Új hozzászólás Aktív témák

  • justaview

    őstag

    Én szem terhelés szempontjából tartok tőle kicsit.

    Sokáig úgy gondoltam, hogy talán a LED-es háttérvilágítás stabilabb fénye kellemesebb lehet, mint egy CCFL cső villogása, bármilyen frekvencián legyen is az. Ez az elméletem akkor dőlt meg, amikor kiderült, hogy e LED-ek fényerejét jellemzően PWM-el (pulzus szélesség moduláció) szabályozzák. Vagyis ki-be kapcsolgatják, és az impulzus kitöltési tényezője határozza meg a fényerőt. E ki-be kapcsolgatásnak pedig nagyon nem mindegy a frekvenciája. A szem-érzékenysége mindenkinek persze más, de akinek érzékenyebb, azt nagyon tudja zavarni, fárasztani, vagy akár fejfájást is okozni egy nagyon enyhe, alig észrevehető háttér-fény villódzás is. Az is lehet, hogy nem is látja, de mégis hat rá. Erről tanúskodik nagyon sok oldal a neten, amiből ez itt elmeséli a lényegét. Ez pedig egy konkrét panasz már. Neki pedig nagyon konkrétan elege is lett a LED-es monitorából.

    A tegnapi DELL kontra LG tapasztalatom is lehet, hogy a fentieket erősíti,ugyanis az LG képe valamiért bántotta a szemem. Aztán, hogy ez a magas kontraszt, vagy a LED háttérfény villódzása volt, nem tudom, de gyanússá vált a dolog.

    Ugyanakkor a nagy cégek, DELL, EIZO is állnak át a LED-re...nyilván részben költségtakarékossági okokból is. A nagy kérdés, ők hogyan fogják megoldani a fenti problémát.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák