- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
jockas
senior tag
válasz
radi8tor #248 üzenetére
Bocsi, Dataram!
A többi szerintem lényegtelen (mert bőven maradt még a fizikaiból), ezért nem írtam le...de akkor: 8GB RAM, ebből 1GB RAMDisk. Ezek mellett beállítottam 2GB swap-et az SSD-re.
Közben leállítottam a RAMDisket. Ugyan nem szedtem le, ezért nem tudom volt-e így értelme. Az eredményen nem változtatott.
A Quake 3-as lefagyásról csináltam egy fényképet mobillal:
Quake 3. Itt már csontra fagyott a gép. Az egér nem mozdult, semmire nem reagált a Reseten kívül. -
jockas
senior tag
Van egy kis gondom...hátha valaki már találkozott ezzel. Amíg HDD-ről ment a rendszerem ez a hiba nem létezett. Amióta SSD-n van a rendszer és van RAMDisk (valószínűleg e kettő közül valamelyik a ludas...én a RAMDiskre tippelek), azóta fagynak a Quake motoros játékok első indításkor mindenképpen. Quake 3, 4, SoF2...az elején a initialized kis ablaknál egy kis ideig eljut, de aztán teljesen csontra fagy a gép. Csak Reset segít. A SoF2-nél megtudtam azt oldani, hogy a játékot safe mode-ban indítottam el először és akkor nem fagyott le. Második indításnál már ment minden simán. Quake 4-et eltudtam indítani egy HDD-ről bebootolt rendszer alatt, de amikor másodjára indítottam el az SSD-s rendszerről, akkor ugyanúgy lefagyott. Quake 3 meg el sem indult a HDD-s rendszerről. Minden játék HDD-n van. Ezért az a tippem, hogy a RAMDisk kavar be...de mivel azt nem nagyon szeretném megszüntetni, ezért még nem próbáltam meg anélkül.
Ha esetleg tud valaki valami megoldást erre, azt szívesen venném. Quake 3-nál nem tudom még 100%-osan, hogy van-e safe mode, de eddig nem sikerült megtalálnom. Quake 4-nél szintén nem találtam ilyen indítási lehetőséget (és ahogy látom ennél nem is jelent semmit). -
westlake
félisten
Érdekes de nekem csak ilyen alacsony értékek jöttek ki:
Ezt az a konfigom miatt tartom furcsának.
i7-3930K (4.2GHz)
8x4GB (quad-channel)
1600MHz
CL9.9.9.24.1TSoftPerfect (20GB, NTFS)
Ráadásul CL11.11.11.2T-nél még valamivel magasabak is voltak az értékek.
-
jockas
senior tag
Hali!
1. Ha jól tudom, akkor ha nincs meg az a 100MB-os partíció, akkor a fájlokat oda rakja, ahova a Windows-t (C:\ -re, gondolom ebben az esetben a Windows partíciód primary és bootolható)
2. amd ramdrive = Dataram RAMDisk. Ráadásul ugyanolyan korlátozással, mint az ingyenes Dataram...szóval csak annyi benne a más, hogy van egy amd logód.
Kiegészítés az 1-es ponthoz:
Ha jól tudom, akkor ez a parancs megcsinálja a 100MB-os partícióra amit a Windows is:
bcdboot v:\windows /s x:
Ahol V: a Windows partíciója
X: pedig az a partíció, amiből Windows Boot partíciót akarsz csinálniVagyis ha van egy partíciód, amire ezt megtudod csinálni akkor meglesznek a fájlok külön (lehetséges alapfeltétel, hogy a partíció primary legyen...de ezt nem tudnám megmondani)
-
GG888
senior tag
Sziasztok,
bootolható ramdisk gyártásával próbálkozott már itt valaki?
Ez is éppen futó projektjeim között lenne.Jelenlegi felállás:
16GB 1600-as DDR3
2tb hdd
win7A problémám az lenne, hogy az eddigi egyetlen módszer amit találtam erre vonatkozóan (grub4dos-sal megvalósítandó), az úgy kezdődik, hogy a win7 által létrehozott 100mb-s rendszer számára fenntartott helyet egy ntfs mappába kell csatolni.
Nekem viszont nincs ilyenem, mert anno ghostolásnál rengeteg problémám volt belőle, így telepítést megelőzően a 2tb vinyót hiren's boot 10-essel particionáltam kedvemre, hogy ne maradjon hely ennek a fölös 100megának.Ha valaki tudja, hogy az ott lévő fájlok így hova íródnak be, vagy más módon lehet-e csinálni bootolható ramdisket, akkor megköszönném, ha megosztaná velem.
Programokhoz az amd ramdrive-ját használom (4gb), ha gondoljátok mérek vele egyet, nem tudom van-e róla eredményetek már
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Kiváncsiságból én is kpróbáltam a ramdisket. Softperfect Ramdisk
-
Calogero
addikt
Nálam a Softperfect RAM Disk 3.3.3 és a WIN8 Pro (nem warezolt termék) szépen megvan egymással fagyás és kék halál nélkül.
SSD: Samsung 840Pro
-
Bodor
veterán
-
jockas
senior tag
Mivel eddig nem olvastam olyat, amit most az elmúlt pár napban tapasztaltam, ezért leírom a tapasztalataimat. Két programot néztem meg:
1. Softperfect RAM Disk 3.3.3
2. Dararam RAMDisk 4.0.4 RC2Feltelepítettem a rendszert mindennel együtt az SSD-re (amit most vettem és életem első SSD-je is). Aztán amikor a telepítés meg beállítások után elkezdtem használni a gépet egy fura dolgot vettem észre: újraindításkor és leállításkor kék halál fogad (amit még a saját gépemen nem láttam azóta, hogy kijött a Win7). Először nem nagyon foglalkoztam vele...sok vizet nem zavart, hogy csak leállításkor (amilyen gyakran leállítom). Aztán 1-2 napja BIOS frissítés, hátha valami nem stimmel az alaplap BIOS-ában és az SSD-vel együtt (alaplap BIOS-a még a gyári volt: 1401...3602 lett ; SSD firmware-ből nincs újabb annál, ami az SSD-n van). De nem segített ezen a dolgon...továbbra is kék halál leállításkor. Ma végre elkezdtem keresgélni a neten, de konkrét infót nem találtam ezzel kapcsolatban (eseménynaplóban Kernel-Power kritikus 41-es hiba: A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása.). De találtam egy tippet, hogy egy BSOD viewer használatával meg lehet nézni mi okozza a kék halált...megtaláltam: vv.sys , erre rákeresve meglett mi okozza a kék halált: Softperfect RAM Disk. Valószínűleg akkor történik, amikor megpróbálja lemezre írni a RAMDisk tartalmát, de valamiért nem tudja. Leszedtem, Dataram RAMDisk fel és rögtön nincs kék halál leállításkor, amikor kiírja a RAMDisk tartalmát lemezre.
Az hogy ez csak nálam fordul-e elő vagy másnál is nem tudom (illetve csak ennél verziónál-e vagy másiknál is...passz), de én ezek után nem ajánlanám ezt a RAMDisket senkinek sem. Egyébként Win7x64 Ultimate-en történt ez az eset.
-
Tenken
őstag
válasz
radi8tor #230 üzenetére
Vertex 3 120GB. Nem is azért, hogy muszáj, csak most vettem meg fejlesztettem fel a notit nemrég, és nem igazán érzem mi az ami kell, meg mi az amit érdemes megcsinálnom rajta.
Ramdisk-et is most használok először. Nekem a 8 giga rengetegnek tűnik, szóval gondoltam pár dolgot át lehetne rá tenni, de jelenleg az egyetlen értelmes dolog a chrome cache-se ami át van irányítva, de annak meg alig kell több 100-200 megánál. -
radi8tor
MODERÁTOR
Dataramos programot nem ismerem közelebbről, erről talán mások tudnak nyilatkozni.
Lapozófájl-hoz normál esetben nem nyúlkál a rendszer, csak akkor, ha elfogy a rendelkezésre álló 8GB RAM-od.
Én azt sem tenném HDD-re. Nekem 32GB RAM van a gépben, én kikapcsoltam a lapozófájlt és hibernálást, hogy ne foglaljon le 64GB-t az SSD-n.Milyen SSD van a gépedben? (elvileg nem kell őket ennyire kímélni manapság)
-
Tenken
őstag
-
-
Tenken
őstag
Sziasztok!
64bites W7 alá van valami ajánlott ramdisk? Nem nagyon vagyok otthon a témában. Jelenleg 8GB van a gépben, és szerintem le lehetne csípni belőle. CAD-ot, böngészőt, lapozófájl-t tennék rá. Image meg menne hdd-re (rendszer alatt ssd van).
Mennyi ram-ot érdemes szabadon hagyni?
-
kispx
addikt
válasz
Pete55555 #224 üzenetére
Az Opera telepítőjével lehet portable telepítést csinálni. Javaslom azzal telepítsd fel a ramdsikre. Mert így a profil mappát is ott fogja létrehozni. A könyvjelőket meg áttudod rákni az Opera Link-kel vagy egyszerűen kiexportálod és az "friss" Operánál importálod. 512 MB meg elég neki.
Bár az Operának nem kellene nagyon lassúan índulni. Lehet, hogy érdemes átnézned a Opera topicban hátha más baja van.
-
Pete55555
addikt
Na, de jó, hogy végre írt valaki, nekem pontosan az Operát kéne gyorsítani, és én is rá akarom rakni (elég ha átmásolom a ramdiskre, vagy telepítsem?), úgy ahogy van az egészet, mert az indulás is lassú. Ezek szerint átrakom rá úgy, ahogy van, és öröm, bódottá. 512 Mb elég vajon neki? 50 Mb maga az opera (legalább is programokban ennyit foglal), nem tudom, hogy más kell-e neki.
-
kispx
addikt
"Tehát a fentiekből jól következtetek, hogy csak akkor van értelme az egésznek, ha az automatikus mentést mindenképpen bekapcsolom?"
Pontosan"kell-e ram drive"
Mint (#222) radi8tor1 írta, SSD mellett nem érdemes.Ha esetleg mégis úgy döntesz, hogy csinálsz, akkor nálam a Firefox-nál éleg csak a profil könyvtárt átraknod. Nálam bőven elfor egy 250 MB-os ramdisken.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Mauzes
addikt
1. Én csak böngészővel kapcsolatos dolgokat akarom áttenni, így engem nem érint a hiba.
1-2. Az meg, hogy programot érdemes-e ram drive-ra telepíteni, azért merült fel, mert most ha én telepítek oda egy firefox-szot, beállítgatom, stb, akkor minden bekapcsolás után elvesznek a beállításaim, előzményeim, stb (ha nincs az automatikus mentés bekapcsolva)?
Cache-sel ugyanez a helyzet, az csak akkor gyorsíthat valamit, ha megmarad az adat, hiszen ha törlődik, akkor a böngésző újra minden adatot tölthet le jó lassan a netről.
Tehát a fentiekből jól következtetek, hogy csak akkor van értelme az egésznek, ha az automatikus mentést mindenképpen bekapcsolom? Csak ebben az esetben ugye a felesleges temporary internet fájlokat is oda-vissza töltögeti.
A végső kérdésem pedig, SSD + 6 GB RAM esetében hogyan tehetem a böngészési élményt a leggyorsabbá (kell-e ram drive, mennyi kell, mit tegyek oda, stb.)?
Köszi!
-
kispx
addikt
1) Temp könyvtárat szerintem nem szabad áthelyezni. Egy program telepítésekor sok szemét belekerülhet. Pl.: nekem Qt Creator telepítésekor 2 Gb-ot beleír a temp könyvtárban. (természetesen ezt a szemetet a telepítés végeztével automatikusan eltakarítja) Ha ez ramdisken lenne, és ennél kevesebb tárterület lenne neki adva, akkor a program telepítő hibát fog dobni.
Hogy programot érdemes-e ramdiskre telepíteni az programfüggő. Pl.: Az Operánál csak annyi lehet észrevenni, hogy gyorsabban fog betöltődni. De vajon érdemes-e pár másodpercért megcsinálni? (SSD-nél gondolom 1 másodperc se) De, hogy ellenpéldát is hozzak, a Qt Creatornál, ha a teljes programot beleteszem ramdiskbe az összes függőségeivel (MingW, függvénykönyvtárak), akkor egy nagyobb méretű programnak a fordítása a töredéke lesz.
2)
"Nem teljesen értem, hogy kikapcsolás után a ram drive tartalma alapból törlődik, ha nincs képfájlmentés beállítva. Tök üres lesz, majd pl. a böngésző bekapcsolás után újra oda kezd el szemetelni, és így tovább?"
Ezért kell a ramdisk tartalmát kikapcsolás előtt menteni, és bekapcsoláskor betölteni."De akkor hogyan gyorsítja a böngésző cache-ből történő betöltését, ha minden nap kiürül?"
A cache tartamának az írását és az olvasását gyorsítja. Aminek következtében a programnak az I/O műveletnek csak a töredékéért kell várnia. Ezért fog gyorsulni. (de csak olyan programnál érdemes megcsinálni, ahol sok írás/olvasás történik). Természetesen a bekapcsolás és a kikapcsolás egy pár másodperccel tovább fog tartani (amíg beolvassa / kiírja a ramdisk tartalmát)3 4
Nincs SSD-m szóval ezeket inkább másra hagyom5) Amennyivel a ramdisk képfájl tartalmát fellehet olvasni. HDD/SDD függő, hogy az írás olvasás milyen sebességgel történik. Ezzel kapcsolatban a CrystalDiskMark programmal tudhatod meg.
De vannak olyan programok amikkel meglehet oldani, hogy ne a teljes ramdisk tartalmát írja ki leálláskor, hanem csak azokat a fájlokat amik megváltoztak. Így kevesebb időt fog tölteni leálláskor. (Ilyen program Linuxon a rsync, Window alatt még nem próbáltam ilyet)
-
Mauzes
addikt
Igazából nekem is ehhez kapcsolódóan lennének ismerkedő kérdéseim.
Én kizárólag a böngészőket szeretném gyorsítani, Firefox és Chrome. Konfig: SSD és 6 GB RAM notebook-ban, se játék, se erőforrásigényes alkalmazás, így szerintem 1-2 GB-ot mindenképpen le lehet csípni.
1. Miért van az, hogy általában a cache meg temp könyvtárak áthelyezését javasolják? Miért nem magának a programnak a telepítése történik a ram drive-ra?
2. Nem teljesen értem, hogy kikapcsolás után a ram drive tartalma alapból törlődik, ha nincs képfájlmentés beállítva. Tök üres lesz, majd pl. a böngésző bekapcsolás után újra oda kezd el szemetelni, és így tovább? De akkor hogyan gyorsítja a böngésző cache-ből történő betöltését, ha minden nap kiürül?
3. Azt értem, hogy HDD-nál van nagyobb haszna, de azért SSD-nél is érezhető teljesítménynövekedés? Vagy csak az SSD kímélése miatt helyezik át a felesleges írások mappáját?
4. Ha viszont be van állítva a képfájl állandó mentése, betöltése, az SSD-nél mennyi felesleges írást generál? Ott nem is érdemes?
5. Mennyivel lassítja a boot-ot és a kikapcsolást a képfájl mentés-töltögetés?
-
Pete55555
addikt
válasz
radi8tor #217 üzenetére
Ha nem tévedek programok/rendszer gyorsítására használható, tehát ezen a vonalon gondolkozom, de pontosan nem tudom mire jó, (virtuális memóriát ha jól olvastam nem lehet vele kiváltani, pedig eddig én azt hittem) ezért is írtam ide, csak nem akarok nagy baromságokat írni/kérdezni, azért keresek vmi normális leírást, hogy mire is jó ez
Közben olvasok, tehát pl az Operát kellene kicsit fürgébbé tennem, mert elég lassan indul, chrome-hoz képest, viszont szükségem van az opera funkcióira (jobban szeretem mint a chrome-ot) Illetve rádobhatom akkor a chromeot is, meg ezt-azt amit lassúnak érzek/gyakran használom.
-
Pete55555
addikt
Sziasztok, új vagyok a Ramdisk témában, igazábol szívesen elolvasnék valmilyen gyorstalpalót, csak még nem találtam, úgyhogy ha valaki belinkelne egy ilyet, megköszönném, illetve már 1-2 kérdés megfogalmazódott bennem, most ugye a profilomban leírt rendszerem van win7 64bites, 4Gb ramból megéri-e ramdisket csinálni, és ha igen, akkor mennyit?
Előre is köszönöm a választ -
IG55
senior tag
A Dataram v4.0.1.RC9 verziója nálam már működik W8-on.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
scott_free #213 üzenetére
Nem csak DDR2 és DDR3, hanem processzor is más, valamint memória órajel, stb.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
scott_free #211 üzenetére
Szerintem reális.
1000MB teszt fájlmérettel is ennyit ad? -
Calogero
addikt
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem.
20 Gbyte RAM van a gépben. Ramdiskre szeretném telepíteni a web böngészőmet (Firefox) + cashe-t
500 mega elkülönített rész elég lesz szerintetek erre?swap-et érdemes kikapcsolni?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Hamarosan ismét aktív RAMdisk használó leszek.
Összeáll a gépem, amibe januárban érkeznek a RAM-ok. 32GB jutott neki.
Ebből szerintem 20-at kap RAMdisk. -
radi8tor
MODERÁTOR
-
zeix
senior tag
Én most átállítottam a körny. változóknál a TEMP elérési utakat a ramdiskre.
Be kell állítani, hogy mentsen képfájlt és betöltsön rendszerindításkor a ramdisk?Itt mintha azt írnák, hogy nem baj, ha törlődik minden leállításkor.
-
scope2007
addikt
na ugye , hogy jó dolog ez a ramdisk
Új hozzászólás Aktív témák
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- BESZÁMÍTÁS! ZOTAC TRINITY OC RTX 3090 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest