Új hozzászólás Aktív témák

  • Balage76

    senior tag

    válasz De4d #16457 üzenetére

    A mezei felhasználónak azon érdemes elgondolkoznia, hogy a 3-4-5 éves gépét kukázza mert érzésre nagyon lassú és vesz helyette 120-160e forintért egy mai laptopot, vagy inkább kifizet 20-22e forintot és ezzel újabb 2 évre jegeli a nagyobb költést. Ha az új gépben szintén vinyó lesz, akkor igazából ez a gépcsere csak félmegoldás, mert nem a szűk keresztmetszetet szünteted meg a rendszerben, legalábbis nem azt a részt bővíted ami a leginkább problémás.
    A gond az, hogy a régebbi gépekben, főleg a laptopokban nagyon lassú vinyók vannak/voltak. Ha megnézed a feladatkezelőt, akkor jellemzően pár százalékon pötyörög a proci, míg a vinyó percekig képes darálni akár már egy egyszerű program indításakor is. Ezzel szemben, ha ugyanebben a gépben egy SSD van, akkor a proci rövid ideig 100% körül pörög, mert az SSD kellő mennyiségű adat mozgatására képes még SATA-1-es csatolón is. Főleg igaz ez akkor, ha kevés RAM van a gépben, így a vinyónak/SSD-nek elég sok adatot kell írnia/olvasnia a SWAP fájlból.

    Fontos azonban kiemelni, hogy ettől erősebb nem lesz a géped. Ha a fullHD MKV eddig is szaggatott, akkor ezután is szaggatni fog, mert az SSD nincs hatással a CPU teljesítményre. Egy ilyen gépbe az ajánlóban szereplő SSD-k közül szinte bármelyik megfelelő, a legfontosabb szempont a kompatibilitás, aminek érdemes utánaolvasni, ha kiszemeltél egyet a listából. Teljesítmény szempontjából édesmindegy melyiket választod, bármelyik képes kifektetni egy régebbi rendszert, illetve a másik nézőpontból nézve, mindegyikben bőven marad még tartalék, mert a rendszer nem tudja kihajtani.

Új hozzászólás Aktív témák