Hirdetés

Trösztellenes vizsgálatot indíthat az EU a Microsoft és az OpenAI ellen

A jelentések szerint az EU trösztellenes vizsgálatot indíthat a Microsoft és az OpenAI, valamint a Google és a Samsung együttműködése kapcsán is.

Az EU számos trösztellenes vizsgálatot fontolgat, és a jelentések szerint hamarosan indulhatnak ilyenek a Microsoft és az OpenAI, valamint a Google és a Samsung AI-együttműködése miatt is.

Az EU-s hatóságok most külsős visszajelzéseket várnak, közölte Margrethe Vestager pénteken.

Az utóbbi időben a hatóságok világszerte nyugtalanok amiatt, hogy a big tech milyen szinten ásta bele magát az új technológiába, de ezen cégek piaci fölénye más szektorokban is hatalmassá vált.

Vestager márciusban küldte el a kérdéseit a fenti négy cégnek, valamint a Metának és a TikToknak is az AI-együttműködésekről. A válaszokat értékelték, további információkat kértek be. Arra is kíváncsiak, hogy a Microsoft és az OpenAI együttműködése okoz-e negatív hatásokat a versenytársaknak. A felvásárlásokra vonatkozó törvények keretében azonban nem vizsgálják a cégeket, mert a Microsoft nem irányítja a másik felet – közölte Vestager. Az OpenAI anyacége nonprofit, de a Microsoft 13 milliárd dolláros befektetése a profitorientált leányvállalatba 49 százalékos részesedést jelentene. Vestager aggódik a kisebb AI-fejlesztők elzására, akadályozása miatt is. Ezen felül a Gemini Nano bizonyos Samsung készülékekre való előtelepítésének kérdését is vizsgálják (még januárban állapodott meg a két fél egy több éves együttműködésről).

Vestager szerint ránéznek az olyan „felvásárlásokra” is, ahol alapvetően a munkaerőt szívják el egy másik cégtől – célzott a Microsoft és az Inlfection példájára. Nem szeretnék, ha az ilyen gyakorlat átcsúszna az ellenőrzéseken.

A Microsoft közölte: készen állnak válaszolni az EB bármilyen kérdésére.

Azóta történt

Előzmények