Új hozzászólás Aktív témák

  • role_of_72

    tag

    válasz copass #35779 üzenetére

    Nem tudom a táblázat mit akar mondani (biteket számolni meg kettővel szorozni én is tudok), de amíg nem a Canon saját whitepaper-éből van, addig nem tartom relevánsnak HTP témakörben.

    A lényeg hogy a HTP alexpózik (nem te, hanem a gép csinálja meg helyetted), hogy ne (vagy legalábbis csak később) csorduljon túl a világos részeken a szenzor (full well capacity-re gondolok).
    Alexpózik, majd egy olyan görbét alkalmaz a képen, ami a sötét és közép részeket fentebb húzza "normál expó" világosságra. A third party raw szoftverek is felismerik ezt, és eként kezelik (ott a HTP flag a fájlban pont erre).

    Ez az alexpó -1EV, még a Canon is írja hogy 1 fényértékkel kibővíti a csúcsfény dinamikatartományt (nem nehéz kitalálni, hogy ezért lesz az alap "ISO2oo" az ISO100 helyett: ISO100 a szükséges záridő felével lőve = "ISO2oo").
    Nem varázslat, nem ad plusz dinamikát a szenzornak - csak választási lehetőséget, hogy a tónusok "melyik végére kéred" azt a kis plusz tartalékot. Ha nettó plusz dinamikát adna ez a funkció, akkor alapból így működne minden gép, nem lenne egy kapcsolható mód.

    Abban igazad lehet, hogy a régebbi, nem on-chip ADC-s szenzoroknál a magasabb read noise miatt alacsony ISO-n kevesebbet hozhat mint 1FÉ, de szerencsére a modernebb szenzoroknál (1DX2, 5D4, 80D, M5/6/100, stb.) ez már talán a múlté.

    @NGA: Ne. :N

    http://thebudapestproject.wordpress.com

Új hozzászólás Aktív témák