Új hozzászólás Aktív témák

  • harry

    veterán

    Tegnap sikeresen életre keltettem az RPi-t :) Vagyis megjött a mem.kártya, táp, kábelek, stb. Vettem egy pici műszerdobozt is, volt vagy 300Ft, de sajnos 3mm híján nem fér bele :D Legalábbis széltében; a másik irányból teljesen jó, talán fél-fél centivel hosszabb is. Eh, majd meglátom, lehet bele tudom faragni.

    Mennyire gond, hogy az SD formázó programban elfelejtettem beállítani ezt?
    Set "FORMAT SIZE ADJUSTMENT" option to "ON" in the "Options" menu

    Ettől függetlenül elindult. Ezt a kezdőcsomagot raktam rá: NOOBS [link], és egyelőre a Raspbiant telepítettem. A zip kifejtés nem tűnt lassúnak, de amikor a kártya boot menüjéből indítottam a telepítést már az RPi-n, akkor csak ~5MB/s volt a sebesség, ami nem túl combos. Majd lehet pár tesztprogrammal rámérek, hogy amúgy mit tud a kártya. Ami végül egy Class 10, 8gb, Transcend lett, 3.6k volt, 2év gari, pontos típusszámot most nem tudok, de úgy láttam, ez is támogatott, és végül is, ment is. Majd lehet ebayről rendelek még párat, ha tényleg pár ezer forint körül vannak, de most gyorsan akartam beszerezni egyet.

    Az ~ezer forintos hdmi-dvi kábelt is működik, és az usb-microusb is jó, valamint a 2A-es teszt adapterrel sincs gond (majd egy másikat fog kapni, csak arra még kell forrasztanom USB aljzatot), az RPi sem igazán melegedett, úgy érzem.

    Még átnézem az ilyen bevezető leírásokat, meg kísérletezek majd egy rendszerrel. Aztán lehet később cserélgetem őket, melyik-mit tud. Ja meg egy HD filmlejátszást akarok kipróbálni majd. Aztán jöhetnek a mindenféle GPIO-s játékok, próbapanelom már van, majd veszek egy marék ledet is valamikor.

    Mint "projekt", egyelőre az RFID-s kártyás ajtónyitó rendszer, illetve a motoros függönymozgatás, esetleg távirányításos lámpakapcsolás, amiket első körben ki fogok próbálni és érdekelnének. Később pedig lehet összegyúrom egy komolyabb, összefüggő hálózattá, de egyelőre alapok.

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

Új hozzászólás Aktív témák