Új hozzászólás Aktív témák

  • CabalX

    aktív tag

    válasz fairi #115599 üzenetére

    A HDR <> SDR dolog jelenleg picit olyan mint az 7.1 vs Stereo hangzás (direkt olyat írtam a 7.1 esetében ami nem elterjedt hardveresen) - előbbiek tök jó hogy vannak de továbbra sem azt használja a nép egyrészt a megfelelő hardver hiányában - HDR1000-es és a feletti monitorok drágák jelenleg és várhatóan sajnos még egy jó darabig azok is lesznek.
    Illetve HDR tartalom is hiányzik - mert ahogy te is írtad pont hogy akkor van értelme a HDR-nek, ha tartalom amit megjelenít a kijelző tartalmaz olyan infót hogy ne csak a fényerőt tolja maxra a monitor - belátható hogy excel zsonglőrködéshez, accessben való adminisztáláshoz stb... felesleges, illetve a Windows sem kezeli értelmesen.
    A fenti példát folytatva - lehet csúcsszuper 7.1 hangszóród, ha csak stereo a jel amit szétszórsz rá - fel lehet javítani, virtuális surround stb... de attól még csak stereo. Ugyanez a helyzet az SDR tartalom (film, játék) HDR módban való lejátszásával - ha hiányzik a metainfo ahogy te is írtad attól még nem lesz HDR.
    Arról nem is beszélve hogy a kereskedelemben kapható és vásárolt monitorok kb 90-95%-a jó ha a HDR400-at tudja, amit még kedvcsinálónak sem neveznék a HDR világába (az inkább a HDR600).
    Egészen addig amíg nincs elterjedt, elérhető árú hardver addig a tartalom sem lesz akkora mennyiségben. Addig pedig az emberek csak vágynak a HDR világába de amikor meglátják milyen áron mérik az "igazi" HDR-t inkább átgondolják (idehaza legalábbis).
    Én senkit nem szeretnék lebeszélni a drága és HDR1000-re képes monitorokról - sőt tök jó dolognak tartanám ha elterjedne, lennének tartalmak, hardverek - ha van pénze valakinek és érdekli, hajrá, vegye, élvezze - ugyanakkor sajnos itthon nincs nagy piaca az ilyen monitoroknak (de talán még a tévéknél is necces, amilyen áron mennek).
    Javíts persze ki ha tévedek, az egész fenti írásom az én meglátásomat tükrözi, hogy mit gondolok a HDR elterjedtségéről, használhatóságáról és kb minden mondatomba beleírhatnám hogy "szerintem".

Új hozzászólás Aktív témák