Új hozzászólás Aktív témák

  • Vajk

    újonc

    Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni kedves hozzáértő fórum tagoktól.
    Történetem úgy kezdődik, hogy a régi gépet lecseréltem újra. És kb fejjel mentem a falnak meggondolatlanul (bár nem teljesen, na mindegy).
    Tehát, amit az újról tudni kell: i7-10700f, 16 gb ddr ram, 500 gb ssd, 1 tb hdd, geforce rtx2060s, MA410P vs 10.2 / win10 62 Pro
    MONITOR: ASUS ROG PG278QE (szerintem TN, legalábbis a PG278Q az) 27inch
    NVIDIA illesztőprogram telepítve a legújabb frissítéssel. Operációs rendszer is frissítve. Gépházban és a NVIDIA vezérlőben beállítva a HDQ felbontás. Display Portos csatlakozás a videokártyához. (csak azzal lehet).
    Amit elsőnek észrevettem az apró megjelenítés. Csak 125 % nagyítással olvashatók jól észrevehetően a betűk. (legalábbis ahogy hozzá szoktam a FULLHD felbontású monitoromon).
    Na jó, de ebben az esetben ha megnyitók egy rendszer ablakot (pld helyi lemez -> tulajdonságok) NAGYON elvannak mosódva a karakterek. Interneten böngészve különböző képek (pld reklám hirdetések) dettó. De amúgy 100 % normál megjelenítésnél is van elmosódás, csak az enyhébb változatban (inkább a képi megjelenítésű dolgoknál).
    Youtube videók: egyszínű háttérben hullámos foltokat látok (főleg a fekete színben látható).
    QHD minőségű videón is észrevetten a foltosodó hátteret (ez amúgy zöld volt).
    Kíváncsiságból kipróbáltam a régi gépen HDMI csatlakozással, de ugyan ez volt a helyzet.
    Ne nézzetek hülyének, de megnéztem ugyanazokat a videókat a régi LG IPS FullHd monitoron (27inch) és azt tapasztaltam, hogy ugyancsak megvannak ezeket a hullám foltok, csak kevésbé lehet észre venni őket. A HDQ felbontás szinte felnagyítja ezeket a képi hibákat.
    Leteszteltem az új monitort EIZO honlapon és ott nem találtam semmi malőrt.
    Lényeg, hogy ez az apró megjelenítésű HDQ felbontás nagyon bántja, fárasztja a szemem.
    Szerintem nem is a monitorral van a probléma, de ezzel kapcsolatban még bizonytalan vagyok. (vannak távoli időközönként egyszeri fekete villódzások, most is volt egy).
    Tudnátok tanácsot adni? Van egy olyan sejtésem, hogy maradnom kéne FULLHD-n.
    Köszi előre is a válaszokat (ha lesznek), és amint láthatjátok egy kicsit laikus vagyok a témával kapcsolatban.

Új hozzászólás Aktív témák