Hirdetés

Gyakorlatilag felszívott egy AI-céget az Amazon

Az Amazon elcsábította a társalapítókat és a munkaerő egy részét az Adept AI-cégtől.

Korábban sokan kritizálták a Microsoftot, amiért egy AI-céget úgy szerzett meg, hogy felvásárlás helyett gyakorlatilag felszívta a vezetőségét és a munkaerő nagy részét. Most ugyanezt tette az Amazon az Adept nevű AI-startuppal.

Az Amazonhoz igazolt ugyanis az Adept minden társalapítója, valamint a dolgozók egy jelentős része. A San Franciscóban alapított startup eddig 410 millió dollárnyi tőkét szerzett egyébként, az értékét 1 milliárd dollár fölé becsülik. A Microsoft márciusban hasonló módon szerezte meg az Inlfection AI embereit, ott egy 650 millió dolláros licencdíj is része volt az „üzletnek”.

Az effajta üzletek persze szúrják a hatóságok szemeit, az FTC az USA-ban jelezte, hogy kivizsgálják az ügyet, mert felmerül a gyanú, hogy az egyedülési követelményeket akarták megkerülni.

Az Adept azt mondja, a jövőben is függetlenül működnek, de a technológiájuk használatáért kapnak licencdíjat az Amazontól, így egyes üzleti funkciók automatizálva lesznek.

Az Amazon sokat fektet az AI területére, szeretne felzárkózni a Microsoft, az OpenAI és az Alphabet mellé. Az Alexa is megújul, teljes mértékben integrálják bele az AI-t, így közel aznnal teljes mondatokban válaszolhat a bonyolult kérésekre is.

Azóta történt

Előzmények