Új hozzászólás Aktív témák

  • thomasrc

    tag

    Korábban volt szó az F32 zaj miatti hushboxosítása kapcsán arról, hogy talán mégiscsak el kellene vetnem a kétlámpás üzemmód használatát, mert a remélt kontrasztnövekedés el fog maradni a feketeszint emelkedése miatt. Nincs kedvem visszakeresni, hogy hol merült ez fel, de emlékeim szerint ez volt az alapállítás.

    A projektor nemrég volt tisztításon. Új objektívet és új lámpát kapott a régi mellé, ezért elvégeztem a méréseket.

    Az eléggé egyértelműen látszódik, hogy teljesen nyitott írisz mellett valóban emelkedik a feketeszint, de a kontrasztarány az megközelítőleg marad ugyanakkora. Eddig a pontig a fenti állítás megállja a helyét, hiszen egyedül a fényerő növekedése a pozitívum, minden más rosszabb vagy ugyanakkora.

    Amikor viszont elkezdem beszűkíteni az íriszt, akkor kétlámpás üzemmódban a feketeszint alacsonyabb és mellette a kontraszt másfélszer akkora! Én azt gondolom, hogy ez magáért beszél.

    16-20 fL között mértem csak, mert erre szoktam jellemzően kalibrálni, de a táblázatot extrapolálva valószínűleg van egy pont, ahol a feketeszintek körülbelül egyformák és az alatt kezd el nőni a kontrasztkülönbség az 1-lámpás és 2-lámpás üzemmód között.

    Hogy két teljesen egyforma üzemidejű lámpával hogyan nézne ki a táblázat, azt nem tudom megmondani.

Új hozzászólás Aktív témák