Új hozzászólás Aktív témák

  • kgergo89

    tag

    válasz Vhiktor #69852 üzenetére

    Épp a minap néztem egy szakmai beszélgetést a TrueCut Motion-ről, ami egy új szabvány lehet mozgásmegjelenítésben és azt ígérik, hogy utómunkával el tudják tűntetni a filmek 90%-áról a judder/stuttering jelenséget a 24p-ben leforgatott filmekről.

    Nem szeretnék jobban bele menni a technikai részletekbe de a videóban éppenséggel FOMO-nak az a véleménye, hogy a Filmmaker módot azért lövik gyárilag sötétre és életlenre, mert a mai modern megjelenítőknek köszönhetően a megnövekedett felbontás és a HDR kontraszt miatt jobban előjönnek ezek a zavaró dolgok, amik régebben nem voltak annyira feltűnőek, főleg moziban ahol amúgy se combos a fényerő se a kontraszt.

    Lényegében a vetítőtermekben a 24p is smoothnak tűnik, míg egy közel 0ms-el rendelkező tv-nél ez a framerate nagyon darabos. Filmgyártásban szabályok vannak, amiket pl. akciófilmeknél különösen nehéz tartani. Egy ökölszabály példaként, miszerint a matek, hogy a képernyő bal szélétől elinduló a kamera átmozgásának a képernyő jobb széléig, legalább 7 másodpercnek kell tartania, hogy ne legyen észrevehető a stutter/judder jelenség.

    Ezt jelenleg csak a beépített mozgásmegjelenítést segítő funkciókkal (interpolation) lehet kompenzálni, ami artifactokat és szappanopera effektet eredményez a filmeken, gyártőfüggő kinél mennyire jól dolgozik a proci.

    Amit ez a TrueCut Motion post processing ígér a filmeknél, hogy valamilyen technikával (szerintem blur) kisimítja a recegő/darabos képet. Remélhetőleg hamarosan szabvány lesz, úgy mint a Dolby Vision, DTS stb.

    A végző következtetés számomra az, hogy nem a gyenge fényerő itt a legnagyobb probléma, hanem a rendezői/stúdiói döntések, miszerint nem áldoznak a megfelelő mozgásmegjelenítésre és utómunkára, mert mindenki a vászonra forgatja a filmeket.
    Engem személy szerint ez a darabos megjelenítés zavar, valamint amikor a gammát feltoltják, és nincs fekete hanem minden szürkés.

    [ Szerkesztve ]

    Csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Új hozzászólás Aktív témák