Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz Larry303 #20244 üzenetére

    A focus shift nem egy adott rekeszen jelentkező dolog, mivel ott nem lehet értelmezni. 1.4 nincs shift. 2.8-on sem, de 4-en sem, ha oda hangolod az AF fine tune-al. :) A shift két vagy több rekesz között értelmezhető.

    Fókuszsík-elmászás, ahogy rekeszelsz lefele, röviden.

    Itten-e egy díszpéldány, tessék jóóól legörgetni és nézni ahogy mászik a rekesz szűkülésre a fókuszsík. Ollé ollé, a jó kis 85 1.4 zse :DD [link]
    Egérrel álljatok a rekeszértékek fölé, a kép felett. A lap alján.

    1.4-en 100-on a fókuszsík (csak ugye fulltág, kicsit "homályos" itt az üveg). f/4-en már 90 körül van a fókuszsík, 5.6-on már 85 körül kb ? Persze a DOF elkezdett nőni, de még nem eléggé, hogy ez mindenkit megnyugtasson. ;)

    Ugyanez a kép az 50 1.8D-vel: [link]

    Magyarul 85 1.4G esetén a gép csutkatágon mér egyet fázisalapon, majd a rekeszt berántja exponáláskor teszemazt 5.6-ra, mert úgy gondolom, hogy akkor a brutálkarc és stúdióban vagyok (vagy akár f8-on), aztán jön a meglepi. Persze pixelszinten vagyunk, de a teszt 24MP-s géppel készült, nem kell ehhez 800 se.

    A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a neten lévő modellképek jókora részét érinti, csak tojik bele mindenki, mert úgy gondolja, jó az úgy egynek, annyit tud a gépe, amennyit. Én meg f4-re kalibráltam a Tamit, hogy megelőzzem a bajt. f4-en vagyok most -5-ön vele, 2.8 tágon meg nullán. Az f4-re kalibrált érték már jó 5.6-ra és későbbre is, ott meg már 8 körül van annyi DOF hogy nem releváns a shift.

    Kontraszt alapon (liveview) már eleve be van húzva a végső rekeszre az üveg, ergo ha akkor fókuszál a gép, az pontos is lesz. De hát arra kinek van ideje :U

    Köv. modellfotózásból hozok egyet-kettőt, ami való életben mutatja, mennyit számít. Képernyőméretre lehozva amúgy egész alakos álló képnél szinte semmi, leméretezés, élesítés és kész, becsaptad a nézőt.. fekvőnél már kiszúrható, ha nem egész alakos, hanem félalak, kezdődik a baj. Full hd-n már kijön. Hozok egy példát, most megint kattintgatok újabban. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák