-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
ooszi
senior tag
Na még egy furcsaság:
OMV fogyasztásmérő = 25-32 Watt között.
Windows7 fogyasztásmérő = 42-50 Watt között
Most az én fogyasztásmérőm a rossz, vagy ez így helyes?
BY ooszi
-
lazydog
addikt
A hardveres fogyasztásmérőd akár valós, akár hamis értéket mutat, ez nem függhet az éppen futó szoftvertől (oprendszertől).
A Windows alatti jelentősen magasabb fogyasztást, a grafikus felület használata, azaz a processzorodban levő GPU többlet terhelése okozhatja.[ Szerkesztve ]
Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
zsolt501
nagyúr
Ma besokalltam az OMV-töl, ma gép takarítás volt, és ezen felbuzdulva gondoltam magamban, hogy újrarakom a rendszert egy tiszta telepítéssel egy új meghajtóra, nos ezt húzta keresztbe az OMV 3 verziót próbáltam ki, és mind a samba megosztásnál vérzik el.
Ez azért is fura, mert az NFS és az FTP megosztás tökéletesen működik, és mindent úgy csináltam, mint máskor semmi mást nem csináltam másként mint eddig is, de sem a Win sem a média lejátszók nem látják a megosztást, olyan mintha nem is osztottam volna meg, pedig minden rendben lévőnek tűnik a régi és az új telepítést összehasonlítva, olyan mintha a samba szerver nem indulna le, holott a webes felület szerint fut.
Azért is fura, mert NFS-en és FTP-n tökéletesen látszik a megosztás, szóval ez a rész nem problémás.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
zsolt501
nagyúr
-
Froclee
őstag
válasz zsolt501 #2506 üzenetére
Hm, én grafikus felületről nem nagyon konfigoltam még.
nano /etc/samba/smb.confNyomsz jópár lefelé nyilat és ott vannak a share-ek. Nálam pl:
Ha editáltad utána Ctrl+X, egy Y és enter. És mindig restart után lép érvénybe a változtatás:
service samba restart[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
Az első egy-két kiadás óta már nem kell bűvészkedni a Samba beállítással semmit, főleg nem manuálisan nyúlkálni a konfig fájlba. Talán pont ezek, a valahogy működésre bírt beállítások okozzák újra telepítéskor a gondot.
Installáláskor csak a PC-vel azonosra állítom a munkacsoport nevet és engedélyezem a Samba-t, majd megosztom a kívánt mappákat, amikhez a usernek írási joga van. A névbeírás miatt 10-15 mp mappánként. Csak ennyit csinálok és mindig máris működik. Semmilyen konfig fájlhoz nem nyúlok. Mivel a Windowsban tárolva van a User name/Password páros, újratelepítésig abban sem állítok semmit.
-
zsolt501
nagyúr
No de nálam miért nem megy, ha így csináltam?
Nekem olyan érzésem van, hogy telepítés közben valami olyat tölt le és frissít, ami kiakasztja, de ez most jelenleg még csak elképzelés.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
lovi27
addikt
válasz zsolt501 #2510 üzenetére
Nem tudok segíteni. Nem akarok találgatni, mert úgy járok mint legutóbb, mikor a fórumtárs a rendszere alapvető tulajdonságával sincs tisztában, de feltételezi az ext4 eszi meg a memóriakártyáját...
Azért írtam le én mit csinálok, hogy elgondolkozhass azon: más csak annyit csinál és neki működik, én ugyanannyit, de nekem nem. Miért nem? Neked kell megtalálni az okot. Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer hajlandó vagy a végére járni, akkor legközelebb nem fog gondot okozni az újratelepítés.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Lassan sorra kerül végre a NAS-nak épített gépem szoftverezése és agyalok a részleteken.
Azt szeretném elérni, hogy a gép lemezeinek tartalma egy kötetnek látszódjon, de külön tudjam, hogy melyik adat melyik lemezen van.
Jelenleg az adataim a NAS gépben NTFS-re formázott vinyókon vannak, érdemes mondjuk egyenként átformázni ezeket pl. Ext4-re, visszarakni rá az adatokat és úgy "poolozni" valahogy a lemezeket?
Ez szerintetek megoldható valahogy? Vagy milyen megoldás lenne ehhez a legközelebbi?
aufs/mhddfs plugin leírását olvastam, talán az mhddfs-sel ez megoldható, de nem vagyok benne biztos.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
ht42
senior tag
Én az aufs+snapraid-ot alkalmazom 3 db 3 terás WD red-en. Az első két vinyó adatlemez, ami egynek látszik, a harmadik a snapraid paritáslemeze. 3 hónapja zakkanásmentesen működik, vagy 300000 file van rajta
Az aufs úgy rakosgatja a file-okat, hogy mindig arra a lemezre másolja az új file-t, amelyiken több hely van.
Így pl. ha egy filmsorozatot felmásolsz, a páratlan file-ok az egyik, a páros file-ok a másik lemezre kerülnek, de kívülről ezt nem veszed észre. Ha látni akarod, hogy melyik lemezen mi van, beugrasz a putty-al SSH-ba, elindítod a Midnight Commandert, ott a /media könyvtárban megtalálod a lemezeket külön (meg egybe mountolva is másik uuid-vel), és szabadon garázdálkodhatsz. -
Patice
nagyúr
Köszi az infókat!
Nem akarok az épített NAS-on biztonsági mentést tárolni, mert van egy két lemezes Synology NAS-om is, és ezzel képzeltem el megoldani a fontos adatokról a másolatot.
OMV rsync képes? Mert akkor egy időzített, rendszeres, inkrementális mentést tudok készíteni éjszakánként erre a NAS-ra.
Szóval lehet csak túlparázom az egészet és simán elég lenne az aufs, oszt csókolom.
Debian Jessie-re lehet már telepíteni az OMV-t? Vagy csak a Wheezy támogatott még?
Most állunk házvásárlás utáni költözés előtt, és akarok majd kamerarendszert is. Ezen is agyalok, hogy hogy lenne majd érdemes megoldani....
-
ooszi
senior tag
Sziasztok összeraktam a NAS-t, élesben megy az új vinyókkal, wd red stb....
Na most a hőfokot meg tudom nézni a kezelőfelületen, de mi van ha egyszer szektor hiba adódna, vagy stb.... (persze ne legyen), a kérdés hogy tudom ellenőrizni a hdd állapotát? Windows alatt Hard Disk Sentinel.BY ooszi
-
nagyúr
Sziasztok! NAS-t tervezek megvalósítani, és a Synology nekem húzós árban. OMV-vel olcsóbban kijövök, beállításokkal nem szokott bajom lenni. Az lenen a kérdésem, hogy van ezek is hasonló grafikai rész, mint a DSM-nél, fájlokat átmásolni, vagy hasonló? Vagy csak mountolni tudom, majd egy gépen átmásolni?
Továbbá láttam, hogy valaki itt kb olyan gépet épített alá, hogy gamer gépnek is megfelelt volna. No én inkább azt a konfigot keresném, amibe van egy kis tartalék. Használat: Plex(1080p 15GB-s filmek), fájlmegosztás, trnt(mondjuk 50db, 200 szál) Milyen lap+cpu+ram párost keressek? Gondolom 512-1GB bőven elég lesz ramból. CPU részletnél ARM-be keresgéljek, vagy valami kiszuperált C2D-t?
HDD-ből WD Red-et most nem szeretnék venni, van itthon egy Samsung 204UI, gondolom az mehet 24/7-ben.
[ Szerkesztve ]
-
iff
senior tag
Asrock Am1B lapod van? Nem volt gond a hálózattal? Nekem az Am1H-itx van és csak a 3.16 kernellel jó (OMV). Windowsnál meg hullámzik a monitor képe, az am1 fórumán többen is panaszkodtak rá.Lehet, hogy csak az am1h-al van gond.2hdd+cf kártya 26W a fogyasztás alap állapotban laptop tölővel. Az áramellátást kicsit meg kellet "tákolnom" mert alapból lapról csak 2 eszközt lát el árammal.
[ Szerkesztve ]
..........""..........
-
Froclee
őstag
válasz zsolt501 #2526 üzenetére
Hát de be ssh-zni és beírni a parancsokat kb fél perc
-
zsolt501
nagyúr
válasz Froclee #2527 üzenetére
Tegnap eléggé lógott a belem, ma valamivel jobban vagyok, rá is szántam magam, és most megy a fura az, hogy elsőre sikerült, pedig most is ugyan úgy csináltam mindent mint múltkor.
Nekem az az érzésem, hogy mikor telepítésnél letölt valamiket akkor valamit hibásan szedett le, amit azóta javíthattak, illetve a régi telepítéseket nem bánthatta, csak új telepítésnél lehetett ebbe belefutni.Már csak 1 dolgot akarok kikapcsolni, mégpedig a monit figyelmeztetését, hogy a HDD 80% fölött van kihasználva, ami idegesítő, mert egy 2TB-os HDD esetén az a 20% még nem is olyan kevés.
Szóval ezt kellene kikapcsolnom valahogy, hogy ne 80%-nál figyelmeztessen, vagy ha nem lehet állítani akkor kikapcsolnám.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Froclee
őstag
válasz zsolt501 #2528 üzenetére
nano /etc/default/openmediavault
sok lefelé nyillal aljára mész, oda hozzáadod ezt:
OMV_MONIT_SERVICE_FILESYSTEM_SPACEUSAGE=95 (vagy amit akarsz)
Control+X, egy ipszilon és enter.
utána service restart hogy életbe lépjen
service monit restartHa nem jön össze, akkor másodikverzió:
nano /etc/monit/conf.d/openmediavault-filesystem.conf
80-at átírod a tetszőleges értékre, elmented, utána service restart
service monit restart
és kész
(forrás)[ Szerkesztve ]
-
lazydog
addikt
Már egy jó ideje nincs frissítés az OMV 2.1-re.
Másrészt letölthető a 2.1.14_all.deb. Ezt hogy lehet telepíteni?Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
-
lazydog
addikt
válasz zsolt501 #2533 üzenetére
Nálam Wheezy-re van telepítve az OMV 2.1. Sem a web felületen, sem apt-get update-el nem frissül. Az apt-get upgrade parancsot nem mertem kiadni, ahogy a 2.1.14_all.deb fájl futtatásával sem próbálkoztam.
Melyikkel kisérletezzek?Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
lazydog
addikt
válasz zsolt501 #2537 üzenetére
Mint írtam, nekem nem "tiszta" a telepítésem, hanem Debian Wheezy install-ra van telepítve az OMV 2.1.
Jól értem hogy neked is hasonló volt az előző két telepítésed, amin sikeres volt az upgrade?[ Szerkesztve ]
Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
zsolt501
nagyúr
válasz lazydog #2538 üzenetére
Nem, nekem tiszták voltak az előző telepítéseim is, és azokat tudtam frissíteni, én nem variálok igazán, max kisebb finomhangolás.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
nagyúr
Üdv. Ez az OMV van olyan jó és testreszabható, mint egy egy Synology DSM? Pl.: Lehet olyat csinálni, hogy van egy 2TB-s vinyó meg egy 500GB-s és a 2TB-sből lecsípek egy 500GB-s partíciót, majd ezt raid-be fűzöm, a többi 1,5 meg simán? Köszönöm!
-
Joker850403
csendes tag
Sziasztok,
olyan kis segítségre lenne szükségem, valaki közületek nem ismer véletlenül valami DLNA alternatívát a beépített miniDLNA és a PLEX helyett?
A minidlna-val az a problémám hogy az LG tv elég rendezetlenül jeleníti meg a fájlokat (összevissza a fájlnevek sorrendjében + samle-k meg minden). Szóval egy elég nagy káosz van benne. Keresni sem lehet mivel általában a filmek fájlnevei nem a film címe hanem az angol cím mozaikszavai (pl: TLOTR és társai)
Hozzáteszem ez lehet a TV hibája is a WebOS miatt(SmartShare).A PLEX egy tökéletes felületet ad, elő is fizettem rá csak nem igazán akar működni. Most vagy az van hogy én vagyok béna és nem tudom behangolni, vagy tényleg az van hogy mindenáron a neten keresztül akarja a fimet lejátszani a tv, mert olyan lassú, hogy egy HD filmet konkrétan el sem akar már indítani, a sima SD meg akadozva megy mintha pufferelne.
ha valakinek van valami ötlete azt szívesen kipróbálnám.
Köszi
Üdv: Zoli
-
Patice
nagyúr
válasz Joker850403 #2543 üzenetére
Mik az otthoni eszközeid? Csak egy szerver gép + TV, vagy van más is?
-
Joker850403
csendes tag
Csak a NAS OMV-vel meg az LG tv.
Van egy XBox is de azon nem igazán nézek filmet, valamint egy sima mediaBox ami ugye szintén kiesik a tv dlna támogatása miatt.De érdekes módon a médiaBox-on a sima miniDLNA egész jól megy, csak szeretném ha nem kéne több eszközt üzemeltetni egy film megnézésénél.
Java részt a legtöbb gond a tv webOS-ével lesz ami nem képes rendesen támogatni a dlna szervereket(pl: nincs belepörgetési lehetőség, hang választás, stb)
Csak gondoltam itt hátha már találkozott valaki ezen problémával és sikerült megoldani valami más alternatívával
üdv: Zoli
-
-
lovi27
addikt
válasz Joker850403 #2545 üzenetére
Rossz helyen érdeklődsz, ez nem OMV probléma. Szerintem az LG tv fórumában kéne megkérdezni.
Amúgy ismerős a probléma. Jaj, csak ne kelljen újabb eszköz, jaj, csak ne kelljen kábelt kihúzni, stb. Pedig az a megoldás. Kell egy médialejátszó, nem kell drága (persze ha van lé, akkor az csak jobb) és csatlakozni kell kábellel az OMV-hez. És onnantól kezdve egy csapásra minden probléma megszűnik. Lehet futni köröket, de legtöbbször belefáradnak a kínlódásba és marad ez a megoldás. Wifi-vel is lehet próbálkozni, de például panelban, ahol orrba-szájba wifi-zik mindenki esélytelen megbízható, stabil átvitelt csinálni. Na, de majd te eldöntöd...
-
-
Joker850403
csendes tag
válasz Froclee #2548 üzenetére
Sajna az említett tv nem kezeli az SMB-t
A médiaBox-al az is tökéletesen működik, csak gondoltam mivel már lassan 4 éve ezt az eszközt használom, talán fejlődtünk már annyit ebben a témában hogy ne kelljen a tv és a szerver közé egy harmadik eszközt betenni.. de hát még asszem erre várni kell
Köszi az infókat
Üdv: Zoli
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Filmvilág
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest