Új hozzászólás Aktív témák

  • gaborka8x8

    aktív tag

    válasz Gábor984 #52509 üzenetére

    Hogyne hatna ki a hangszó későbbi hangjára. Ezért is írtam, hogy a megengedett max. teljesítményterhelés durván felével (Csúcsban!), azaz, az ön fejhallgatójánál maradva, egy 102 dB/mW érzékenységű fejhallgatót 512 mW-al terhelve, mekkora hangerőt kapunk pl. egy 40 dB dinamikatartományú zene esetén a leghalkabb, és a leghangosabb részeknél, illetve, hogy ez elviselhető-e?
    Ha vette volna a fáradtságot, és kiszámolja, akkor rájött volna, hogy nem. Ugyanis, az így kapott hangerő (most már leírom, mert látom, úgy sem fogja kiszámolni) a zene leghalkabb részénél is 90 dB, a leghangosabb résznél pedig közel 130 dB, azaz a hangerő okozta valódi fizikai fájdalomhatár.
    Mindebből pedig egyenesen következik, hogy aki nem fojtat különösebb bejáratást, csak úgy "felveszi a fejhallgatót, és odatekeri neki" alapon zenét hallgat vele, az az ön példájával élve, nem csak a bejáratás alatt, hanem később sem emeli a "motor fordulatát" 4000 fölé. Pláne azért nem, mert átlagos zenehallgatást tekintve, egy ilyen fejhallgatóra jutó teljesítmény általában 1 mW alatt marad.
    Hogy ismét az ön által kedvelt autós példával éljek, ez kb azt jelenti, mintha egy olyan autót, aminek a fordulatszáma max. 15 000 fordulat/perc úgy általánosságban (nem csak a bejáratás alatt) 15 fordulat/perc-el használnánk. (Ami ugye képtelenség, mert ha jól emlékszem, az autók alapjárati fordulata valahol 600 - 800 között szokott lenni. Egyébként, már ezét is nem jó az elektronikák esetében autós példákkal élni.)
    Tehát a fejen, zenehallgatással való bejáratáskor közel nem jutunk a fejhallgató max. terhelhetőségének 10%-ának közelébe sem, ha "csak úgy felvesszük, és odatekerjük" neki.
    Ennek fényében újból megkérdezem: Ugyan mi baja lesz egy fejhallgatónak, ha nem fokozatosan növelt hangerővel járatják be, hanem rögtön "odatekerve neki" elkezdik hallgatni?

    "A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

Új hozzászólás Aktív témák