Új hozzászólás Aktív témák

  • negyven2

    veterán

    válasz opr #12648 üzenetére

    Én amúgy azt veszem észre, hogy console war-ban sokak a X360/PS3-as korszakra tekintenek úgy, mintha az lett volna a valódi "console war", ahol majdnem fej-fej mellett haladt mindhárom gyártó. Pedig valójában az volt, hogy egy kivétel volt (a Sony belépése a konzolpiacra óta biztosan), mert asztali fronton a PS1 és PS2 is leuralta a piacot... és a PS3 is simán leuralta volna, ha nem szálnak el maguktól a PS2 sikere után. Persze ott az MS is odatette magát, de a 360 sikernek a nagy része a Sony nagyképűsége is sokban hozzájárult.

    Ott van az amit Wesder is márt párszor, hogy a világ nagy, főleg USA-n kívüli részén a konzol az Nintendo (gyerek konzol), vagy PlayStaion (mint "hardcore" konzol).

    De hogy válaszoljak is konkrétabban, az, hogy MS oldalon mindent is beleszámolnak, a végeredményt tekintve nem sokat változtat talán, hiszen ilyen cégek esetében azért már annyi is elég, hogy bőségesen termelje a pénzt... amit meg is tesz. Ugye van a részben tévhit, hogy a konzolhardver eladása veszteséges... ami igazából veszteséges az elején (illetve ha Nintendo vagy akkor már Day 1 óta nyereséges az is). Az MS ugye nyilatkozta, hogy nekik Xbox hardver még önmagában hasznot nem hozott sose. A Sony esetében ez csak a PS3-ra igaz (de az talán minden idők legdrágább hardver fejlesztése volt).

    De van még egy érdekes dolog amibe múltkor futottam bele. Az ilyen dologról beszéltek, az egyik Checkpoint podcast-ban is, hogy igazából a HD-DVD nem volt bukás, mert a Sony-nak sokkal többe került a Blu-Ray technológia kifejlesztése és piacon tartása. Termesztésen tudjuk, hogy a HD-DVD megbukott, de ott ugye az volt, hogy míg a HD-DVD támogatáson vesztett az MS mondjuk 1,5 milliárdot, addig a Sony 2 milliárdot (nem emlékszem a pontos számokra), így igazából azon időszak alatt az MS jobban járt.

    És ezt igazából át lehet ültetni a mostani konzol piacra is, mert szerintem az tény, hogy a Sony arányaiban sokkal többet költ a konzolpiacon ahhoz, hogy megtartsa vezetői pozícióját, mint amit az MS (persze ezt torzítja a Bethesda és az ABK felvásárlása, de azokat ugye készpénzből vették meg, tehát egyszeri kiadás volt).

    “I mean it’s one banana, Michael, what could it cost, 10 dollars?”

Új hozzászólás Aktív témák