Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Robb202 #4644 üzenetére

    Gyorsan válaszolgatok, de itt igazán komoly és alapvető háttérinfók hiányoznak, így tényleg leginkább az olvasgatást tudom én is ajánlani. Na de azért gyorsan:

    1, Zoomolnod neked kell a kezeddel, a zoomgyűrűt tekerve. Egyébképnt a kompaktokon is te zoomolsz kézzel, csak ott általában egy gombot kell hozzá nyomni, vagy pöcköt elfordítani.

    2, Nem létezik majdnem mindenre jó zoomobjektív. Nagy átfogású objektív létezik, 18-270-es tudtommal a legnagyobb átfogású, de általánosságban kijelenthető: minél nagyobb egy objektív zoomátfogása, annál roszabb képminőségre lehet számítani - valamit valamiért alapon. Nem véletlen olyan népszerűek a fix objektívek, amikkel egyáltalán nem lehet zoomolni.

    3, Egy 300mm-es objektív zoomátfogása 1x. Magyarán egyszeres zoomnak felel meg :D A zoom valahányszorossága egy viszonyszám, nincs semmi köze ahhoz, hogy valamit mennyire hoz közel... A zoom mértékét egy objektív legnagyobb és legkisebb gyújtótávolságának a hányadosa határozza meg. Pl. 12-24mm-es objektív 2x-ös zoommal, egy 70-210mm-es objektív 3x-os zommal rendelkezik. Az első egy extranagylátószögű objektív, a másik pedig egy teleobjektív. 10x-es zoom lehet egy 20-200mm és egy 50-500mm is, mégis baromira más a kettő. Olvass utána a gyújtótávolságok jelentésének. Sajnos a kedvenc ezt magyarázó oldalamat eltüntették, így hirtelen nem tudok mit linkelni, de van elég sok ilyen oldal, és majd keresek én is.

    4, Amit a kettes pontban írtam: nem létezik mindenre jó objektív. Esküvőkre nagy fényerejű objektív kell, közepes gyújtótávok körül, makrózáshoz makróobjektív kell 1:1 leképzési aránnyal - és az igazi makróobjektívek nem zoomobjektívek, hanem fixek, zoomolási lehetőség nélkül. Éjszakai fotóhoz meg állvány kell.

    MIelőtt belevágsz a DSLR rendszer építésébe mindenképpen tájékozódj. Tudom, ezért vagy itt, és mi is szívesen segítünk, szóval ha van még kérdésed, vagy nem világos valami, vagy nem találtál megfelelő magyarázó oldalt, kérdezz nyugodtan :K
    Ha kicsit letisztultabb lesz a kép, visszatérhetünk konkrét objektívek ajánlásához :)

Új hozzászólás Aktív témák