Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz tibaimp #62599 üzenetére

    Single rank is lehet két oldalas.
    1R, 2R, 4R

    Úgy képzeld el hogy a proci ramvezérlője egy időben egy 64 bit széles részt ér el csatornánként.
    Dual ranknál is csak egy 64bit széles rész látszik viszont magán a ramon 2x64 bit elérhető. Egy órajel alatt csak az egyikhez fér hozzá, viszont addig a második 64bit nem tétlenkedik, tudja magát frissíteni (ez az a folyamat aminél folyamatosan újraírja magát hogy ne vesszenek el az adatai)

    Ez a rank ahhoz szükséges hogy a proci csatornánként több modult tudjon kezelni.

    A másik jellemző pedig az hogy a ramon belül az a 64bitet mennyi modulból oldják meg. (pl 1Rx8 vagy 2Rx4 stb..) Ez a jelölésben x4, x8, x16 azaz a 64bit-et mennyi részre osztja fel a modul chippek számában. 8x esetén 8db chip kell (egy vagy két oldalra összesen ha 1R-ről beszélünk, azaz rankonként kell ennyi), 4x esetén 16db chip kell, 16x esetén meg csak 4db.
    Vannak előnyei és hátrányai a chipek számának csökkentésének, növelésének. 4x esetén ugyan több chip van de egyszerre több is vezérelhető, másik véglet a 16x ami a legkevesebb chip de egyúttal lassabb is hiszen kevesebbhez lehet egy időben hozzáférni.
    Persze az x4 x8 között ilyen 1% eltérés van azaz az x4 gyorsabb valamivel de ez annyira minimális hogy nem érdemes vele foglalkozni.

    Asztali ramoknál valamiért csesznek feltüntetni pedig nem annyira bonyolult.
    Azt most nem tudom hogy asztali lapoknál mennyi a limit, szerintem összesen 4 rank per csatorna azaz 4 slotnál dualhoz 2-2db dual rankot rakhatsz bene (szervereknél én használtam két 4rx4-est is haswellhez csatornánként de a xeon az más téma).

    [ Szerkesztve ]

    Vintage Story PH szervere újra fut!

Új hozzászólás Aktív témák