz, sokan sipákolnak ( főleg akik a monopóliumból élnek ) esetleg keresztbetesznek, ...
Második esetben viszont szabadon választhatsz beszállítót, supportot, fejlesztőgárdát, ... vagy akár felállíthatsz sajátot is ( állami szféra ), emellett a pénzedért azt kapod, amit akarsz, nincsenek kötöttségek mint m$ esetén.
-
tobal
tag
válasz
Gregorius #64 üzenetére
És akkor amit nyertünk a réven, azt elveszítjük a vámon. Egy saját QA teamet fenntartani igen nagyon költséges. Különösen ha hozzáveszed, hogy a gyártó eleve fenntart egyet, aminek az egy vevőre jutó költsége jóval kedvezőbb.
Azért nem mindegy, hogy a kifizetett pénz kiúszik külföldre, vagy belföldön marad, és még munkahelyeket is teremt. -
Gregorius
őstag
Szezon hasonlítod össze a fazonnal. Egyik esetben veszel egy szoftverpakkot valami minimál supporttal, adott esetben vehetsz hozzá prémium szolgáltatásokat. A másik esetben adott egy sw pakk ingyen és támogatás nélkül, amihez vehetsz többféle támogatási szolgáltatást
Miért is? Ha rendes supportig elmész (márpedig egy kiemelt állami intézménynél illik), mindkét esetben fizetni kell. Az, hogy ezt papíron mire teszed - a támogatásra vagy magára az alaprendszerre is - az különösebben nem érdekli a költségvetést, a pénzt ugyanúgy elő kell teremteni. Hogy melyik az olcsóbb, az más kérdés, de annak semmi köze az open source/szabványos/stb. megkülönböztetéshez.és ha az lejárt, akkor megbízhatsz egy másik céget a supporttal.
És abban a pillanatban, hogy a gyártó kiad egy hotfixet, ami összeakad a 3rd party support javításaival vakarhatod a fejed, hogy miért áll a rendszer.De ha az állam nagyon akar, még saját gárdát is beállíthat supportba, vagy komolyabb belekóstolásra.
És akkor amit nyertünk a réven, azt elveszítjük a vámon. Egy saját QA teamet fenntartani igen nagyon költséges. Különösen ha hozzáveszed, hogy a gyártó eleve fenntart egyet, aminek az egy vevőre jutó költsége jóval kedvezőbb. -
floatr
veterán
Na ez nem fog kiderülni, mint ahogy már a legelső ilyen döntéseknél sem derült ki. Én mondjuk már azzal beérem, hogy nem kell egy win/word hivatalos ügyintézéshez, és nem ennek a használatát oktatnák, és binugztól nevelten rettegőket kapunk a cégekhez.
(#60) bambano nekem is hasonló féélingem van a sunos certificat-ekkel kapcsolatban
-
bambano
titán
redhathoz pl. vannak vizsgák, szintek, certificate-k. akkor használj olyat.
nekem meg az a gyanúm, hogy ez a sok vizsga, szint, certificate csak egy pénztermelő körfolyamat, komolyabb valós érték nélkül, amivel újabb pénzeket húznak ki a végső cehhet kifizetők zsebéből. Arra jó, hogy lehet virítani, hogy nekünk van 20 certificate-ünk.meg arra is jó, hogy n+1. alkalommal is fellángoljon a kell-e diploma kezdetű vita
-
Például, hogy nem követeli meg egyéb MS termékek megvásárlását (pl Windows Server). Pl. hogy nem kell a csatlakozó kliensekért fizetni, az általa használt szerverenként megvásárolni, csak és kizárólag postafiókonként.
Pl. hogy az árban benne van a támogatás is.
Pl. ha lejár a licenc, vagy más megoldásra akarsz váltani, akkor is hozzáférhetsz a szabvány módon tárolt leveledhez, nem zárt formátumban tárolja azokat.A funkciókról nem érdemes hosszútávon vitatkozni, azok folyamatosan változnak, pl. az Exch 2003-ban még elég alap volt a webes felület, a 2010-ben már fejlesztettek rajta, csak neked ahhoz meg kellett venned az újabb licencet, mert a régi nem jogosított fel az újabb használatára. A Zimbrában kezdetektől fogva fejlett webes felületet találsz amellett, hogy alapból támogatja a standard protokollokat, és még az MS zárt protokollját is, ha arra van szükséged.
Az, hogy valami az iparban standardnak számít, az csak egy állapot. Egy időben mindenki lovaskocsival járt pl.
-
anulu
félisten
"A meg nemelég indok egy adott csomag használatához, hogy olcsóbb, de makroökonómiailag sokkal optimálisabb még esetleg drágábban is?"
ha a költségcsökkentést tűzték a zászlóra (ahogy jelenleg kb mindenhol), akkor nem, közel sem elég. akárki adhat supportot hozzá? kösz, de kösz nem. sokkal jobban bízom egy olyan rendszerben, ahol a különböző szintekhez trainingek, vizsgák, certificate-ek vannak. ezek nélkül szóba nem állnak veled.
-
anulu
félisten
miért is vagy abban biztos, hogy az egyéni kívánságoknál nem gombolják le az ember gatyáját is?
alap free. hurrá. csak adatbiztonságot nem nyújt. áááá, az úgyse lényeg. de legalább ingyen van.komolyan megnézném, hogy egy ugyanolyan tudású enterprise környezet kialakítása mennyi pénzbe fáj exchange-el és zimbrával
-
floatr
veterán
válasz
Gregorius #54 üzenetére
Szezon hasonlítod össze a fazonnal. Egyik esetben veszel egy szoftverpakkot valami minimál supporttal, adott esetben vehetsz hozzá prémium szolgáltatásokat. A másik esetben adott egy sw pakk ingyen és támogatás nélkül, amihez vehetsz többféle támogatási szolgáltatást, és ha az lejárt, akkor megbízhatsz egy másik céget a supporttal.
De ha az állam nagyon akar, még saját gárdát is beállíthat supportba, vagy komolyabb belekóstolásra.
Ez nem csak hogy nem ugyanaz, hanem ég és föld. Ráadásul így akkor versenyhelyzet is van udvari szállítókból, és termékekből is -> elvileg árversenyhez is vezethet. A meg nemelég indok egy adott csomag használatához, hogy olcsóbb, de makroökonómiailag sokkal optimálisabb még esetleg drágábban is?
-
Gregorius
őstag
Tömeglicencek mellé automatikusan jár. Már egy 5-ös pakk mellé is. Ettől persze olyan support szerződést köthetsz a Microsofttal, amilyet akarsz.
Ha meg esetleg nem, akkor is minden jogod megvan rá, hogy akár a forráskódot is átírd, vagy átirasd valaki mással, ha éppen neked egy olyan funkcióra van szükséged, amire másnak nem, és csak az alaptermék módosításával lehet megcsinálni...
Saját gárdát nem fog fenntartani az intézmény a szoftver fejlesztésére, ha harmadik felet bíz meg, azzal a beszállító felé minden garanciáját bukja (és a különböző intézmények közötti kompatibilitást is bukhatja), ha meg a beszállítóval köt support szerződést, akkor meg ugyanott vagyunk, mint a zárt fizetős termékeknél.#49:
Ld. fent.Nem mindegy, hogy arra szerződik, hogy foglalkozik a problémáddal vagy arra, hogy megoldja.
Szőrszálhasogatás. Olyan dologba kötsz bele, amit minden valamire való ügyvéd egyből kiszúrna, aki végigolvassa a szerződést. A 24/7 telefonos supporttól a trainingen keresztül az egyedi problémáidra való hotfixekig kapsz mindent. -
cucka
addikt
Akinek failover kell, az valószínüleg vállalat, ahol ilyen szinten fontos a rendelkezésreállás és a megbízhatóság. Az ne az ingyenes verziókra támaszkodjon...
Tehát akkor megint kilyukadtunk oda, hogy van a Zimbra, ami (ha vállalatok szempontjából nézzük) ugyanúgy fizetős, mint az Exchange, szóval akkor szólhatna már valaki arról is, hogy milyen előnyei vannak az iparban standardnak tekinthető Exchange-hez képest. (Azt leszámítva, hogy ez nem MS termék) -
válasz
Gregorius #47 üzenetére
Csak tömeglicencek mellett?
A támogatott nyílt forráskódú termékeknél úgyanúgy garantált a (hatásszünet) támogatás. Már amennyiben megvásároltad.
Ha meg esetleg nem, akkor is minden jogod megvan rá, hogy akár a forráskódot is átírd, vagy átirasd valaki mással, ha éppen neked egy olyan funkcióra van szükséged, amire másnak nem, és csak az alaptermék módosításával lehet megcsinálni...
-
Gregorius
őstag
Alkalmasint milyen lehetőségeid vannak az MS termékek fejlesztőjével szemben, aki egyik napról a másikra úgy gondolhatja, hogy az eddigi fejlesztésre nincs ideje / kedve és hagyja a fenébe az egészet?
Tömeglicencek mellett van software assurance, amiben szerződéses vállalást tesz, hogy foglalkozik a problémáddal. Ez alól elég nehéz csak úgy kibújni. -
bambano
titán
Ma Magyarországon a legmagasabb sebesség, amivel szabályosan közlekedhetsz, 130 km/h.
Az én autóm tartósan 200 fölötti átlagot tud, és a csúcssebessége 255 km/h.Van értelme? Nincs.
Ezzel azt akarom mondani, ha ennyiből nem lenne világos, hogyha egy vállalatnak szüksége van 20 funkcióra, akkor teljesen mindegy, hogy a zimbra 20+40-et tud, az exchange 2010 meg 20+57374856-at, akkor is elég a zimbra.
Csak a kockák döntenek úgy két szoftver közül, hogy melyiknek hosszabb a feature list-je. A gazdasági szakemberek úgy döntenek, hogy mi az, ami mindent tud, amire konkrétan szükség van és azok közül melyik a legolcsóbb.
Következmény:
- feleslegesen tud az exchange olyan sokat és ez igaz a többi ms termékre is
- felesleges kifizetni az exchange 2010 tudását, ahol nincs rá szükség.
- rohadtul helytelen az az álláspont, hogy találtam egy céget, ahol tényleg kell az exchange 2010, akkor biztosan minden másik cégnek is kell. a cégek nem egyformák.Másik hsz-re: 10 ezer soros adattáblát nem kezelünk excelben.
-
bambano
titán
A fő problémám ezzel az, amit a windows fanok felől tapasztalok minden ilyen hír/topic alkamával:
.
.
.
lehet van igazságtartalma és van előnye ezeknek, de azt a fajta agresszív stílust, ahogy jópáran kampányolnak e mellett olyannak érzem, mintha kb kényszerítenék az embert arra, hogy ms cuccot használjon (meg mintha az állását féltené, ha megtörik az ms monopólium), és egy fél másodpercig sem hajlandóak el/beismerni, hogy alkalmasint az OOO, mint egy teljes infrastruktúra része lehet hatékonyabb mint egy fejlesztőtől összevadászni a dolgokat. szigorúan vállalati szempontból nézve.Az általad agresszívnek nevezett foss fanokat az agresszív ms fanok teremtették.
-
floatr
veterán
Érzelmi alap egy cégnek a jogi megítélése...
Ha jogilag kétséges ma egy cégnek a beszámíthatósága, akkor nemhogy közbe szerzésen nem vehet részt, de támogatásoktól is eleshet. Ez alól miért lenne épp egy ms a kivétel.A FLOSS-szoftverekkel kapcsolatban meg népszerű kényszerképzet, hogy holnap abbahagyják a támogatást. Nézd meg a DF listáját, hogy kik állnak mögötte, és kik vállalnak akárhány évre supportot. Nézd meg kié a zimbra, és milyen support szerződéseket vállal. Vagy ki fejleszti a fedorát (sulixot), meg a nagyobb disztrókat, és milyen support lehetőségeid vannak. No meg nézd meg azt is, hogy melyik szoftverhez ki adhat még supportot.
Illetve még egy kérdés a topichoz szorosabban kapcsolódva: találsz-e az adott formátumot normálisan kezelő szoftvereket, ha netán egy red6, google, vagy akár az ibm nem lenne elég, és kidőlne.
(#39) moonman most komolyan ez a téma, hogy gagyik, mert nekik elég? Nekünk meg olyan klienseink vannak, akiknek semmi nem elég jó, és mindent meg akarnak fejlesztetni, na, csak nem róluk/rólunk van szó, meg nem rólatok.
-
Gregorius
őstag
Ha ez is olyan alapossággal történt, mint a Nemzeti Inzultáció, akkor itt egy nagy pofáraesés van kilátásban.
-
-
anulu
félisten
megint érzelmi alap van, és nem a valós szolgáltatások / árak összehasonlítása.
alkalmasint milyen lehetőségeid vannak egy open source program fejlesztőjével szemben, aki egyik napról a másikra úgy gondolhatja, hogy az eddigi fejlesztésre nincs ideje / kedve és hagyja a fenébe az egészet?
-
Akinek failover kell, az valószínüleg vállalat, ahol ilyen szinten fontos a rendelkezésreállás és a megbízhatóság. Az ne az ingyenes verziókra támaszkodjon...
Ezzel nem azt mondtam, hogy a közösségi változat nem megbízható...
Akinek megy együtt működés kell az office rendszerrel, OCS-el, infopath-al, az vegyen exchange-et.
Én csak azt mondom, hogy erre is létezik alternatíva, amivel érdemes számolni.
-
floatr
veterán
Akkor csak annyit gondolj át egy kicsit, hogy érdemes-e egy teljes állami gépezetet egy ordas multinak ilyen szinten kiszolgáltatni, akit 8 éve megszórtak egy büntivel versenyellenes tevékenységért, és kötelezték pár dologra, aminek aztán nem tett eleget, 3 éve ezért megint elmeszelték, és nemrég megint, aztán most azért "kilincsel", hogy ezt elsikálja...
Milyen eszközei lehetnek az államnak, ha az érdekeit akarja érvényesíteni vele szemben egy adott helyzetben, ha az EU-val is ennyire szarakodik? Kellenek-e neked a megoldásai egyáltalán, ha ilyen módszerekkel intézi az üzleti ügyeit? Számít, hogy milyen szoftvereket tudna adni?
-
Én meg azt, hogy tanulóként, vagy oktatási intézményként korábban csak az MS termékeit vehettem igénybe államilag támogatott módon, olyannak éreztem, mintha kb kényszerítenék az embert arra, hogy MS terméket használjon.
Sőt, ott is érzek nemi kényszert, hogy például egy HR-es visszadobja a CV-met, ha nem DOC formátumban küldöm.
Eléggé paranoid állapot...
-
anulu
félisten
"Ez a "közelében sincs" azért elég nagy túlzás, látszik, hogy életedben nem használtál Zimbrát. Pl. az Exchange 2003-as bőngészős felülete közelében sincs a Zimbráénak."
szimpla, egyszerű, mezei failovert sem lehet összerakni az alap változattal. ez pedíg jelentősen csökkenti vállalati környezetben a megbízhatóságot.
jó, akkor hasonlítsuk az exchange 2010 sp1-hez és a webapp részéhez. valamint az egüttműködéshez az office rendszerrel, OCS-el, infopath-al, stb.
-
anulu
félisten
válasz
KAMI/ACEMCP #30 üzenetére
a fő problémám ezzel az, amit az open-source közösség felől tapasztalok minden ilyen hír/topic alkalmával:
- minek fizetsz, ha ott az ingyenes
- ez is tud mindent
- nyílt forráskód
lehet van igazságtartalma és van előnye ezeknek, de azt a fajta agresszív stílust, ahogy jópáran kampányolnak e mellett olyannak érzem, mintha kb kényszerítenék az embert arra, hogy open cuccot használjon, és egy fél másodpercig sem hajlandóak el/beismerni, hogy alkalmasint az Office, mint egy teljes infrastruktúra része lehet hatékonyabb mint x+1 fejlesztőtől külön összevadászni a dolgokat. szigorúan vállalati szempontból nézve.
Vér Istvánnak (született Vér Pistike) tökmindegy, h min pötyögi össze a dolgait. használjon amit akar, csak ne szóljon bele, hogy én mivel akarok otthon dolgozni.amúgy MS Gold partner cégeeknek pár USD a W7 Professional licensz.
-
floatr
veterán
Csak annyi a probléma, hogy nem az volt a feladat h meg kell találni, mit nem tud, amit a ms szoftverarzenál igen. Mert erre már pár évvel ezelőtt megvolt a megoldás: "microsoft vagy azzal egyenértékű"
Kövspec, júzkézek, és azoknak a megfeleltetése a szóba jövő eszközökkel. Erre találtak két kategóriát: "gond nélkül végezhető" meg az "el lehet végezni". Utóbbiba az elemzés során 5%-nyi júzkéz esett. Hogy most ezt nem hiszed, az már egyéni felfogás kérdése.
-
A Zimbárnak legalább létezik ingyenes változata, amihez ráadásul elegendő egy ingyenes operációs rendszer. Ha exchange-ből létezne ilyen, az se tudná a funkciók felét sem, vagy nem lennél jogosult mindenre használni.
A vállalat pl. nem azt nézi, hogy mi ingyenes, hanem hogy a pénzéért mit kap. Uh. az, hogy a támogatott, meg extra funkciókkal bővített változat pénzbe kerül, az teljesen normális vállalati környezetben.
"Az tudásban a közelében sincs még a 2003-as exchange-nek sem"
Ez a "közelében sincs" azért elég nagy túlzás, látszik, hogy életedben nem használtál Zimbrát. Pl. az Exchange 2003-as bőngészős felülete közelében sincs a Zimbráénak. -
-
n00n
őstag
Annyira szeretem, hogy minden ilyen hírnél jönnek a megmondó emberek és jól megmondják, hogy egy LibreOffice nem elég ide vagy oda. Mikor fogalmuk nincs, hogy mik az igények egyes helyeken. Elhiszem, hogy nektek nem jó, de ha valahol mégis beválik, akkor ne cáfoljátok már légy szíves...
-
anulu
félisten
-
-
bambano
titán
jaja, én is olvastam ilyen fudot, amit a hivatalos projektvezetői közlemény cáfolt.
(#19) KTTech: és akkor arról ne kezdjünk vitatkozni, hogy az ostobaságnak mekkora csimborasszója két oprendszert rakni dualbootban egy irodista asztali pc-jére... ez a megoldás nyilvánvalóan mindennél drágább. nagyjából a nem is dugtál, de szűz sem maradtál kategória
-
KTTech
veterán
"The result: in 2011, all Linux systems will be migrated back to Windows XP, which is to be the "uniform basis for the actual step towards implementing a new system using Windows 7 and Office 2010 (Word, Excel, PowerPoint), and Outlook as the new email system".
Idézet a linkedről. De igazad van, a Német külügy tette...
-
dabadab
titán
"majd, ahogy a németeknél is, visszafognak állni gyorsan az MS termékekre, mert ott már rájöttek, hogy drágább, ami ingyenes..."
Ez a tevinfo miert ilyen nepszeru?... Egyreszt nem a "nemetek", hanem a nemet kulugyminiszterium, masreszt nem "MS termekekre", hanem csak a desktop Linuxot csereltek vissza Windowsra (az Office-t pl. nem), harmadreszt meg ez a rajoves erosen ketseges.
-
KTTech
veterán
Napi szinten dolgozom a Libreoffice-val és az Office 2007 és 2010-el. Az, hogy a Libre képes átvenni az Office feladatait egyszerűen nem igaz...
De majd, ahogy a németeknél is, visszafognak állni gyorsan az MS termékekre, mert ott már rájöttek, hogy drágább, ami ingyenes...
-
moonman
titán
válasz
KAMI/ACEMCP #11 üzenetére
mégis mivel?
de most komolyan.
#13: semmi, csak ezek nem adatbázisok, hanem adattáblák.
-
KAMI/ACEMCP
tag
Örvendetes fejlemények, remélem a munka minősége sem romlik és pénzt is sikerül megtakarítani.
-
-
Meg azért azt is vegyünk figyelembe, hogy egyes helyeken az Excelről azt hiszik, hogy adatbáziskezelő... Pl. a munkahelyem.
Aztán mikor összedől az egész tákolt tábla, akkor mi állítsuk helyre.
(Persze a belsős fejlesztőkkel összerakatni egy SQL-t, azt nem.)Na az ilyen Excel táblák nem szoktak megnyílni OO-ban, meg néha még másik verziós Excellel sem
-
tuser
aktív tag
Optimistán : Remélem sikerül, ezzel is megszabadulva egy béklyótól.
Realistán : Vajh' melyik haver apjának a cége kaphatott megint egy valag pénzt ...
Pesszimistán folytatva : ... melyet a következő választások előtt újfent kicsengetnek neki a m$ -ra való visszaállásra ?
-
DeltaPower
addikt
mi történhetett a kormányzat és a microsoft közt? először az ingyenes windows licenszek megszüntetése, most pedig az odf-et teszik kötelezővé a rivális microsoftos ooxml-el szemben...
-
moonman
titán
"a funkciók 95%-át gond nélkül el tudják végezni LibreOffice-szal, illetve nem volt olyan funkció, amelyet a LibreOffice alkalmazásával a hétköznapi munka során ne lehetne elvégezni."
az elsot elhiszem, a masodik siman nem igaz. persze kinek mi a "hetkoznapi" munkaja...
Új hozzászólás Aktív témák
it A dokumentumformátumot más nyílt forrású megoldásokkal az Informatikai Államtitkárságon is tesztelték.
- Sony WF-1000XM5
- Lenovo 3év Premium Garis Gamer Laptop 3K! WQHD i7 13650HX 20x4.9Ghz 1TB SSD RTX 4050 6GB
- Új! Xiaomi Poco X7 Pro Dual SIM 256GB 12GB RAM 5G minden szín 123 000Ft
- Assassin's Creed Shadows Special Edition + Előrendelői DLC-k
- Dragon ball kártyákat figura kártya gyűjteményeket keresek dragonball
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
- Már 30 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs ICON Valódi Bőr Konyak
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W dokkoló (3TR87AA)
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest