-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
30/3 megabites (Fiber Power 30) netünk van itthon, szeretném megosztani az asztali gép és két laptop között. A laptopok miatt wireless routert vennék. Kinéztem egy elég olcsó darabot: TP-LINK WR-542G. Ez 54 megabitet bír, a laptopok felé pedig 10 megabitet képes továbbítani, ami nem is baj, ha az asztali gép a teljes sávszélességet ki tudja használni (az asztali gép kábelen kapná a netet, ez lenne megosztva a routerral).
A célnak megfelel a kiválasztott router, megvehetem, vagy van esetleg más, fontos szempont, amit nem vettem figyelembe?
-
Evilangel
tag
válasz Apollo17hu #11552 üzenetére
Nekem jó tapasztalatom van tp-linkkel annyi kiegészítéssel, hogy madzagon 100 mbit, wifin 54
-
legenda
válasz Apollo17hu #11552 üzenetére
6 e ft környékén ajánlottabb egy tl-wr741nd típus, jóval erősebb hardver, jobb routolási képesség, 54-es g szabványos helyett 150-es lite-n wifi!
nem írtad ugyan, hogy a notikban g vagy n szabványos wifi modul van, de 54-es wifin nem megy át valósan a 30/3 megabit/sec sebességű net, ahhoz már n szabvány kell mind a két oldalon! ha a notikban g szabványos wifi modul van, akkor ~ 20 megabit/sec fog átmenni, mert hozzávetőlegesen annyi a g szabvány jellemző valós átviteli sebessége!
kábelen a router 100-as, és valósan nem csak a 30/3 hanem még a 60/6 is sima ügy neki, sőt..[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
mckay
aktív tag
Sziasztok!
Én is routert keresek, de jó kis QoS funkciókkal.
Nos, lehet, hogy nem is QoS-t, hanem valami mást, de nem nagyon értek hozzá...A helyzet az, hogy a tesóm sokat torrentezik, vezetékkel csatlakozva, én pedig wi-fin csatlakozom laptoppal, de ha felpörögnek nála a letöltések, akkor én egyszerűen nem jutok normális nethez!!!
A tesóm egyáltalán nem akar velem kiszúrni, csak nem tudjuk hogyan kéne csinálni. A torrentezős gépet nem szeretnénk leszabályozni, mert ha nem kapcsolódok wi-fi-vel (esetleg lan-nal) sem én, sem senki más a routerre, akkor má' mé' legyen lelassítva, ugye. És ha kapcsolódok a wi-fi-vel, akkor is csak igazságosan el kéne feleznie a kapacitásokat, nem kérem az egészet.
Tehát egy jó útválasztót keresünk. De ahhoz, hogy megtaláljuk, ahhoz előbb a protokollokkal kéne tisztába kerülni, hogy aztán az adott feature-t megtaláljam az árlistákban.
Jah, és mégvalami: nem igazán szeretnék openwrt és egyéb firmwarekkel vacakolni, mert még nem csináltam ilyent, és nem szeretném elszúrni.Szóval mégegyszer: nem konkrét típust keresek mindjárt, hanem valami jó megközelítést.
Lehet priorizálni például a wi-fi irányt?
Lehet neki minimum bandwidth-et adni?
Esetleg a WISP funkció, amit néha lehet olvasni a leírásokban, alkalmas erre?
Vagy mélyebbre kéne ásni, és szálakat, udp-ket, uploadot kéne maximalizálni az adott vezetékes portra, macre, ipre?
De ha az utóbbi, akkor a router eltekint a maximalizálástól, ha csak egyedül van a hálózaton?Van kedvetek segíteni?
-
Apollo17hu
őstag
Kösz a válaszokat, megfontolom a tanácsot.
-
dr.bubo
őstag
Addig, amíg nem lesz új router. A torrent progiban adjatok meg kisebb sebességet, pl. 10megabites internetetek van, akkor állítsatok be a torrentprogiban 5Mbit-t, így marad 5Mbit a netezéshez, és a feltöltési sebességet is így adjátok meg ( általában az internet sebesség 80%-t szokás beállítani le és feltöltésnek), és a max. kapcsolatok számát 200-ra, max.peer szám: 50, max. feltöltési szál. 4-re állítsátok.
Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm
-
zack
nagyúr
Mert ha rádugom, akkor semmi értelme az egésznek.
Hiszen most is kábelen jön a net. A teló miatt meg nem fogok 20k rendszert kiépíteni. Nem ér annyit.
Ez akkor érné meg így amit javasoltál, ha lenne még egy asztali gép, vagy +1-2 laptop, és a játszós asztali gépemet hagyom switch porton, míg a többi WiFi-n csatlakozna.Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3
-
Beri
addikt
Gyári szoftverben protokollok szerinti szűrést nem kapsz soho routertől. Ha veszel valamit qos-sal, min/max sávszélt tudsz majd beállítani.
Kezdésnek állíts be egy normális értéket a torrentkliensben a maximális kapcsolatok számára (mondjuk 200at), aztán kapcsold ki a 90% alatti feltöltési sebesség mellett plusz slotok nyitását, majd korlátozd le a feltöltését mondjuk 80%-ra (a VALÓS sebességhez képest). Ha ez nem segít, a letöltést is.
Egyébként milyen routerrel osztjátok a kapcsolatot? Csak mert mi hárman-négyen osztozunk, mindennemű qos, vagy egyéb korlátozás nélkül, és amikor én úgy torrentezek, hogy vörösödik a kábel, a többieknél akkor is kipattannak a weboldalak, nem akad meg a youtube 1080p-ben, stb...eladó Aromamizer RDTA V1
-
bazsimano
őstag
sziasztok!
nem tudom mennyire offolok vagy nem a kov kerdesemmel, de elvileg vagyis szeirntem a netem nem megy annyival amennyivel kellene...elvileg most fiber 30van azaz olyan és gynegen eri csak el az 500kb/s-et, ugye ezt ti is ugy gondoljatok, hogy ez inkabb a fiber 15nek felel meg, azaz annak az also hataranak!
ugy probaltam ki, hogy egy szerverrol toltottem lefele es max ennyivel jott...mit tanacsoltok?
udv
balazs -
Claude Leon
senior tag
-
legenda
válasz bazsimano #11560 üzenetére
első körben próbáld meg több szerverről is, lehetőleg olyanról, ahonnan biztosan jön/jöhet a maximummal! a fiber power 30 maximális sebesség esetén 3840 kilobyte/sec sebesség, a garantált pedig ennek a harmada, tehát 1280 kilobyte/sec! ha tutira a garantált alatt vagy - és az esetleges saját hibákat (router, beállítások, illesztések, szoftveres problémák, mint tűzfal vagy víruskereső...stb) kizártad -, akkor hívd az ügyfélszolgálatot; 1221
[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
bazsimano
őstag
koszonom szepen a valaszt! igen azon leszek hogy ezeket kiszurjam! meg probalok keresni neghany szervert ahonnan tuti megy teljes savszellel a letoltes, vag yolyan torrentet ahol atom seed van vagy valami egyeb tipp? en ezekbe a speedtestekben annyira nem bizom meg
persze ha ezeket kizarom, akkor felhivom a upct!
koszi
b. -
copperhead
aktív tag
válasz copperhead #11549 üzenetére
-
Beri
addikt
válasz copperhead #11565 üzenetére
Ha kézzel akarsz forwardolni, akkor le kell fixálni az adott gép IP-jét, majd a virtual servers alatt beállítani az adott ip-hez a forwardolni kívánt portokat. A legegyszerűbb megoldás: kapcsold be az upnp-t a routeren, aztán a décében válaszd a firewall with upnp opciót, majd indíts újra mindent.
eladó Aromamizer RDTA V1
-
copperhead
aktív tag
Köszi! Az UPnP-t engedélyeztem, Dc-t is beállítottam, de ezt kaptam, pedig XP-t használok. Lehet, hogy mégis a virtual server-t kellene beállítani. Csak az a gond, hogy már a port-t beállítás sem megy. Hogy tudom ezeket az 5 jegyű portokat, XX-XX ,XX,XXX-YYY formában beírni?
[ Szerkesztve ]
-
Beri
addikt
válasz copperhead #11568 üzenetére
Az XX-XX or XX azt jelenti, hogy vagy egy port (XX, avagy 12345), vagy porttartomány (XX-XX, avagy 12345-54321).
eladó Aromamizer RDTA V1
-
Jag
senior tag
válasz copperhead #11570 üzenetére
Ne 192.168.1.1-et írjál IP-nek (gondolom az a routeré), hanem a géped IP címét.
-
Beri
addikt
válasz copperhead #11570 üzenetére
A torrentkliensed azért működik rendesen, mert ő kért portot upnp-n.
eladó Aromamizer RDTA V1
-
ViharVadász
őstag
Sziasztok!Ma nézegettem WiFi Router-eket és szeretném megkérdezni, hogy Ti mit gondoltok róla.A neve: TENDA W311R+ .A kézi konzolomra használnám(Nintendo DSi)(más konzolom nincs), szerintetek képes ezzel működni? (Ugyanis abszolút nem értek ehhez a WiFi dologhoz).Ha netán lenne jobb is, amit Ti is ismertek akkor légyszi mondanátok Router nevet.Előre is köszi!
"Video games are meant to be just one thing: fun. Fun for everyone"
-
forrest85
senior tag
válasz ViharVadász #11573 üzenetére
Érdekes megoldás. Ezzel kilehetne hajtani WIFI-n mondjuk a Chello 120Mb-jét? N szabványos routeron nem egy antenna kellene, hogy legyen. De ott van valami a leírásban erről. Vagy tévedek?
A futás csak azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez!
-
Beri
addikt
válasz ViharVadász #11573 üzenetére
Nem próbáltam még, itt egy lista tesztelt eszközökből.
forrest85: Már csak a 100as WAN port miatt sem lehetséges.
eladó Aromamizer RDTA V1
-
j0zsef
tag
Sziasztok!
Új vagyok a témában, itthonra kell egy wifi router, a már sokszor említett Listából válogattam, és 741/841ND körül gondolkozom, nem tudom helyes-e a feltételezett választásom.
Pár info:
- egy notebook és egy netbook, illetve 1-2 telefon használná a kapcsolatot
- notebookról gyakran torrent fut
- a lakás 54 nm, nem tudom ez tényező-e egyáltalán manapságSegítségetekért előre is köszi!
j0zsef
szerk.: net jelenleg jujpíszí 30/3, amint lehetséges le lesz cserélve egy Digi-s csomagra
[ Szerkesztve ]
I will not buy this record, it is scratched!
-
ViharVadász
őstag
Köszi a segítséget, igyekszem a legjobbat választani
"Video games are meant to be just one thing: fun. Fun for everyone"
-
Ronnie12
tag
Sziasztok!
Egy 60/6-os UPC nethez érdemes még jó minőségű vezetékes routert venni a stabil sebesség kihasználáshoz, vagy wifi-vel jobban járok? A célom az, hogy stabilan ki tudjam használni a 60/6-ot és a router megbízható legyen. Megköszönném, ha tudnátok konkrét termékeket is ajánlani.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Beri
addikt
válasz j0zsef #11576 üzenetére
A kettő között van különbség (lite-n vs. 300as n). Az a kérdés, melyik digis csomagra váltanál, valamint át akarod-e vinni a teljes sávszélességet wifin (van-e 300as ellenoldal).
copperhead: Vagy nyitsz portot és kimegy a décé, vagy nem nyitsz és nem... Ha valaki tényleg be akarna menni, megoldaná, de hidd el, nem vagy elég érdekes célpont ahhoz.
Ronnie12: Innen válassz. Ha azért szeretnél csak kábeles routert, mert az majd olcsóbb lesz, ki kell ábrándítsalak. Ami át bír tekerni 60Mbitet kábelen, többe kerül, mint egy ugyanarra képes wifis megoldás (vagy neked kell építened egyet, de az sem valószínű, hogy olcsóbb lesz).
[ Szerkesztve ]
eladó Aromamizer RDTA V1
-
copperhead
aktív tag
-
dr.bubo
őstag
válasz copperhead #11581 üzenetére
Itt van tűzfalteszt: [link] pár percig eltart a teszt. Megnézheted mennyire védettek a portok.
[ Szerkesztve ]
Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm
-
Jag
senior tag
válasz copperhead #11578 üzenetére
Torrentezni kell, ott megadhatod, melyik porton szeretnél kommunikálni.
-
fzoli15
csendes tag
Sziasztok!
PCMCIA-s wifi adaptert keresek. Mit tudnátok ajánlani?
Erről: TL-WN310G esetleg valami vélemény? Árban jó, de nem tudom mik a tapasztalatok vele.
Esetleg USB-s alternatíva is szóba jöhet.[ Szerkesztve ]
-
Beri
addikt
válasz copperhead #11581 üzenetére
Csak úgy portot nyitni nem tud semmi, hacsak nem tud upnp-n kérni és a routeren be is van kapcsolva a funkció. Egyébként egy portscan sokkal kevesebb ideig tart, mint hinnéd
Ahogy már mondtam, nem érdemes azon görcsölni, hogy mikor töri fel a géped valami csúnyabácsi, nem vagy ahhoz elég érdekes. A veszélyes maga a felhasználó, aki feltelepíti a kártékony szoftvert, ami pl. vírusirtónak van álcázva.j0zsef: Akkor a 741-841 kiesett, 1043-tól felfelé válogass.
[ Szerkesztve ]
eladó Aromamizer RDTA V1
-
scott_free
senior tag
hali,
van egy wlan-os routerem adsl-modemre kötve, és szeretnék egy VoIP-adaptert venni. láttam olyat, amit a routerre kell rákötni, meg olyat is, ami maga is tartalmaz egy routert (vezetékest).
a kérdésem az lenne, hogy melyiket célszerűbb választani? befolyásolja-e a sebességet, ha 2 router lesz összekötve? (adsl modem --> router (voip-adapterrel) --> wlan-os router --> szgép)
-
copperhead
aktív tag
válasz dr.bubo #11582 üzenetére
Köszi! Ismerem, de csak a töredékét nézi a portoknak, ugyanúgy, mint a korábban linkelt oldal.
Jag a DC-nél is be tudok bármit állítani.
Beri ha youtube videót nézek, azt a böngésző nem egy nyitott porton keresztül csinálja? Azt a 65000 portot mégis mennyi idő alatt lehet végignézni? Nem is értem, hogy miért van ennyi? Nekem a Malwarebytes meg az Avira szokott IP blockot jelezni, Orosz, Moldáv, Kínai, Vietnámi címekről. -
Beri
addikt
válasz copperhead #11589 üzenetére
Bejövő kapcsolatok fogadásához kell portot nyitnod. A youtube nem kapcsolódik rád, te kapcsolódsz őrá.
A portscan sebessége több dologtól függ. Gyors kapcsolat mellett az a kérdés, hogy mekkora timeouttal dolgozol, meg hogy meddig vársz egy kapcsolat létrehozása után válaszra. Ha valaki nagyon akarja, 2-3 perc alatt végig lehet darálni 65000 portot egy sima asztali pc-vel gyors kapcsolat mellett. Megint más kérdés, hogy senki nem áll le neked brútforszolgatni, ha tényleg be akar menni. Inkább rávesz, hogy beengedd te magad[ Szerkesztve ]
eladó Aromamizer RDTA V1
-
parkasz
senior tag
Üdv!
Pici segítséget kérnék.
Nemsokára költözöm és ott a Digi-nek a TopNET (80/25 Mbit/s-es) szolgáltatása van.
Hát ehhez keresnék egy megfelelő ár/érték arányú routert.
Jelenleg egy TP-LINK TL-WR642G-m van. Mit ajánlanátok helyette?
Előre is köszi a segítséget! -
parkasz
senior tag
Köszönöm a segítséget!
-
copperhead
aktív tag
válasz copperhead #11589 üzenetére
Köszi! És ezek az IP cím blokkolások mik lehetnek? Nekem azt mondták, hogy a hardveres tűzfal ad talán védelmet, nem tudom, hogy jól állítottam be, de soha még semmit sem jelzett és a system logban sincs semmi.
-
turorudi94
tag
SZiasztok!
Lenne egy nagyon egyszerű kérdésem.
Hogyan tudok Wi-Fi hotspotot létrehozni?Szóval,van egy wifi routerem,de nemtudom,hogy holkell beállítani,mert akarok ps3-an netezni.
Router tipusa: D-Link DSL2641RMert megérdemled.
-
Beri
addikt
válasz copperhead #11595 üzenetére
Bekapcsoltál mindent, juhé. Még mindig azt mondom, hogy a kártékony szoftverektől nem ez fog megvédeni.
turorudi94: Bekapcsolod a wifijét és örülsz. Lehetőség szerint rakhatsz rá titkosítást, WPA/WPA2 ajánlott.
eladó Aromamizer RDTA V1
-
scott_free
senior tag
válasz scott_free #11588 üzenetére
erre esetleg vki?
-
Dragon18
csendes tag
Sziasztok!
5/1-es T-Home ADSL nethez milyen routert érdemes venni?
Köszi!
-
Beri
addikt
válasz scott_free #11598 üzenetére
Nos, én nem vennék saját routeres megoldást, mert meg tudom oldani, hogy a voipnak legyen prioritása mindennel szemben. Ha nálad ez gondot jelentene, rámehetsz egy routeres verzióra, de a típussal vigyáznék, hogy átférjen rajta a netcsomagod, valamint ne feküdjön meg napjában 3x, mert akkor a második routered sem kap majd semmit.
Dragon18: [link]
eladó Aromamizer RDTA V1
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest