• Vebber

  tag

  Sziasztok!

  Van egy eladó V120-22-r34 PLC-m (85 EFt).
  22 Digitális bemenet (ebből 3db 10kHz-es gyorsszámláló, 2db analóg bemenetként használható), 12 relés kimenet (3*4-es csoportokba).
  Gyakorlatilag új, Eredeti csomagolásában, prog.kábellel, doksival.
  Ha valakit érdekel kérem keressen.

 • Pato7

  újonc

  Szia Szirty!

  Mivel úgymond hobby PLC-s vagyok, kicsit érthetőbben le tudnád ezeket írni???

  Köszönöm előre is!

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali Pato7!

  "Mivel úgymond hobby PLC-s vagyok, kicsit érthetőbben le tudnád ezeket írni???"

  Az LG PLC-k lelki világát nem ismerem, így csak általánosságokat tudok írni.
  Tehát a kérdés az volt, hogy a PC-PLC ethernet kommunikáció TCP/IP protocollal van-e megvalósítva.
  Ha nem, akkor eleve fölösleges dolgokat írnék le, mivel azok kizárólag TCP/IP-re vonatkoznak...
  Ha a PLC-nek van IP címe ebben az összeállításban, akkor a válasz nyilvánvalóan "igen"...

 • Szirty

  Topikgazda

  Helló Pato7!

  "Igen, TCP/IP a kapcsolat!"

  Akkor kell hogy legyen a PLC-nek IP címe :)
  És ez még nem elég, ismerned is kell ezt a címet. Ezzel az IP címmel egy alhálózatba tartozó másik címet kell adnod a PC-nek.
  Az alhálózatot a netmask határozza meg. Pl. ha a netmask 255.255.255.0 és az IP 192.168.0.* akkor a 192.168.0.0-192.168.0.255 címek tartoznak egy alhálózatba, bármilyen más cím nem.

  Ha van a rendszerben egy DHCP szerver és a PLC is attól kér IP-t, akkor ezzel nem kell foglalkoznod, de valahogy meg kell tudnod, hogy a DHCP milyen címet adott a PLC-nek.
  Ha nincs a hálózatban DHCP, akkor neked kell kézzel beállítani az IP címeket.
  Ha ez megvan, akkor meg kell nézni hogy válaszol-e a PLC a PING-re. Pl. parancssorban beírod hogy ping 192.168.0.1 (ahol a cím a PLC címe kell hogy legyen természetesen)
  Ha válaszol, akkor van kapcsolat a két eszköz között.

 • Pato7

  újonc

  Szia Szirty!

  Nagyon jól bejött, amit írtál, bár sokat szenvedtem vele!Közel egy napi meló volt, de sikerült összehozni a kapcsolatot switchen keresztül!Nagyon macerás volt megtalálnom az ethernet kártya IP címét, majd a a kapcsolatnak új IP-t kellett adnom, ami egyel kevesebb mint a kártyáé.Majd utána rájöttem hogyan lehet az ethernet kártya Ip-jét módosítani, így hozzá tudtam állítani a legegyszerűbb IP-hez!De maradt még azért gondom!Arra még mindíg nem tudtam rájönni, hogy hogyan tudnék távolról, azaz interneten keresztül a plc-hez férni!
  Adott egy PLC vezérlésű gép, rácsatlakoztatva switchen keresztül egy laptop onlinéban!A laptopon wireless internet kapcsolat!Hogyan tudok ezeken keresztül az internetről hozzáférni a PLC-hez???Természetesen egy másik helyről, egy másik PC -vel!Biztos nem lehet olyan bonyolult, de nem sikerül!

  Köszi az eddigieket, és előre is köszi ha még próbálsz segíteni! :R

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali Pato7!

  "egy napi meló volt, de sikerült összehozni a kapcsolatot switchen keresztül!"

  A lényeg, hogy sikerült. legközelebb gyorsabban megy majd. :)

  "Nagyon macerás volt megtalálnom az ethernet kártya IP címét"

  Mármint a PC címét? IPCONFIG parancs megmondja (parancssorba, mint a pinget)

  "Adott egy PLC vezérlésű gép, rácsatlakoztatva switchen keresztül egy laptop onlinéban!A laptopon wireless internet kapcsolat!Hogyan tudok ezeken keresztül az internetről hozzáférni a PLC-hez???"

  Ha a laptop a PLC-vel és az internettel is egyidejűleg, külön interfészen keresztül (PLC-vel rézen, internettel wireless) kapcsolódik, akkor a laptopban egyszerűen egy port átirányítás szükséges.
  További feltétel, hogy a laptop internetes IP címét mindig ismerned kell, ami dinamikus IP esetén nem teljesül, de ez ellen jó lehet valamelyik dyndns szolgáltatás.
  Továbbá kérdés, hogy a wireless-t, amin a belső laptop eléri az internetet mi szolgáltatja? Netán egy router? Vagy eleve wireles internet szolgáltatás?

  Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a világon bárki, aki ismeri a laptop IP címét, hozzáférhet a PLC-hez.
  Tehát állandó kapcsolatnak nem megfelelően biztonságos :)
  Ezt VPN (virtuális magánhálózat) megoldja, mert a VPN-es belső IP-k hozzáféréséhez aznosításra van szükség, az adatforgalom pedig titkosítható.

 • bodnarg

  újonc

  Sziasztok!

  Ismét egy kis segítségre lenne szükségem! A S7 315 PLC belső időtagjának értékét szeretném módosítani MP 370-ről. WinCC -ben létrehoztam egy tag -et (ido) néven, ennek típusa TIMER, a cím amire ez hivatkozik DB120.DBW2 (ez van megadva az időtag TV értékénél). Ezután létrehoztam egy beviteli mezőtt ez "ido" tag-re hivatkozik, típusqa decimális. A gondom az hogy ha itt megadok egy értéket pl. 540 akkor ez a PLC időtagjában 540 ms-jelent. De nekem 540 s-ra lenne szükségem. Az lenne a kérdésem hogyan lehet megadni az időalapot is? Vagy az OP-n ms-ben kell eleve megadnom az időtag értékét?

  Előre is köszönöm a segítséget.

  Üdv.: BG

  [ Szerkesztve ]

  BG

 • bekecs

  újonc

  sziasztok
  Az a helyzet, hogy az én végzettségem erősáramú berendezés-szerelő, nem értek sokat az elektronikához. Szóval az van hogy szeretnék egy elektromos karbantartói állást, egy multi cégnél, ahol plc vezérlésű gépek vannak és felvételinél, kapásból egy villamos rajz olvasással kezdenek. Nem vagyok teljesen hülye a villamos rajzokhoz, de láttam már párszor ilyen gépek elektromos rajz dokumentációit, ami kurva sok oldalas, és nem teljesen tudom értelmezni őket. Szóval:
  Milyen tematika szerint lehet eligazodni ilyen doksin?
  Néhány irányelvre lennék kiváncsi.
  Hol találok ilyenfajta rajzot hogy addig is tudjam tanulmányozni? (pl. egy konkrét gép sok oldalas rajz dokumentációja)

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali bodnarg!

  "A gondom az hogy ha itt megadok egy értéket pl. 540 akkor ez a PLC időtagjában 540 ms-jelent. De nekem 540 s-ra lenne szükségem. Az lenne a kérdésem hogyan lehet megadni az időalapot is? Vagy az OP-n ms-ben kell eleve megadnom az időtag értékét?"

  Így van, az OP-n mindig ms-ben kell megadnod az időértéket.
  Az IO field-nek állítsd be a decimal places-t 3-ra és egyből sec lesz belőle :)
  Vagyis beírod hogy 530 [ENTER] és a tag-be 530 másodperc fog beíródni.
  Az időalapot az OP kiszámolja és kezeli, neked nem kell vele foglalkozni, csak annyit, hogy ugye ha 530 másodpercet adsz meg, akkor tudni kell, hogy az időalap már nem ms (annak ellenére hogy ms-ben adod meg az időt (vagy ezred sec-ben ha úgy tetszik).

  Egyszer valamit hadováltam erről a web lapomon

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali bekecs!

  "Milyen tematika szerint lehet eligazodni ilyen doksin?
  Néhány irányelvre lennék kiváncsi."

  Vannak bizonyos szabványok, amik szabályozzák az elektromos kapcsolások megjelenését. Ezek elsősorban a rajzjelekre vonatkoznak, nem árt ezeket ismerni.
  De a rajzjelek tekintetében is sokat rögtönöznek :)

  Ugyanazt sokféleképpen le lehet rajzolni.
  A fő irányelv (számomra) az, hogy a rajz a lehető legjobban tükrözze a berendezés kapcsolását és a lehető legkönnyebben el lehessen igazodni rajta. A német "módszert" szoktam követni.

  A PLC kimeneti modulja azon az oldalon van, amelyik száma azonos a kimenet számával.
  Siemens S7 PLC-ket használunk, a ki és bemenetek byte-okba vannak szervezve.
  Minden oldal 8 függőleges szekcióra van osztva, melyk 0-7 számozást kapnak.
  A bemenetek a 400-as oldaltól kezdődnek (mivel lehetnek azonos címmel kimenetek is meg bemenetek is, viszont ezeket nem lehet ugyanarra az oldalra rajzolni nyilván).
  Minden sorkapocs érzékelő, készülék, végállás, nyomógomb, lámpa stb. száma (tervjele) az oldalszámból és a mező számából adódik.
  Tehát a 1612-es sorkapocs a 161. oldalon van a 2-es mezőben. A B414.7-es érzékelő a 414. oldal 7-es mezőjében van és az I14.7-es bemenetre csatlakozik a 4147-es sorkapcson keresztül. A H23.1-es visszajelző lámpa a 23. oldal 1-es mezőjében van és a Q23.1-es kimenet kapcsolja a sorkapocs száma pedig 231.
  Stb...

  Ha az ember kinyitja a szekrényt és azt akarja tudni, hogy az F141.4-es kismegszakító mit táplál, csak a 141. oldalra kell lapoznia.
  Minden mágneskapcsolót, relét, segédkapcsolót, érintkezővel rendelkező elemet, amelynek más-más oldalon vannak összetartozó elemei, kereszthivatkozással látok el (illetve ezt a program csinálja :)
  Így a rajzon látható, egy relének a tekercse mellett, hogy az érintkezői mely oldalon szerepelnek, az érintekzők mellé pedig oda van írva, hogy a tekercs melyik oldalon van.

  De mint mondtam többféle koncepció is létezik. Továbbá a sorkapocs mező csoportokra van osztva, a csoportok számot kapnak (X1, X2, stb) a terepen lévő dobozok ugyanezt a számot kapják plusz egy pontot, utána egy újabb számot, ami a szekrénytől való "távolságát" jelöli.
  Ennek a csoportnak a számából származik a kábel számozása is egyébként.
  Tehát pl. a szekrényben lévő X7-es sorkapocsból induló X7-es kébel terepen (pl. a gép vázán) egy dobozba fut be, annak a száma X7.1.
  A dobozban és a szekrényben az X7 és X7.1 sorkapocs csoport sorkapocs számozása azonos. Így huzalozáskor egyszerűen csak össze kell kötni az azonos számú csoportok azonos számú kapcsait.

  Más koncepciók máshogy vannak kitalálva, de azt tapasztalom, hogy valamilyen logikára mindig törekszika tervező. Pl. gyakori, hogy a tervjeleknek köze van a rajz oldalszámához és az oldalon belül a mező számához.
  Erre a logikára kell rájönni és akkor gyorsan megy a rajz olvasás (feltéve hogy a tervező jó módszert választott).

 • orosg

  újonc

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni. Boldog tulajdonosa lettem egy OMRON CPM1A PLC-nek.
  Igazából azért szereztem be, mert egy locsoló autómatikát szeretnék belőle itthonra. 6db relét kellene meghajtania úgy hogy az első megy 20 percet, aztán 1 perc pihi, aztán a kettes 20 percet, és 1 perc pihi, és így tovább.... Az lenne az igazi ha mondjuk este 10 kor menne egy ilyen ciklus, és mondjuk reggel 4 kor. arra gondoltam még, hogy lehetne egy direkt üzemmódja, amikor mindíg sorba kapcsolgatná a köröket, és mondjuk egy olyan amikor csak egy ciklust le tudok pörgetni vele, mondjuk egy gomb nyomására. Hát így hirtelen ennyi amit ki szeretnék ebből hozni. Megvalósítható?

  Jah, soha nem programoztam még, elektrónika iseretem van, bekötni biztos tudum. Meg tudom én ezt tanulni, vagy tud valaki segíteni benn? Nincs hozzá programozói szoftverem( ha jól olvastam CX-programmer), ez letölthető ingyenesen, vagy valami "alternatív" módon.
  Ja és nincs kábelem se de szerintem meg tudom építeni, ezzel bizto nem lesz probléma csak rajz kell hozzá.

  Köszi előre is a segítséget.

  Abban is ha valaki meg tudná irni, vagy végig tudna vezetgetni, szívesen megtanulnám.

  Orosg

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali orosg!

  "Jah, soha nem programoztam még, elektrónika iseretem van, bekötni biztos tudum. Meg tudom én ezt tanulni, vagy tud valaki segíteni benn?"

  Meg tudod. A PLC programozás alapvető lépése igen egyszerűek.
  A gond inkább az, hogy szerintem a CPM1A annyira minimál készülék, hogy abban nincs valós idejű óra. (CPM2-ben már van).

  "Ja és nincs kábelem se de szerintem meg tudom építeni, ezzel bizto nem lesz probléma csak rajz kell hozzá."

  A CPM-nek több kiépítése is létezik. Van olyan, amelyiken van soros port, van amelyiken csak peripheral port van. Ha a tied az utóbbi változat, akkor nem csak egy kábel fog kelleni, hanem egy CIF001 adapter is.
  A CX programmer kell hozzá valóban, ha jól tudom a trial verzió megvásárlás nélkül alkalmas a CPM programozására (kvázi ingyenes).

 • orosg

  újonc

  Köszönöm.

  Szóval nekem egy 20 tüs csatlakozó van rajta, ebből ki lehet deríteni, hogy van rajta soros csati? És van rajta valami kontroll led, comm felirattal, ez talán lehet valami soros ellenörző lámpa.

  Tényleg, és valami külső órával meg lehet hajtani, nem tudom csak találgatok. Mintha valaki mondta volna, hogy ehez létezik valami külső óra, amiből kiolvasható az idő, lehet, hogy rosszul tudom...

  A programot sikerült letöltenem, de sajna hiányzik valami dll, de ezt megoldom.

  Tényleg a pontos típusa CPM1A-20CDR-D.
  Így esetleg többet mond magáról az eszköz?

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali orosg!

  "Szóval nekem egy 20 tüs csatlakozó van rajta, ebből ki lehet deríteni, hogy van rajta soros csati?"

  A CPM1A-n sajnos nincs hagyományos RS232 soros port, csak egy periféria csatlakozó.
  Ezt csak úgy fogod tudni programozni, ha veszel hozzá egy CIF001 interfészt.
  Amelyiken van soros port (CPM2A) azon egy közönséges 9 tűs DB9-es csatlakozó is van.
  (A CPM2A-ban van valós idejű óra is).

  "Tényleg, és valami külső órával meg lehet hajtani, nem tudom csak találgatok"

  Programból is megoldható az óra, egyszerűen írsz egyet bele :)
  Ezzel egy gond lesz csak, hogy a PLC kikapcsolt (feszültségmentes) állapotában az idő nem fog benne telni.
  Nem tudok arról, hogy kimondottan lenne ennek a típusnak valós idejű óra bővítőmodulja, de órát végülis a közönséges ki/be meneteken keresztül tudsz hozzá illeszteni (vagy akár a soros porton keresztül is). Az már csak rajtad áll hogyan valósítod meg.

  "Tényleg a pontos típusa CPM1A-20CDR-D"

  A típusjelzés "20CDR-D" részéből derül ki hogy hány I/O pontja van és hogy az relés vagy tranzisztoros-e.

  Feltettem ide egy doksit (magyar nyelvű, 310 oldal). Ha nincs meg neked, akkor nagyon haszos lesz:
  http://szirty.uw.hu/Omron/cpm.pdf

  [ Szerkesztve ]

 • orosg

  újonc

  Háát igen, igazából ezt egy barátomtól kaptam, és gondoltam ami hiányzik, azt önerőből összerakom. Azt gondoltam, hogy abban a kábeles dobozban nem nagyon van tudomány, és helyetesíthetem egy kábellel.Ezek szerint tévedtem.... Ezt a PLC ingyen kaptam. Ha vásárolnom kell hozzá valamit, akkor inkább inkább vennék egy kész Hunter öntözésvezérlőt.... Bár ha valakinek pont ilyen kellene, és el akarná cserélni CPM2-re örülnék. :DD

  Viszont el tudnám cserélni egy Keyence KV16A PLC-re. Ezen már láttam fizikai soros portot, viszont nem találtam hozzá programot.... Ezzel kapcsolatban van valami infód?

  Köszönöm az eddigi segitséget, és a linket is, a fizikai részei érthetőek voltak, de a programozása még egy kicsit magas. Gondolom ha letölteném és elkezdeném "bűvölni", csak eljutnék valahova. Még valamikor Basic-ben egyszerű általános iskolás programkákat irogattam, He-he, ez lenne az alap.

  Köszi

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali orosg!

  "Háát igen, igazából ezt egy barátomtól kaptam, és gondoltam ami hiányzik, azt önerőből összerakom. Azt gondoltam, hogy abban a kábeles dobozban nem nagyon van tudomány, és helyetesíthetem egy kábellel."

  Akkor nem volna rá szükség. Van benne elektronika is :)
  Az omron magyarország-nál vehetsz, azt nem tudm mennyibe kerülhet, olyan tizen ezerre saccolom.

  A Keyence KV16A PLC-t nem ismerem. Őszintén szólvan nem is tudtam hogy van ilyen.
  De hát nagy ez a világ...

  "Köszönöm az eddigi segitséget, és a linket is, a fizikai részei érthetőek voltak, de a programozása még egy kicsit magas. Gondolom ha letölteném és elkezdeném "bűvölni", csak eljutnék valahova."

  Az első lépések lehet hogy nem mennének hipp-hopp, de az Omron PLC-ket nem nehéz programozni (én is ilyenen kezdtem, igaz nem CPM1 volt, de az részlet kérdés).

  "Még valamikor Basic-ben egyszerű általános iskolás programkákat irogattam, He-he, ez lenne az alap."

  A PC-s vagy egyéb programozói múlt sokat jelent (még ha BASIC is) de a PLC-k programozásához alapvetően más gondolkodás kell (szerintem).
  Nem feltétlen nehezebb, de más.

  A Hunter öntözésvezérlő vásárlása jó ötlet, ha nem szereted a kihívásokat, de szereted a kulcsra kész megoldásokat :)

 • ren_hoek

  újonc

  Üdvözlök Mindenkit!

  Nekem az a problémám, hogy egy 6GK7 342-5DA01-0XE0 PROFIBUS kommunikációs modult szeretnék egy 314-es CPU mellé berakni, viszont erre a CP modulra a Step7 5.4 + SP3-ban sincs megfelelő elem. Ugyanis annak a HW configjában csak V1. és V2.-es verziójú szerepel, viszont online üzemmódban ki tudtam olvasni, hogy az enyém V3.00-ás. Ehhez azonban se frissítést, se GSD fájlt nem találtam, így már a HW konfigurálásnál megbukik a mutatvány. Egyszerűen végigkutattam a netet, de kifogytam az ötletekből. Plz adjatok ötleteket!

  Köszönettel, Gábor

 • dreistbock

  újonc

  kicsit hosszadalmas a regisztraciora valaszolni ...

  angol :
  http://support.automation.siemens.com/WW/llisapi.dll?func=cslib.csinfo&lang=en&objid=753015&caller=view
  némte :
  http://support.automation.siemens.com/WW/llisapi.dll?func=cslib.csinfo&lang=de&objid=753015&caller=view

  Rajmund

 • Szirty

  Topikgazda

  Helló ren_hoek!

  "Ugyanis annak a HW configjában csak V1. és V2.-es verziójú szerepel, viszont online üzemmódban ki tudtam olvasni, hogy az enyém V3.00-ás."

  A HW configba rakj product version 2-est.

 • Vószem

  újonc

  Üdv topik!

  Kábeltéma.
  Omron Cpm2a PLC-hez keresek kábelt, PC-vel szeretném összekötni.
  Szirty, néztem az oldalad, a doksikat, de nem tudtam kivadászni, hogy jó e a sima
  soros RC 232 kábel.
  Vagy csak gyári jó, amin van egy kis doboz.

  Ha valakinek van már tapasztalata, ossza meg legyen szíves.

  Köszönöm.

 • Szirty

  Topikgazda

  Helló Vószem!

  "Omron Cpm2a PLC-hez keresek kábelt, PC-vel szeretném összekötni.
  Szirty, néztem az oldalad, a doksikat, de nem tudtam kivadászni, hogy jó e a sima
  soros RC 232 kábel.
  Vagy csak gyári jó, amin van egy kis doboz."

  A CPM2-n van egy közönséges 9 púlusú csatlakozóval ellátott RS232 port is ha jól tudom (nem csak a peripheral port).
  Ehhez nem kell semmilyen kis doboz (gondolom a CIF01, NT-AL001, NT-AL004-re gondoltál)
  Csak egy megfelelően bekötött kábel kell. A közönséges PC-s null modem és RS232 hosszabbító kábel nem az igazi.

  Szerintem egy ilyesmire van szükséegd:

  Az RTS-CTS-t nem kell feltétlen átvezetni, a második rajzon látható módon is kötheted (nekem így működött).

 • Vószem

  újonc

  Köszönöm!

  Kipróbálom, megcsinálom, leírom, hogy ment.

  Köszi mégegyszer!

 • Razor88

  újonc

  Sziasztok! Szeretném megkérdezni tőletek hogy a PLC- programozást hol tudom tanulni és milyen iskola kell ahhoz hogy elinduljak egyáltalán ilyen iskolába. Előre is köszönöm az információkat :R

  [ Szerkesztve ]

 • arita

  újonc

  sziasztok!
  omrom srm1 remote i/o vezérlővel készítem(eném) a szakdolgozatomat, cx-programmerrel szeretném programozni. a kérdésem az lenne, hogy ha beállítok egy bemeneti feltételt differentiate up-ba, miért veszi hibásnak a fordításnál. sok példánál láttam, hogy így csináják, de nekem nem engedi. vagy az, ha én a címzésnél a differentiate up-ot bejelölöm, az nem ugyanaz, mint a siemensnél a -(P)-? mert a lényeg az lenne, de DIFU-val kicsit bonyolult...
  kösznöm a segítséget.

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali arita!

  "kérdésem az lenne, hogy ha beállítok egy bemeneti feltételt differentiate up-ba, miért veszi hibásnak a fordításnál."

  És mit ír a fordító? Mi a konkrét hibaüzenet? Ez?

  ERROR: Differentiate Up is invalid at rung x ( y, z ).

  Bár nem ismerem az SRM1-et, de nagyon úgy tűnik,hogy az SRM1 nem ismer ilyen differentiated contact-ot...

  Marad a DIFU, vagy a @-os utasítás. Sokkal a DIFU sem bonyolultabb, csak elfoglal egy plusz sort, és egy bit belső változót, amit kénytelen az ember dokumentálni :)
  Cserébe ezt felhasználhatod a program bármely részében :)

 • arita

  újonc

  szia Szirty!
  igen, pontosan ez a hibaüzenet (csak nem tudtam betenni a képet...). persze nem bonyolultabb a DIFU, csak ez egyszerűbb lenne. :) ja még egy kérdés: micsoda is pontosan az a @-os utasítás? mert olvastam valahol csak pontosan nem tudom. köszönöm a segítségedet!

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali arita!

  "micsoda is pontosan az a @-os utasítás?"

  Egy utasítás (FUN) alapból minden PLC ciklusban végrehajtásra kerül. vagyis pontosabban mindannyiszor, amikor rá kerül a vezérlés.
  Ha az utasítás neve elé egy kukac (@) karaktert teszel, akkor az utasítás differential up lesz, vagyis nem állapot, hanem élvezérelté válik. (mégpedig felfutó él).
  Azaz nem hajtja végre minden alkalommal, csak egyszer minden olyan esetben, amikor az előtte lévő logikai feltételsor eredménye 0-ról 1 állapotra vált át.
  Erre jó példa az olyan művelet, aminek célja azonos a forrással.
  Pl. egy összeadás, vagy egy érték növelése:

  Az ábra szerint egy utasítás növeli egyel a DM1 egy másik pedig a DM2 tartalmát. Az előttük lévő feltétel az 1.00 bit.
  Amikor az 1.00 logikai 1 lesz, akkor a DM1 nagyon gyorsan elkezd pörögni és túlcsordul, a DM2 azonban csak egyel nő :)

  [ Szerkesztve ]

 • moseras

  tag

  Sziasztok

  Új vagyok a listán, üdvözlök mindenkit. Eddig PLC-vel nem foglalkoztam, csak 750-307-es CANopen WAGO-val. Ez egy CANopen slave, amit mondok neki egy master-ból, azt csinálja. A master egy linux-os panelPC jelenleg. Azt szeretném, hogy a 750-307-et a későbbiekben lecseréljük 750-837-re. Ez már programozható, PLC-ként is működhet. A programozó SW CodeSys alapú IEC61131-3. Jelenleg a HW még nincs meg, a SW is csak DEMO, de ebben már tudok próbálkozni.

  Először teljesen elvi kérdéseim lennének:
  1. A létra ágainak(jól fogalmaztam ???) jobb oldalán csak 1 kimenet lehet ? (tehát, ha egy új kimenet kell, ahhoz új network-ot kell készítenem ?)
  2. Bonyolultabb hálózat esetén úgy érzem, hogy nem akarok az első ágon kimenetet definiálni, csak egy belső változót, és ezzel folytatni egy új network-ben. Ezt hogy tudom megcsinálni ? Erre való a Marker ?
  3. A "kontakt-ok" lehetnek output-ok is ? Tehát képes egy kimenetet bemeneti változóként kezelni ?
  4. Ha beteszek egy "TOF"-ot mondjuk 3sec-re, akkor addig amíg ez le nem jár, addig a PLC nem kerül be új ciklusba ? (mondjuk ez érdekes lenne)
  5. Analóg jelet hogy lehet létrával kezelni ? Egy konstanshoz kellene hasonlítanom, és az alapján dönteni...
  6. Nyomógomb élkezelést (egy nyomásra a kimenet BE, egy másikra pedig KI) hogy lehet létrában megoldani ? IL-ben találtam Szirty oldalán megoldást (pontosabban a PLC programozás jegyzetből), de létrára nem...
  7. Melyik nyelv a "jó" megoldás a problémákra az 5 közül ? Gondolom ez feladattól függ, de általánosságban mikor jó a létra, mikor jó az ST ?
  8. C, C++-os múltamnmal nekem egyébként az ST tetszik, de a létrát is meg szeretném érteni jól.

  Egyenlőre.

  Köszi.

  Imi.

 • Szirty

  Topikgazda

  Szevasz moseras!

  "1. A létra ágainak(jól fogalmaztam ???) jobb oldalán csak 1 kimenet lehet ? (tehát, ha egy új kimenet kell, ahhoz új network-ot kell készítenem ?)"

  Azt sajna kapásból nem tudom, hogy az IEC erre mit mond, de általában nem. Egy network létra jobb oldalán jóformán bármennyi kimenet (coil) lehet (persze az átláthatóság és ésszerűség határán belül). Pl. így:

  De az IEC eléggé "minimál" követelményeket fogalmaz meg, szerintem minden megvalósítás ami megfelel neki, egyúttal jelentősen túl is szárnyalja.

  "2. Bonyolultabb hálózat esetén úgy érzem, hogy nem akarok az első ágon kimenetet definiálni, csak egy belső változót, és ezzel folytatni egy új network-ben. Ezt hogy tudom megcsinálni ? Erre való a Marker ?"

  Pontosan, bár egyes esetekben nem így hívják. Nevezhetjük "belső változónak" is, ami olyan bit, aminek nincs közvetlen köze sem bemenethez, sem kimenethez, csak egy memóriarekesz. Omronnál pl. ilyen a HR terület (is), illetve az az I/O terület is, emihez nem tartozik fizikai I/O cím. (Ezek tényleges mennyisége ugyanis kiépítéstől függ, de a teljes I/O terület minden bitje megvan akkor is, ha nincs kihasználva).

  "3. A "kontakt-ok" lehetnek output-ok is ? Tehát képes egy kimenetet bemeneti változóként kezelni ?"

  Igen, természetesen ez egy alapvető tulajdonság. ha van egy Out, arra a programban akárhányszor lehet hivatkozni mint "érintkező" attól függetlenül, hogy az belső változó, vagy fizikai kimenet.

  "4. Ha beteszek egy "TOF"-ot mondjuk 3sec-re, akkor addig amíg ez le nem jár, addig a PLC nem kerül be új ciklusba ? (mondjuk ez érdekes lenne)"

  A PLC mindig végrehajtja a teljes user programot minden PLC ciklusban, a timerektől függetlenül. Ez alól csak akkor van kivétel ha vezérlés átadó utasítást használsz (amivel átugorhatsz részeket egyes PLC ciklusokban) és akkor, amikor a program vagy a HW hibás (ilyenkor a PLC STOP állapotba kerülhat, ilyenkor a programvégrehajtás szünetel).
  A Watchdog nem is engedné, hogy a PLC ledekkoljon egy utasításnál, mert ha egy PLC ciklus túl hosszúra nyúlik (általában 100ms, de rendszerint ez az idő állítható) akkor intézkedés történik (egy STOP mode ilyenkor az eredmény).

  "5. Analóg jelet hogy lehet létrával kezelni ? Egy konstanshoz kellene hasonlítanom, és az alapján dönteni..."

  Összehasonlító utasítással :)
  De hát lehet összeadni, kivonni, stb, műveleteket végezni létrában is. Bár nem mindig szerencsés iylenkor a létra, de egy-két műveletnél nem gond.

  A többi pontra a köv. üzenetben válaszolok, (tartok tőle hogy túl nagy lesz)...

 • Szirty

  Topikgazda

  Szevasz moseras!

  "6. Nyomógomb élkezelést (egy nyomásra a kimenet BE, egy másikra pedig KI) hogy lehet létrában megoldani ?"

  A konkrét megoldás függ az adott PLC-től is. Többféleképpen is megoldható, de az elv kb. az, hogy létre kell hozni a nyomógombra egy le vagy felfutó impulzust. Vagyis olyan belső változó bitet, ami egy PLC ciklus ideig aktív lesz, amikor a gomb 0->1 vagy 1->0 állapot átmenetet produkál. Ezután ezzel a bittel invertálni kell egy másik bitet. Ez utóbbi lesz az, amit a gomb egyszer be, aztán ki kapcsol.

  "7. Melyik nyelv a "jó" megoldás a problémákra az 5 közül ? Gondolom ez feladattól függ, de általánosságban mikor jó a létra, mikor jó az ST ?"

  Persze hogy a feladattól függ, hiszen mindegyiket egy-egy feladatra találták ki.
  Ugyanakkor igen nagy az átfedés is, hiszen az alacsonyabb szintű nyelvekkel megoldható a magasabb szintűben írt feladat. A nagyfokú átfedés miatt benne van a válaszban a melyiket szeretem/ismerem dolog is. :)
  De pl. az olyan folyamatok, amik nagyon jól, egymástól elhatárolható állapotokból (lépésekből) áll, azokra valamelyik szekvenciális nyelv a legjobb. Különösen ha a folyamat bonyolult elágazásokból és ágak egyesülésekből álló lépéshalmaz.
  A létra elég alacsony szintű, de elsősorban a logikai kapcsolatok hálózatára van kihegyezve, ebben hatékony (mint az FBD, de a kettő közötti különbség jóformán csak a megjelenítésben van). Összetettebb számításokhoz a létra vagy FBD már elég körülményes tud lenni. Az ilyen program hamar átláthatatlan lesz. Amit létrában 6-7 oldal kiszámoltatni, utasítás listában pár sorban is elférhet.
  Pl. létrában egy pozícionálással foglalkozó programot írni lehet ugyan, de nem biztos hogy az a legjobb megoldás. Viszont jó megoldás ha a pozícionálás részleteivel foglalkozó program pl utasításlistában van írva, ami egy külön blokk és azt létrából hívjuk. Vagyis a blokknak létrából mondjuk meg mikor mit csináljon, de a végrehajtás részleteit (hogy azt hogyan csinálja amit csinál) a blokkon belül STL-ben írjuk meg.
  Mivel az utasítás lista a legalacsonyabb szintű nyelv, ez áll legközelebb a HW-hez. Éppen ezért ez az a nyelv, ami leginkább eltér az egyes gyártmányoknál.

  "8. C, C++-os múltamnmal nekem egyébként az ST tetszik, de a létrát is meg szeretném érteni jól."

  Ez a múlt mindenképp hasznos lesz!
  De a létra kicsit más gondolkodást igényel.

  [ Szerkesztve ]

 • moseras

  tag

  Szia Szirty

  Köszönöm a gyors válaszokat!

  Ezek alapján el is indultam egy valós példával:
  [link]

  És a hozzátartozó lista:

  VAR
  IN1: BOOL; (*Garázsfeljáró autó/kézi váltókapcsoló*)
  IN2: BOOL; (*Még nem tudom*)
  IN3: BOOL; (*Hóérzékelő*)
  IN4: BOOL; (*Garázsfeljáró fűtés kézi START/STOP nyomógomb*)
  M100: BOOL;
  M101: BOOL;
  R_TRIG_1: R_TRIG;
  SR_1: SR;
  M1: BOOL; (*Garázsfeljáró fűtés feltétel*)

  IN5: BOOL; (*Lakás fűtés igény*)
  M2: BOOL; (*Lakás fűtés feltétel*)

  Q101: BOOL; (*Termofej_1*)
  Q104: BOOL; (*Garázsfeljáró fűtés aktív*)
  T1: TON;
  Q102: BOOL; (*Gázkazán*)
  Q103: BOOL; (*Garázsfeljáró szivattyú*)

  T2: TON;
  LAKAS_KERINGETO_SZIVATTYU: BOOL;
  Q201: BOOL; (*Lakás keringető szivattyú*)
  END_VAR

  Szóval ez egy valós példa szeretne lenni. Házas téma, lakásfűtés + garázsfeljáró fűtés.

  1. A létrában az általad linkelt képen látható megoldást (valahol középen leágazok egy kontakttal, és onnan készítek egy coil-t), ezt nem tudtam megoldani. Mindig csak a meglévő coil-al akar párhuzamosan rakni egy másikat, de az elé nem enged befűzni semmit.

  2. Kimeneti változók visszacsatolása/nyomógomb megoldás rendben, lásd a képet.

  3. Használom az "M"-es változókat is, ez is jó.

  4. "FB"-ben tudok több független kimenetet előállítani egy soron, úgyhogy most ezt használom létra helyett

  5. Analóg-ot értem, de most ebben nem volt rá szükség. Akkor ST-ben megírom a fg.-t, aztán azt beillesztem a létrába vagy FB-be, ez így jól hangzik

  Néhány dolgot nem értek:
  6. "FB"-ben, ahogy a képen is látható nem tudok visszacsatoló vonalat rajzolni egérrel, címkézni kell, ez így nem szép :(

  7. ahogy a képen is látod, azt próbáltam, hogy először megfogom az eseményeket (pl. a garázsfűtés csak külső eseményektől függ, de a házfűtés a garázsfűtéstől is, ahogy a képen látható). Utána ezekhez a már magasabb szintű eseményekhez rendelem az output-okat. Viszont ez nem tűnik jónak, mert pl. a Q102 (gázkazán)-t az egyik be a másik pedig kibillenti, pedig működnie kellene. Itt akkor egy sorban egy kimenetre koncentráljak, és ahhoz tegyem oda a bemeneteket, mert akkor azt már más nem bántaná :F Vagy maradjon így, de akkor még egy külön sorban markerezzek, és ott OR-oljam össze a kazán jeleit ?

  8. Úgy látom, hogy nem mindegy a network-ok sorrendje. Pl. a képen első a garázs, második a lakás. Ha megfordítanám, akkor a lakás elindulhat a garázzsal együtt :F

  9. Mi alapján nevezzem el az "M"-eket ? Mitől lesz egy "M" M100.3 vagy M110.4 ? Ezt elég fontosnak gondolom, mert az a jó, ha ránézek, és azonnal tudom (nagyjából), hogy mi is akar az ott lenni...

  Köszi.

  Imi.

  [ Szerkesztve ]

 • Szirty

  Topikgazda

  Helló moseras!

  "csak a meglévő coil-al akar párhuzamosan rakni egy másikat, de az elé nem enged befűzni semmit."

  Akkor ez nyilvánvalóan a használt programfejlesztői környezet egyik sajátossága (korlátja).

  "6. "FB"-ben, ahogy a képen is látható nem tudok visszacsatoló vonalat rajzolni egérrel, címkézni kell, ez így nem szép"

  Ez pedig egy másik korlátja lehet.
  Úgy néz ki hogy ez a Wago stuff még nem forrta ki magát eléggé.

  "a Q102 (gázkazán)-t az egyik be a másik pedig kibillenti, pedig működnie kellene. Itt akkor egy sorban egy kimenetre koncentráljak, és ahhoz tegyem oda a bemeneteket, mert akkor azt már más nem bántaná :F"

  Nos alapszabálynak mondható, hogy egy programba nem szabad több közönséges out (coil) utasítást rakni ugyanarr a abitre. Ezért pl. az Omron fordítója szól is.
  Lerakáskor:

  Fordításkor pedig:
  WARNING: Duplicated output - OUT 1.01 at rung 0 (6, 0)
  WARNING: Duplicated output - OUT 1.01 at rung 1 (6, 0)

  Ez a warning kikapcsolható ebben az esetben, mert néha előfordul, hogy szükség van ilyesmire.
  De a te esetedben a kimenet két helyről való "kapcsolása" nem a várt hatást hozza, mert a kimeneti bit állapota az utolsó out utasítás előtti feltétel logika eredményét fogja felvenni.

  "Itt akkor egy sorban egy kimenetre koncentráljak, és ahhoz tegyem oda a bemeneteket, mert akkor azt már más nem bántaná :F"

  Igen!

  "8. Úgy látom, hogy nem mindegy a network-ok sorrendje. Pl. a képen első a garázs, második a lakás. Ha megfordítanám, akkor a lakás elindulhat a garázzsal együtt :F"

  Néha a sorrend tnyleg nem mindegy. De ebben az esetben kizártnak tartom, hogy a felcserélés után máshogy működjön. Vagy valami nagyon elromlott valahol...

  "9. Mi alapján nevezzem el az "M"-eket ? Mitől lesz egy "M" M100.3 vagy M110.4 ? Ezt elég fontosnak gondolom, mert az a jó, ha ránézek, és azonnal tudom (nagyjából), hogy mi is akar az ott lenni..."

  Nos az M-eket úgy kell elképzelni, hogy azok egy jól körülhatárolható memóriaterületen kapnak helyet. Az M-ek száma egyben ennek a területnek a címei is.
  Az M-ek tehát végülis memória címek.
  Minden PLC-ben ezeknek az M-eknek a száma előre rögzített. Ezekkel gazdálkodhatsz.
  Elérhetőek többféle címzésmóddal is, ezekre figyelni kell. Gondolom a wago-nál is így van, de nem ismerem, így nem biztos.
  De leírom, hogy az általam ismert PLC-knél ez hogy van.
  Van egy ún. szimbólum tábla. Ez egy lista, vagy táblázat ha úgy tetszik. Arra való, hogy az említett M-ekhez szimbólum nevet és megjegyzést lehessen hozzárendelni. De nem csak az M-ekhez, hanem a kimenetekhez, bemenetekhez és egyéb memóriaterületek elemeihez is.
  Egy program írása azzal szokott kezdődni, hogy ebbe a szimból táblába beírjuk melyik ki és bemenet milyen funkcióval bír (amit ugye a HW huzalozás határoz meg).
  A program írása közben pedig, amikor szükség van egy belső változóra, akkor a szimbólum táblába felveszünk egy új elemet egy még eddig nem használt belső változóra (ez esetben M-re) és odaírjuk a dumát mire használjuk. Ez egyrészt sokat segít a program átláthatóságának a megtartásában, másrészt könnyű áttekinteni azt is, melyik memóriaterületeket használtuk már fel.
  Gondolom nem kell mondani, hogy egy már felhasznált bit más célra történő újrahasznosítása milyen következményekkel járhat :)

  Bizonyos programfejlesztők megengedik a szimbolikus címzést is. Amikor az "érintkezőhöz" vagy kimenethez nem annak címét kell leírni (Q4.0, M6.5, I1.1 stb) hanem a szimbolikus nevét ("kazan" "keringeteto szivattyu" stb). Ezeket a szimbólum táblában kell megadni.
  Más szóval: Itt nem úgy van mint pl. egy magas szintű nyelvben, hogy deklarálok egy változót, aminek a változódeklarációs részben megadom a nevét és a típusát, aztán a fordító majd azt csinál vele amit akar (avagy helyet foglal neki és majd tudja milyen címen van).
  Itt úgy van, hogy te kinézel magadnak egy memóricímet és egy megjegyzést/nevet fűzöl hozzá, majd használod amire akarod.
  Ha egyszer már felhasználtad máshol, akkor így jártál :)

 • moseras

  tag

  Szia.

  Köszönöm.

  Talán kedden tudok érdemben továbbjutni, addig is egy kép a WAGO-ról:
  [link]

  A PLC is ugyanígy néz ki, csak más a száma.

  Imi.

 • Chrys_

  PH! addikt

  A Siemens bevezetett egy újdonságot:

  HW-konfig nélkül az Ethernet-Schnittstelle 1 perc után nyom egy restart-ot, és MAC-ADR. alapján elérhetővé válik a PN-es CPU. Vagyis a CPU megtalálható az Ethernet Teilnehmer bearbeiten menüpont alatt egy MAC-kereséssel (megkereséssel :D ).
  Ugyanezt a működési módot bevezette az Ethernet-CP-knél is, de talán csak a GX30-tól kezdve (GX21-ben nem vagyok biztos, de lehet, hogy ez is ismeri már).

  Ez azért jó, mert nincs szükség ilyen eszközök esetén MPI v. DP illesztésre a PC-vel, PG-PC-Schnittstelle-nél az Ethernetet kell megadni (ezt Te biztos tudod, csak azoknak írom, akiknek esetleg új a téma).

  MOD: a CPU-knál - nem vagyok 100%-ig biztos benne - talán csak a V2.7-től kezdve működik.

  Üdv:
  Chrys

  [ Szerkesztve ]

  So obvious that Stevie Wonder could see it. "Alles unter 2 Bar Ladedruck ist Sauger."

 • Bee-Beep

  kvázi-tag

  Sziasztok!
  A Google segítségével sem találtam tanfolyamot (oktatást), Allen Bradley plc-hez. A cégem fizetné az iskolát, mivel ilyen vezérlésű gépeket használunk.
  Kérlek benneteket segítsetek nekem.
  Előre is köszönöm!

  Attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy senki nem akar kicsinálni...

 • moseras

  tag

  Szia.

  Csak most tudtam vele foglalkozni:
  [link]

  Ok, értem a kimenetek kiképzését, ennek megfelelően alakítottam át. Egy kimenet csak 1 helyről van vezérelve. Az ágak sorrendje itt valóban nem számít. Valószínű először azokon az ágakon megy végig, amelyek egy másik ágba vissza vannak csatolva, aztán a maradékon.

  HMI-vel kapcsolatban kérdeznék most:
  Várhatóan MODBUS TCP alapú PLC-t választunk. Ezt szeretnénk vizualizálni. Tegyük fel, hogy a PLC-ben nincs sem WEB szerver, sem helyi vizualizáció (van ilyen is DVI kimenettel, de ~300k). Szóval lenne egy PanelPC valahol, azon egy windows/linux, és ezen futna a kapcsolattartó program. Ez a SW egy MODBUS TCP driveren keresztül tartaná a kapcsolatot a PLC-vel.

  1. Jól gondolom e a vizualizáció működését ?
  2. Milyen "gyári" megoldások vannak erre, egyáltalán van-e PLC független vizualizációs tervező/futtató környezet sok-sok előre rajzolt objektummal, aminek én csak megadom, hogy melyik PLC változó a bemenete vagy kimenete, stb ?
  3. Érdemes e egy ilyen vizualizáló SW fejlesztésébe belefogni ?
  4. Ha naplózni is szeretném a változók alakulását a vizualizáló gépen (SQL alapon, a lekérdező cgi scripteket meg tudjuk írni), akkor erre milyen lehetőségeim vannak ?

  Köszi.

  Imi.

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali moseras!

  "1. Jól gondolom e a vizualizáció működését ?"

  Igen ez így működhet. Nem vagyok jártas a MODBUS-os megoldásokban, de a vizualizáció alapvetően arra épít, hogy egy HMI (ami adott esetben lehet PC is természetesen, vagy valamilyen cél készülék kijelzővel, gombokkal). A PLC változóit kérdezgeti le (olvassa) és írja is.
  A vizualizáció lényege pedig az, hogy a vezérelt berendezést ismerve a HMI (vizualizációs eszköz) a lekérdezett adatok alapján meg tudja jeleníteni a folyamat állapotát. Továbbá beállításokat is lehetővé tesz. Adatokat ogolhat stb, amit te is szeretnél.

  "2. Milyen "gyári" megoldások vannak erre, egyáltalán van-e PLC független vizualizációs tervező/futtató környezet sok-sok előre rajzolt objektummal, aminek én csak megadom, hogy melyik PLC változó a bemenete vagy kimenete, stb ?"

  Van ilyen igen. A legtöbb PLC gyártó gyárt HMI eszközöket is és ezekhez készít HMI szoftvereket természetesen.
  A HMI-nél egyel "magasabban" álló rendszer a SCADA.
  A SCADA közelebb áll a vállalatirányítási rendszerhez mint a gyártó berendezések vezérléséhez, de a lényeg azonos. Rengeteg HMI szoftver létezik, melyek nagy része gyártó specifikus, de sok gyártó ilyen eszközei más gyártók PLC-ivel is tud kommunikálni.
  Pl. Siemens OP-k vagy az Omron NS terminálok 5-10 fajta más PLC-t is ismernek.
  A SCADA más tészta. Amennyire én látom sokkal több független SCADA fejlesztő van mint HMI fejlesztő. A SCADA sokkal kevésbé gyártóspecifikus, mert általában külön driver modulok végzik az adott PLC-hez való illesztést (nem ritkán OPC alapokon).

  "3. Érdemes e egy ilyen vizualizáló SW fejlesztésébe belefogni ?"

  Véleményem szerint ha csak néhány változó kijelzése a feladat, vagy teljesen az adott feladathoz illesztett cél megjelenítő szoftver megírása a cél, akkor érdemes, de egy teljesen általános, sokmindenre kiterjedő tudással rendelkező rendszer kifejlesztése túl nagy feladat és egy lesz a sok tucatból, mert sok ilyen van...

  "4. Ha naplózni is szeretném a változók alakulását a vizualizáló gépen (SQL alapon, a lekérdező cgi scripteket meg tudjuk írni), akkor erre milyen lehetőségeim vannak ?"

  Egy HMI is tud ilyet, de egy SCADA esetében ez teljesen alap szolgáltatás. Nem probléma.Az hogy mibe tud logolni (SQL) azt meg kell nézni a kiválasztás előtt.

 • Bee-Beep

  kvázi-tag

  Sziasztok!
  A Google segítségével sem találtam tanfolyamot (oktatást), Allen Bradley plc-hez. A cégem fizetné az iskolát, mivel ilyen vezérlésű gépeket használunk.
  Kérlek benneteket segítsetek nekem.
  Előre is köszönöm!

  Attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy senki nem akar kicsinálni...

 • bs54

  újonc

  Hi!

  ET200S-hez ha tudtok vmi segtséget adni azt nagyon megköszönném. I/O-k kezeléséről, vagy egyáltalán az egész programozási rendszeréről.
  Köszi Üdv mindenkinek!

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali bs54!

  "ET200S-hez ha tudtok vmi segtséget adni azt nagyon megköszönném. I/O-k kezeléséről, vagy egyáltalán az egész programozási rendszeréről."

  Konkrétabban?
  Milyen kezelés érdekel? Digital I/O, analóg, soft starter, frekiváltó, vagy micsoda?

  Alapvetően annyi az egész, hogy mindent behánysz a HW configba és az ott szereplő címeken egyszerűen eléred az I/Okat programból.
  Vagy hibakezelés érdekel (pl. ha leszakad a buszról akkor mi legyen) vagy mi?

  [Brochure "SIMATIC ET 200 for Distributed Automation Solutions"
  [PPT tutorial]
  [IM151-1 COMPACT modules]

 • murena2

  újonc

  Szerbusztok
  Érdeklődni szeretnék hogy használtan Siemens 115U hoz alkatrészek kb mennyibe kerülnek?DI/DO/AI/AO kártyák meg CPU.Vagy ha árat nem is tudtok akkor egy link is elég volna ahhol utána tudnék járni.Mert mint magánember érdekelne és amit találtam ott csak cégek érdeklődését fogadják. Köszi

 • Szirty

  Topikgazda

  Hali!

  "Érdeklődni szeretnék hogy használtan Siemens 115U hoz alkatrészek kb mennyibe kerülnek?"

  Pl. vatera

 • coned

  újonc

  Szevasztok!

  Rengeteg PLCm van elado!

  SAMSUNG MOSCON PC3 200V 3PHASE 0.4KW MODEL: CIMR-20P4PC3

  SAMSUNG N-70 ALFA PLC

  SAMSUNG SPC-10 BRAIN

  SAMSUNG PLUS N-700

  egyenkent 20.000 ft!Tokeletes allapotban vannak, tobb darab van beloluk!kepeket tudok kuldeni!
  Elerhetosegem:0630 4994321

  :C Hello!

 • coned

  újonc

  Azt elfelejtettem hogy sok kiegeszito eszkozom van..homerseklet szabalyozok, homerseklet grafikon irok, munkahengerek(minden meretben), szamlalok stb stb....

  Ha valakit erdekel hivjon(06304994321)!

  Sok jot! Hello! :DD :))

 • murena2

  újonc

  Ha valakit érdekel van egy eladó S7 300-as CPU (315-2DP)(6ES7 315-2AF03-0AB0) és egy RS485 REPEATER. A cpuhoz van egy 64k-s mem kártya is.A motyó használt kb 2 éves lehet ha szerencséje van akkor még a program is benne van.Ha valakit érdekel írjon privátba.

 • moseras

  tag

  Szia Szirty!

  Köszönöm.

  Ok, én is így gondoltam a HMI vizualizáció működését. Sajnos még mindig nem vett a főnököm PLC-t, inkább elment nyaralni :O
  Na mindegy, a következő igények merültek még fel a még nem is létező PLC-vel szemben:

  - a bemeneti/kimeneti változókon kívül tudok-e olyan változókat létrehozni (és azt HMI-ből állítgatni), ami az értékével egy művelettípust fog leírni... Konkrétan meg lehet e azt csinálni, hogy egy nyomógomb (mint bemenet) egy kimenetet egyszer bekapcsol, egyszer kikapcsol, egyszer inverzbe rak, egyszer pedig a kimenet követi a nyomógomb állapotát, és mindezt attól függően, hogy a művelettípust leíró PLC változómat hogy állítottam be a HMI-ből ? A user-ek azt szeretnék, hogy ezeket ne csak én (mint leendő PLC programozó) tudjam állítani, hanem ők is ? És persze nekem kell majd hozzá a HMI felületet megtervezni

  - tegyük fel, hogy van olyan PLC-m, illetve HMI-m, amiben van RTC. A user azt szeretné, hogy egy "valami" változó reggel 6-ig egy X értéket vegyen fel, 6-12 között egy Y-t, stb. Ehhez milyen HMI "elem" van (van-e ilyen egyáltalán), illetve ilyenkor az RTC értékét a HMI-SW olvassa ki saját magából, és az alapján küldi el a PLC-nek, vagy a PLC olvassa ki a sajátját(ezt a verziót most nem tudom elképzelni, hogy ez hogyan is működhet) ? Én valami táblázatos vagy diagramos megoldást képzelek el, azon/abban beállítom a kívánt értéket, az idő lenne az X tengelyen, aztán a HMI olvassa a saját óráját, és leküldi az aktuális értéket...Ha a HMI meghal, akkor a PLC a legutoljára leküldött értékkel dolgozna, ez így rendben is lenne...

  - tudok-e olyan változókat létrehozni (és ezt HMI-ből állítani), amely azt írja le, hogy az adott műveletet melyik bemenettel és/vagy kimenettel kell végrehajtani ? Az első kérdésemre visszatérve tehát a user azt is szeretné, hogy melyik nyomógomb melyik kimeneten végezze el azt a műveletet...

  Bocs a szájbarágós leírásért, de csak a magam megnyugtatása miatt írom így le, nehogy félreértsük egymást.

  Köszönöm.

  Imi.