Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz itg #54503 üzenetére

    Energetikai szakértővel újraszámoltattam az egész lakást, ő azt mondja, hogy két 5SCOP klímával kiváltható a napelem.
    Egyrészt ez lenne az első kérdés, hogy lehet ebben igazság?

    Törvényileg igen, zöld leszel, innentől az energetikai szakértő szempontjából véget ért a történet. Számodra még nem.

    A második kérdésem ehhez kapcsolódik, ha minden optimális, mekkora napelemmel termelt felhasználási aránnyal érdemes számolni?
    Az eddigi olvasatomban átagosan 20-30%-ot lehet kisajtolni, ez akksi nélkül reális lehet? Lehet növelni? Átlagos, 4fős kis ~80nm-es lakás, villanyautó nélkül.

    Ha időzítel akkor tavasztól őszig lehet az 30-40% is, ha mindent is időzítel akkor több is. Hűtés, mosás, mosogatás, vízmelegítés, fűtés, takarítás, főzés stb. minden akkor amikor süt a nap. Viszont, ez masszívan kényelmetlenné tud válni hosszú távon vagy esetleg változik az életviteled és nem tudod ezt megcsinálni (pl. a mosógépből mégis át kell tenni a ruhát a szárítóba mert az egyben gépek kevesebbet tudnak többért stb.). Az akku ezt a nyűgöt tudja megoldani.
    Az akku növelésével már csak mérsékelten nő az elérhető önfogyasztás (lényegében azokat a napokat kezded áthidalni amikor kevésbé termel a napelem), azaz nem érdemes nagyon túlméretezni. Pl. 10kWh akku már elég jó. Elektromos autó ezt borítani tudja, olyan sok kWh-t igényel.

Új hozzászólás Aktív témák