Új hozzászólás Aktív témák

  • asdf_

    veterán

    Én írom ugye, hogy (nem Solaredge-nél, mert ott más a történet) addig rakja az ember, míg az inverter elektromosan elbírja. Meg hogy a gyártói x% túlpanelezés az nem egy engedélyezett érték, hanem egy ajánlás. Nagy különbség. De mindig hozzá is teszem (legalábbis remélem, hogy megtettem), hogy ettől még ne rohanjon mindenki kétszer annyit felrakni, mert attól hogy lehet, még egyáltalán nem biztos, hogy érdemes, helyzetfüggő a dolog és értelmetlen pénzégetés is lehet belőle.
    Dél fele néző 30 fokos tető? 20-25% fölött értelmetlen bármi is, pénzkidobás
    Fullra keletre VAGY nyugatra néző tető? Tippre legalább 40%-ig még van pénzügyi rációja a dolognak.
    Fullra keletre ÉS nyugatra néző tető? 50-60%-kal többet hasra simán mernék mondani, nyilván ha a sajátom lenne, ki is számolnám, de ez legyen annak a gondja, aki ilyen tetőre telepít.

    Nálam következő lesz a szitu. 2,5 kW-os inverter, amiről tudjuk, hogy 2,75 kW-nál vág (ez legalábbis).
    8 panellel 1,25-szörös lenne a túlpanelezés (a 2750-hez viszonyítva). Úgy 15 fok híján totál keletre néz a tető. Ez ide halálbiztosan kevés még, ha délre nézne, itt meg is álltam volna.
    9 panellel 3870 kWp lenne fent, 1,40-szeres. Ez kb. jó lenne. Na de az esztétika :D Hogy néz az ki, hogy 9 panel két sorban, felül 5, alul 4? Csúnyán. Fekve 3x3-ban felrakni? Kösz, nem.
    Nézzük meg 10-zel. 4300 kWp, 1,56-szoros túlpanelezés. Hááááát. A kettő közt lenne valószínűleg (és inkább a 9 panel fele hajlóan) az igazság, na de az nem lenne szép. Mit mond a gyári tervező?


    A DC bemenő teljesítmény magasabb mnt a mi ajánlásunk erre az értékre, de amíg a napelemek feszültsége és árama határértéken belül van, semmi gond, működik.

    Ez alatt ott a táblázat, bőven bőven minden érték alatt vagyok, zöld az összes pipa. Tehát mehet.

    Lehet, hogy fölösleges a 10. panel oda és pénzkidobás? Úgy 70% eséllyel igen. Így lesz szép? Igen. Akkor ez lesz. Ennyi :) (azt az 50 ezer forintot, amit ezzel a plusz panellel esetleg elbukok, azt meg ott egye meg a fene, ha úgy nézem, már most azonnal elbuktam, mert ma ennyivel lenne olcsóbb lenne megvenni a napelemeket, mint kb. másfél hónapja volt).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák