Új hozzászólás Aktív témák

  • zgospel

    őstag

    válasz Czimby #112934 üzenetére

    Nekem van egy sejtésem, de 100%-ra nem tudom igazolni, mert hiába keresem se találom a konkrét tesztelési leírást, úgyhogy készpénznek azért ne vegyétek, de sok az összefüggés.

    Hogyha megnézed ezeket a sisakokat amiknek csak 3 csillagjuk van, mindegyik a két oldalán vérzik el, homloknál kitűnő eredményeket kapnak. Az ECE minősítést kell megkapni az EU-ban hogy bolti forgalomba lehessen hozni egy sisakot. Ezt néhány évente frissítik, és a legutóbbi 2016-os revízió óta már 5 ponton tesztelik a sisak ütéselnyelési képességét, hasonlóan a Sharp teszthez. Korábban viszont az oldalakat nem nézték, nem volt kritérium, vagyis a gyártók - akik persze spórolnak költségoptimalizálnak ahol tudnak - erre nem kellett hogy kifejezetten figyeljenek ha nem akartak. És hát látszik is hogy nem akartak.
    Hogy az olcsó sisak hogy ért el ugyanekkor 5 csillagot, azt passzolom, csak találgatni tudnék ismét :D

    Az Arai kapta is a savat nagyon sok helyről, hogy a világ legjobbjának hirdetik magukat, közben meg gyengék a tesztjeik, de az Arai filozófiája, hogy a való életben egy esésnél fontosabb hogy a sisak hogyan gördül le a leérkezéskor, pl ne akadjon be, ne tapadjon be, hanem a legördülés által csökkentse a becsapódás mértékét. Ezzel is magyarázták a gyengébb Sharp értékeléseket, de azért a legújabb sisakjaiknál érdekes tudták teljesíteni az 5 csillagot - ami egyébként szintén egybevág az új ECE kritériumok bevezetésével.

    Valós körülmények között nagyon nehéz lenne tesztelni, egységesen mérni és ugyanazokat a becsapódásokat szimulálni. De azért alapnak jó szerintem.

    Amúgy ha a legeslegjobbra minősített sisakok közül akarsz válogatni akkor a FIM homológ listát lehet nézegetni :D Érdekes, hogy a legtöbb gyártó nem is kínálja bolti forgalomban ezeket, pl a HJC RPHA 01R nem kapható sehol. Így amikor Crutchlow replikát árulnak azt hinnéd hogy ha neki jó a MotoGP-ben, akkor biztos jó, miközben nem, mert ő egy totál másikat kap. De például a Shoei X-Spirit 3 (X-Fourteen néven fut) vagy az AGV Pista GP RR amik bolti forgalomban is kaphatóak.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.flickr.com/photos/zpapa/

Új hozzászólás Aktív témák