Olajkereskedelem dollár helyett CBDC-ben?

Szaúd-Arábia is csatlakozott a Nemzetközi Fizetések Bankja és Kína által vezetett jegybanki digitális pénzes projekthez, ami nagy változásokat hozhat.

Szaúd-Arábia csatlakozott ahhoz a Project mBridge-hez, ami egy, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) és Kína által vezetett, határokon átívelő jegybanki digitális pénzes projekt. Szakértők szerint ez azt is jelentheti, hogy a világ olajkereskedelme kevésbé zajlik majd amerikai dollárban.

A szaúdi jegybank teljes résztvevője lett a projektnek, amely 2021-ben indult Kína, Hong Kong, Thaiföld és az Egyesült Arab Emírségek vezetésével. A projektet a BIS felügyeli, és azt mondja, már túl vannak a prototípus szakaszon.

A világ 135 országában (amelyek a globális GDP 98 százalékát adják) tesztelnek egyébként CBDC-t, vagyis jegybanki digitális pénzt. Az új technológiák azonban nem csak kihívást jelentenek, de politikailag is problémásak lehetnek határokon túli szempontok alapján.

A legfejlettebb projekt ez az mBridge, amely most a világ legnagyobb olajexportőrével bővült. A dollárt eddig is igyekezett kikerülni Szaúd-Arábia és Kína, most azt mondják, már technológia is van ehhez. A kínai digitális pénz alapjául szolgáló kód mindenesetre a 26 másik felügyelő tag számára is elérhető, így az IMF és az EKB, valamint az amerikai jegybank New Yorkban lévő részlege számára is például. Az Ethereum Virtual Machine-nal való kompatibilitást is megoldották.

A CBDC támogatói modernizált fizetéseket, új funkciókat remélnek, a készpénz hanyatlásával párhuzamosan. Ugyanakkor sokan megkérdőjelezik, miért lennénk ezekkel előrébb, az ezt alkalmazó országokban ráadásul alig használják. Politikailag és nyilvánosan is támadják, sokan tartanak kormányzati megfigyeléstől.

Kína a világ legnagyobb belföldi CBDC-tesztjét futtatja 260 millió emberrel, de India, Brazília, Oroszország s akar CBDC-t 1-2 éven belül, és a digitális euró is elkészülhet 2028-ig. Az USA képviselőháza eközben megtiltotta az amerikai jegybanknak, hogy digitális dollárt hozzon létre.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények