-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz SunMount3r #45652 üzenetére
Az simán csak két vezeték, amin töltheti is akár. Csak hát a LIFEPO 18650-asokat hozzájuk való töltőben szokás tölteni:
"To charge an 18650, you should use a special charger for lithium-ion cells."
-
SunMount3r
nagyúr
válasz wassermann #45653 üzenetére
Mármint épp te mondtad, hogy ezekben nincs semmi elektronika, ebből meg elég nehéz elképzelni a "vissza" töltést is, ugyan azon a "kábelen". De lehet csak én gondolom komplikáltabbnak, mint amilyen...
-
nagyúr
válasz wassermann #45653 üzenetére
LiFePo-ról itt szó sem volt, csak sima LiPo akksikról.
-
nagyúr
válasz SunMount3r #45654 üzenetére
Persze, te gondolod komplikáltabbnak 😄 hiszen egy akksinak két kimenete van, azon keresztül is kell tölteni, mert hogyan máshogy. Ide egy 2S lipo töltő áramkör kell.
-
nagyúr
Ha rám (és a többiekre is) hallgatsz, akkor nem a helyén szeretnéd tölteni, hanem a cellákat külön-külön, dedikált töltőben.
Ha mégis ragaszkodsz a helyben töltéshez, akkor egy ehhez hasonló 2S lipo charger áramkörre lesz szükséged.
De ahogy írtam korábban, nem jó terv az, hogy kikapcsolva folyamatosan töltenéd az akksikat, mert hamar tönkre tudnak menni, a lítium akksik nem jól viselik ezt. Ha max 100mA a kivett áram, egy pár ilyen akksi 25-30 órát bírni fogja. Veszel belőlük 4 darabot, és a töltéssel sem lesz problémád.[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Most nem az aksikról volt szó, amik ebben a DOCK-ban vannak, vagy miben, hanem konkrétan a DOCK-ról, amibe bele kell őket raki, hogy azzal lehet e tölteni.
Mert akkor gondlom elég lenne egy csupasz réz vezeték, amit hozzágyurmázok az aksi egyik végéhez, a másikat meg bedugom a fali konnektorba... Jujj...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz SunMount3r #45658 üzenetére
Te valamit nagyon félreolvastál
wassermann
Ha ezzel megy, akkor jó, mert nincs benne semmi elektronikaJó, mert nem csinál zajt a táp
Sakab
És ezt úgy tudom tölteni úgy, h 5v ot adok neki a kimeneténŐ se a fali konnektorba akarta dugni csak nem értette, miért jó ez az elemtartó.
Amúgy meg igen, az elemtartóval lehet tölteni az akksikat, bármilyen furcsa, csak a megfelelő feszültséget kell rákötni kívülről. Persze ez nem ennyire egyszerű, de most ne menjünk bele a CC/CV töltőáramkörök működésébe, az egy másik topikba való téma.
[ Szerkesztve ]
-
AcCEsS
senior tag
válasz oOKitsuneOo #45616 üzenetére
Köszi az infót, ha nem gond, megkereslek privátban...
[ Szerkesztve ]
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
válasz SunMount3r #45658 üzenetére
Lehet, hiszen a vezetéken visszafelé is tud folyni az áram.
De!
És ez elég nagy de. Ez csak egy akkumulátor(elem) tartó doboz. Úgy nem szabad tölteni, hogy direkt 5V-ot kapcsolsz rá. Ezzel tönkreteszed az akkumulátort.
Amit linkeltél oldal, oda is van írva, hogy "Works with our Isolator board." Erre a board-ra dugod rá? Mert akkor az úgy rendben van, hiszen azon van a töltőelektronika.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
wassermann
Topikgazda
Nekem az jött le eddig, hogy valamilyen módon vezérelni akarja az akkuk körét. Amikor zenét hallgat (a Pi be van kapcsolva), tisztán csak az akkukról van hajtva a DAC, hogy szép hangja legyen. Amikor ki van kapcsolva a Pi, akkor töltőáramkörre csatlakoznának az akkuk. Ehhez kellenek neki a relék.
-
válasz wassermann #45664 üzenetére
Akkor én értettem félre, vagy rosszul értelmeztem a hozzászólásokat.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Sakab
senior tag
válasz wassermann #45664 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, igen pontosan így szeretném.
Ebben meg ha jól értem van töltés vezérlés, azaz nem engedi túl tölteni. Így is károsodna az aksi ha töltőn van napi 24ben (kivéve bekapcsolt állapotban)? -
nagyúr
Ebben van töltésvezérlő, igen, elvileg a töltés végén lekapcsol, tehát nem fogja túltölteni. De maga a tény, hogy állandóan 100% közelében tartja a cellákat, nem tesz jót nekik. Illetve töltőtől is függ, hogy mennyire hagyja lemerülni, mielőtt újra rátölt, de ezt csak a tapasztalat mutatja meg. Mindenesetre nemigen tudod ezeket mással kiváltani. Időnként kézzel ellenőrizd, és ha azt veszed észre, hogy langyosak a cellák, az azt jelenti, hogy kezdenek tönkremenni, mivel a jó állapotú lítium celláknak töltés közben teljesen hidegnek kell lenniük.
Amit esetleg még megtehetsz értük az az, hogy az "IN 4A" helyett 1 vagy 2 amperest veszel, ha jól sejtem, akkor talán az alacsonyabb töltőáramot is jelent. -
nagyúr
Kisebb árammal töltve is melegszik? Az öregedés során megnő a belső ellenállásuk, az is okozhat ilyet, vagy túl lettek merítve. Az ecigiben van túlmerítés elleni védelem? Igazán az tesz neki rosszat, ha 2,5 (mások szerint 3) volt alá, neadjisten teljesen 0 voltig merülnek. Ilyenkor kristályosodás indul meg az elektrolitban, a kristályok rossz esetben átszúrják a rétegek közti fóliát, rövidzárlatot okozva (az állandó 100% töltöttség is hasonló folyamatokat indít be). Ezután töltéskor nem tud teljesen feltöltődni, átvezet. A töltési folyamat nem áll le, a cella meg csak melegszik. Bizonyos határokon belül egyébként lehet tovább használni ezeket is, óvatosan. Nekem egy powerbank van tele laptop akksiból bontott túlmerült cellákkal, kis árammal töltve évek óta teljesít szolgálatot, csak nagy árammal töltve melegszik. Ha egy ilyen cella már nem tartja a töltést (hetekig, hónapokig is tartja a feszültséget egy egészséges lítium cella) akkor érdemes újat venni helyette. Vagy ha nagyon forrósodik.
Ilyen melegedő cellákat már ne köss sorba (a fenti elemtartóban) csak új, egészségeseket.Egyébként azok gondolkodom, hogy írtad, hogy lineáris tápot vagy lítium akksit kell kötni arra a bemenetre. Biztos, hogy 8,4 Volt tápot regulátor nélkül elvisel az a tiszta oldal? 🤔 Van valami műszaki adat erre vonatkozólag? Nehogy az legyen, hogy rákötöd és megsül az elektronika.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Van itt egy home prodzsekt, WS2812 LED-eken jelenit meg "kepet". Eddig ESP32 volt, de azzal nagyon lassu, meg maceras volt a dolog, gondoltam egy Raspberry PI zero W majd franko gyorsan csinalja, de ezzel meg sokkal lassabb lett a dolog. Olyan 1 fps koruli a sebesseg, ha csak a memoriabol frissitem, ha kepet is kell olvasni az SD-rol, akkor meg ennel is sokkal lassabb, es most itt nem 100MPix-rol van szo, hanem 64x32-rol. Raspbian van a Raspberry-n, most raktam ra a hetvegen, + Python3, meg Adafruit NeoPixel Library. Nincs valami otletetek, hogy tudnam felgyorsitani?[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz wassermann #45672 üzenetére
Ez az 1 magos. Nem az az alap gond, hogy lassu, hanem, hogy lassabb lett, mint az ESP-vel. Azt hittem, alapban gyorsabb lesz, es onnan kezdhetek gondolkodni, hogy esetleg ketto, vagy 4 sztringbe bontva gyorsabb lehet.
(#45673) Aryes
Az a baj, otletem sincs, hogy induljak el, azert tettem fel itt a kerdest, esetleg valaki mar belefutott a problemaba.
Az ESP-vel olyan 2-3 fps volt, memoriabol, es gondoltam Raspberry-vel lesz mondjuk 5. Ha azt felgyorsitom 10-20-ra, akkor az egy nem nagyon szaggatos atmenet lehetne ket kep kozott.Persze az is lehet, hogy rosszul emlekszem.
1 bit atvitele 1.25us, ami 800kHz. Nekem van 50 ezer bitem, akkor annak at kene menni 70ms alatt. Szoval egy olyan 10 fps nem kene, hogy irrealis legyen.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tvamos #45674 üzenetére
Biztos, hogy a bitek kisorolása meg is van 70ms alatt, különben resetelődne a ledsor.
Egészen biztos, hogy már ESP-vel is lehetne ennél gyorsabb. Itt egy
hasonló méretű LED fal ESP32-vel meghajtva, nem látszik sebesség probléma.
Ez meg 4096 LED Teensy 4.0-val meghajtva (600MHz cpu), a Rpi zero ezt simán veri sebességben egy maggal is.Valami a programmal nem stimmel, de így látatlanban sajnos nehéz kideríteni. Meg amúgy is kettőnk közül te vagy a profi programozó.
-
tvamos
nagyúr
válasz ReFleXx #45675 üzenetére
Egy ilyen bonyolult "snake" kodot csinaltam:
# The number of NeoPixels
num_pixels = 1024+1024+512
while True:
for j in range(num_pixels):
for i in range(num_pixels):
if (i==j):
pixels[i] = (255, 0, 0)
elif (i==j-1):
pixels[i] = (128, 1, 1)
elif (i==j-2):
pixels[i] = (64, 2, 2)
elif (i==j-3):
pixels[i] = (32, 2, 2)
elif (i==j-3):
pixels[i] = (16, 3, 3)
elif (i==j-3):
pixels[i] = (8, 3, 3)
else:
pixels[i] = (4, 4, 4)
pixels.show()
Szerintem ennek masodpercenkent lepni kene vagy 10-et, de egyet se lep.(#45676) Aryes
No ezert vagyok tanacstalan.RTOS vs Raspbian lehet a kulonbseg? A python miatt lehet esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
W1
senior tag
Sziasztok!
Eddig Pi 3B+-t használtam, de instabilnak bizonyult a Plex szerver + Torrent klies feladatra, amikor már 50+, jellemzően nagyobb mérető torrentek futottak.
Eleinte mini PC-t gondoltam a helyére, de a fogyasztás miatt elgondolkodtam, hogy kipróbálnék egy 4B-t ugyan erre a feladatra. Amiben nem vagyok biztos, hogy van -e értelme a 8GB-os verziónak, vagy elég lehet a 4GB?
Köszi! -
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Szeretnék egy külön Média szervert.
Docker alapon menne minden:
plex
sonarr
radarr
bazarr
torrentMindezt úgy hogy SSD-n futna a rendszer és HDD-n a torrent.
Van ajánlott hat vagy case ami nekem megfelelő lenne az SSD , HDD miatt?
Audio transkodolassal megbírkozna a gép amugy?
köszönöm. -
Gabesz87
veterán
válasz noorbertt #45682 üzenetére
Nálam hasonló célból van egy dedikált PC mint szerver (i5-4570 proci, 16GB RAM, 120GB SSD, 4+2TB HDD). OMV van rajta, és Dockerben futnak ugyanezek a dolgok, mint amit te is felsoroltál. Nem tudom, a Pi4 milyen erős, hogy bírkózik meg vele, nekem előtte egy Pi3 ModelB volt ugyanerre a célra, az gyenguska volt! Szerintem jobban járnál valami izmosabb, Intel alapú konfiggal.
-
Gabesz87
veterán
-
SunMount3r
nagyúr
Közben nézegetem ezeket a kis kijelzőket, pl. itt van ez, amit a 40 Pin-es csatira kell dugni a Pi-on. Kérdés, hogy 1. ha ennek a DAC-nak a 40 Pin-eskjére kötöm (ami ugye már a Pi tetején van), akkor is gyak. ugyan úgy működne? A másik pedig, hogy ezt a csatlakozást valami hosszabbító kábel/szalag-al (10-15cm-essel pl.) is meg lehetne oldani?
-
g0ly02
csendes tag
-
noorbertt
őstag
válasz g0ly02 #45687 üzenetére
Azert lep ki mert valoban megy a kodolas, vagy a keves RAM miatt?
Most est bambulom:
k3s cluster w/ Rancher
https://www.youtube.com/watch?v=X9fSMGkjtug
Lehet kiprobalom, es ha kell extra power akkor adok hozza meg egy pi-t[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
Szia!
Most jutottam el arra pontra, hogy aktuális lett a dolog!
Szóval van egy kisebb usb hdd-m, arra felraktam a legújabb 64 bites imaget!
Elindult szépen usb-ről, frissítettem!
Klónoztam a boot és a rendszer partíciókat a "régi" nagyobb HDD-re, amiről korábban futott a rendszer még SD+USB bootról.
Átírtam az fstab-ben az UUID-ket az új hdd-jére.Bedugom a PI-t, elkezdi a bootot, majd elakad a boot egy ponton és nem megy tovább.
További érdekesség, hogy CTRL+ALT+DEL-t nyomva újra indul, tehát nem fagy rommá.
Mellékeltem egy képet a boot folyamatról, valamit a HDD-re panaszkodik, van ötletetek, hogy mit csináljak ezzel?
[kép][ Szerkesztve ]
-
0519
senior tag
válasz SunMount3r #45686 üzenetére
Igen, a pin ugyan úgy működne.
Létezik hosszabbító kábel a pinekhez. A PI400 pl csak azzal használható a kialakítása miatt.''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
nagyúr
válasz SunMount3r #45686 üzenetére
Egy 40 pines floppy kábel csak akad otthon valahol
Csak arra kell figyelni, hogy a közepén két vezeték megcserélődik, méretre kell vágni és az egyik csatlakozót átrakni (szét lehet pattintani, forrasztás nélkül át lehet rakni). Nekem is sikerült, pedig eléggé kétbalkezes vagyok (lelkesedéssel pótolom ). -
-
válasz PistiSan #45689 üzenetére
A /boot csatolási pont egy külön partíció FAT fájlrendszerrel, vagyis PC-re dugva is írható/olvasható Windows alól. Kukkants bele a cmdline.txt fájlba.
A root=PARTUUID=e7c74634-02 bejegyzést is átírtad?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
SunMount3r
nagyúr
Hát lehet akad még itthon, de hát mégiscsak jobb lenne egy vadiúj kábel. Az ilyen IDE-s kábeleknek legendásan gyatra volt a hajlítgatás tűrő képességük és nem szeretném vele se Pi-t, se kijelzőt hazavágni...
Viszont nem tud valaki, valamilyen EU-s Shop-ot, ahol biztosan ilyen Waveshare gyártmányú kijelzőket is árulnak? A saját Shop-juk ugyebár USA-s, így a VÁMFA is "busás"...
-
válasz SunMount3r #45695 üzenetére
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
SunMount3r
nagyúr
Ennek a boltnak a kínálatát már néztem, de még ez is elég szűkös, vagy legalábbis pont olyat/olyanok nem találok ami nekem esetleg kellene. 3.5"-4"-ig bezárólag IPS-es kellene majd valamilyen. AZ IPS nyilván a jobb nappali fényes láthatóság és betekintési szög miatt, de amit korábban linkeltem, annak a felbontása is jóval nagyobb, mert az is számítana, hogy ne legyen túl pixeles. Az OLED-es, vagy AMOLED-esek nem tudom ezekben mennyivel lennének jobbak, mint a sima IPS, de lehat azok már túl drágák lennének.
(Igazából a legjobb és egyben legegyszerűbb is az lenne, ha találnék egy kis "konyhai lapostévét", még egy 12"-os is elég lenne egy HDMI bemenettel, de ezeket már sehol sem kapni. Pedig pl. az Orion is gyártott korábban ilyeneket, ahogy láttam a saját szememmel nem is olyan rosszakat).
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz SunMount3r #45698 üzenetére
"Fajsúlyosan" nézve amúgy iszonyat túlárazottak ezek a kijelzők is. Pl. ez már árban tényleg a tök röhejes kategória. Amit én láttam Orion mini TV, nem hiszem, hogy többe került 20+párK Ft.-nál és még DVB-T2 Tuner is van benne külön kivezetett antennával.
(Lehet akkor, ha már itthon (pl. Árukereső) nem találok már ilyen mini TV-t, akkor az EU-s Shop-okban kellene talán szétnéznem? Ne agy isten Aliexpress?).
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI Gamer PC: i7-6700K / RTX 2060 S 8Gb / 16Gb ram / 270Gb SSD / 500Gb HDD
- Dell OptiPlex 3080 MFF Intel Core i5-10500U / 8GB DDR4 / 240GB SSD nagyon szép állapot TÖBB DARAB!!
- HP OMEN X Gamer mini PC , i7 7820HK , GTX 1080 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- HP Elitedesk 800 G4 mini PC , i5 8500 , 8GB DDR4 , 256GB m.2
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / RTX 2060 12GB / 32 GB DDR4 / 240GB SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest