Új hozzászólás Aktív témák

  • Xbean

    tag

    Sziasztok!

    Írnék egy kis beszámolót a dell u2412m-ről 3 napos intenzív használat után. A sok pozitív felhasználói és szakvélemény után döntöttem a megvásárlása mellett, mint kiderült nagy hiba volt.
    Kezdeném azzal, hogy ezen a monitoron olyan, hogy fekete szín nem létezik. Esetleg a monitor középső területein. Ugyanis az egyébként is rossz feketét tovább rontja az a tény, hogy a sarkoknál nagyon beszűrődik a háttérvilágítás. Ez főleg olyankor zavaró amikor videót nézne rajta az ember, de játék közben is sokszor erőteljesen feltűnő jelenség. A neten utána olvasva kiderült, hogy monitoronként változó a bevilágítás mértéke, de aki szeret lottózni annak hajrá... talán kifog egy olyat amin a sarkoknál nem szürke a fekete.
    Következő sarkalatos pont a színek. Nos, itt nincs olyan egetverő probléma, bár nekem eléggé élettelennek és száraznak hatnak. A kontraszt a fekete hiánya miatt borzalmas. A betekintési szöggel alapvetően nem lenne baj, de már kis nézőpontváltásnál is feltűnik, hogy változik a kép milyensége. Ez kicsit übergagyi TN hatást kelt.
    A kontrasztról és a fekete mélységről itt van két táblázat is, jól látszik az, hogy a 2412m sehol nincs a Benq GW2450hm vagy a dell S2440L-hez képest, ezekben A-MVA panel van jónak mondható válaszidővel.

    Szóval elképzelni sem tudom, hogy lehet ez a monitor ilyen szinten ajánlott, lehetséges az, hogy a versenytársai között (e-IPS) jól teljesít, de ha csak egyénileg nézem, akkor messze van a nagyon a jó vételtől. Valószínűleg a felhasználók közül legtöbben TN panelről váltottak erre a monitorra, na nekik tényleg nagy élmény lehet.
    Persze vannak pozitív tulajdonságai is a monitornak: részlet gazdag kép, jó ergonómia, 16:10 képarány.

    Előző monitorom egy lenovo l220x volt. Róla röviden: 22" képátló, 1920x1200 felbontás és S-PVA panel. Úgy gondoltam, hogy a dell u2412m egyértelműen jobb lesz nála, sajnos nem így van. valóban jobb néhány téren, de az összkép vegyes.
    Hogy megérte-e erre váltani? Nem.
    Remélni tudom, hogy érvényesíteni tudom a váráslástól való elállási jogomat és rendelek a helyére egy BenQ GW2460-at vagy egy dell s2440l-t, bár a dellnek nagyon tükröződő képernyője van, így még gondolkozom rajta. Multimédiás célokra egyáltalán nem tudom ajánlani az u2412m-et, hiszen a fekete mélység és kontraszt lenne a legfontosabb ezen a téren, de ezekben nagyon gyengén teljesít, ez jól látszik a táblázatokban is. A helyes színmegjelenítése és a 16:10 képarány miatt ideális lehet hobbi szintű képszerkesztésre és irodai munkára, web böngészésre. A többiek kerüljék el nagy ívben. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák