Új hozzászólás Aktív témák

  • Freddy76

    addikt

    Michael O'Leary, a Ryanair vezére mondta egyszer, hogy nem a kéteurós jegyen van a haszna, hanem azon, aki temetésre megy. Mert az pár nappal később elutazik, akkor is, ha 1000 euro a jegy.

    Ez is ilyen. Neked lehet, hogy jó, ha tudsz megálljt parancsolni, de ez sokszor olyan, mint a drog: egyszer jó volt, miért ne lenne jó másodszorra is? Megveszel valamit, okés, legközelebb - mondván, elsőre jó volt - veszel valami drágábbat. Előbb-utóbb pedig eljutsz oda, hogy túlvállalod magad, nem tudod határidőn belül visszafizetni, tehát már élesedik a kamat. Nem baj, mondod, igényled a hitelkártyát, és visszafizeted részletenként. Ami ha sikerül is, akkor is a termék másfélszeresébe került. És a bank már akkor a pénzénél van, ha három vevőn semmit nem keres, de egyen megvan a kamat.

    Elég sokat foglalkozom adóslistákkal, a BAR lista bedőlt adósainak mintegy 90 %-a nem az első hitelével dől be, hanem a harmadikkal, negyedikkel. Mert megveszi a plazmát, milyen jó. Megveszi erre a házimozit, merthát megy ez. Aztán megveszi a d7100-at, miért ne menne az is. De ez már sok. Ha még ez sem sok, akkor hitelből elmegy nyaralni, és az lesz sok. Vagy még egyszerűbb: megveszi hitelre, mondván visszafizeti egy hónapon belül. De két hét múlva kirúgják a melőhelyről. Szétmegy a kocsin a futómű, és 200e megcsináltatni. Kiverik a fogait egy kocsmai bunyóban, és 250.000 a műfogsor. Vagy hirtelen beteg lesz valaki a családban, és arra kell a pénz.

    Ezért én nagyon nem ajánlom ezt senkinek, Throme-mal ellentétben. Ha baromira kell a termék (mert esküvőfotós vagy, és pénteken letérdel a vázad, és nincs annyi készpénzed, hogy rögtön megvedd az újat), akkor legyen, de csak akkor, ha baromira kell. Ha amatőr vagy, hobbizol, és van 250.000,- Ft-od, akkor inkább vegyél egy d7k-t, d90-et, vagy d5100-at, mint hitelből egy d7100-at. Vagy akkor vedd meg, ha:
    1. Tudod, hogy van annyi tartalékod: a fenti események sem akadályozzák meg a visszafizetést, és elég fegyelmezett vagy ahhoz, hogy ne kerülj spirálba. Ha a következő havi fizudból akarod kifizetni, vagy a főnök jutalmat ígért, és arra vársz, vagy árulod a diafilm-gyűjteményedet, és abból fizetnéd ki, akkor ne vedd meg.
    3. Tudod, hogy elég fegyelmezett vagy ahhoz, hogy ne kerülj spirálba. Ha cigizel, és próbáltál már leszokni, de nem sikerült, ha határoztad már el, hogy két hónapig nem iszol, de nem bírtad, ha fogadtad meg a heti három sportot, de csak két hétig ment, akkor hanyagold ezt a hitelt.

    És mielőtt nekem esnének sokan: azért vagyok ilyen kurva okos, mert sokat foglalkozom pénzügyi joggal, és sokat foglalkozom hitelpanaszok intézésével (nem az adósokat képviselem). Amint írtam, a bajban lévő adósok döntő többsége azért került csapdába, mert annak idején alapos körüljárás után, olyan hitelt vett fel, amit vissza is tudott volna fizetni - ha nem változnak a körülmények. Nagyon kevés olyan bedőlt adós van, aki ész nélkül költött.

    Uff, ez hosszú lett, de annyira ajánlgatjátok ezeket a nullás hiteleket, hogy kijött...

    [ Szerkesztve ]

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Új hozzászólás Aktív témák