- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
-
IT café
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
" Után gyártott akku nem jó semmire. Nem jelzi ki a töltöttségi szintet és van, hogy lemerül váratlanul "
Szerintem nem 100% igaz mert tavaly a használt 650D -t két szintén használt után gyártott LP-E8 aksival vettem.
Van kijelzés és ~ 5-600 képet tudok vele készíteni, hirtelen merülést még nem tapasztaltam.Korábban én is kérdeztem itt hogy mi az ajánlott az után gyártott típusok közt de nem kaptam választ.
Kerestem ugyanolyan típust mint a jelenlegi és találtam, ráadásul hazai forgalmazótól mindössze 3600 ft-ért ami ~ ebay ár amire még rámegy ~ ugyanennyi a DHL szállításra mert más szállítási lehetőség nincs.Újonnan vásárolt aksival, két hete 1800+ kép készült (hideg volt kb. 12-14 fok és főként szemkagylón keresztül, több sorozattal) és a kijelző szerint volt hátra egy stráf.
-
MittuDomain_
őstag
Az M5 akksi nem M50 kompatibilis, de 4 akksi töltővel 7e volt az AliExpressről, amíg 1db eredeti új 12-15.
A gyári tud ca. 300 képet, nekem egy utángyártott elmegy 200+.
Igen, nincs kijelzés, na bumm. Nekem simán megérte.Szerk:
Senki nem akar makrót fotózni olcsón?[ Szerkesztve ]
Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
PuMbA
titán
válasz fireman123 #51203 üzenetére
Canon-hoz írtam, ott nincs kijelzés az újabb gépeknél
-
Szevaszam
csendes tag
Sziasztok!
Kezdőként szeretnék komolyabb gépre váltani kompaktról, azt nem tudom hogy MILC vagy DSLR ajánlott, ezt rátok bíznám
- Gépre szánt összeg?
Teljes pakett álljon meg 150.000 Ft-ban- Felhasználás?
Tájkép, épület, családi események- Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság).
Hordozhatóság fontos, és egy picit nagyobb kézzel rendelkező embernek is jól fogható legyen.- Videóra szükség van ?
Átlagos minőség elég, videókamera van erre a célra.- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Inkább új vagy garanciális használt.- Egyéb kívánság, speciális igények?
Ezt passzolom, egyelőre nem jut eszembe.Előre is köszönöm a segítséget!
-
PuMbA
titán
válasz Szevaszam #51206 üzenetére
Kérdés, hogy mi a teljes pakett. Kell még memóriakártya, tájképhez állvány, kioldó Ezek még 20-30-40k pluszban. Hiba szokott lenni, hogy valaki megvesz egy gépet, meg egy objektívet és azt gondolja, hogy ezzel minden szükséges eszköz megvan és másra nem marad.
[ Szerkesztve ]
-
MittuDomain_
őstag
válasz Mr.Csizmás #51208 üzenetére
Igen, nem visz el ennyit pénzt a sallang, 15e-ből megállt nekem utángyártott pótakksikkal, CPL-el, táskával (Manfrotto), memórikártyákkal (mSD, adapterrel; ez volt a legjobb ár/értékben aktuálisan).Nálam a kioldó = telefon, jó dolog a gépbe épített wifi+bt+nfc
Valami rendes állványt kéne már csak - most egy gagyi hama van korábbról - tényleg kifognom elárazáskor 10e alatt. (Inkább 5höz közel.)
A legnehezebb üvegem 415g, jön egy konverter (~100g) és a váz (427g), szóval mindenestől egy kiló, és a teljes hossz olyan 35-40cm lenne. Mindne ajánlatot meghallgatok, és ha igaz, most van 10USD kedvezmény 15 felett az ebayről, szóval jöhet akár kintről is.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
PuMbA
titán
válasz Mr.Csizmás #51208 üzenetére
Elviselhető van, de a 20k-s Vanguard állványom se valami nagy szám. Egy normális állvány 40-60k minimum. A fotózás sajnos nem a fillérbaszásról szól. Lehet használtan összeszedni cuccokat olcsón, de azok természetesen nem érik el a rendesen használható cuccok minőségét és mindig pluszba szenvedsz valamennyit velük.
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz MittuDomain_ #51209 üzenetére
Nálam a kioldó legtöbbször az 5 másodperces visszaszámláló a gépen.
A végén az olcsó cucc lesz a legdrágább.
Veszel egy kacatot amit pár hónap után lecserélsz, mert nem azt nyújtja amit elvár az ember, és végül kidobott pénz lesz az egész, mert utána eladni se tudja már az ember, vagy csak nagy buktával.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
toshiba300
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Nikon D7200-as vázam van 16-85-ös Nikon objektívvel.
Szeretnék MILC-re váltani, a kisebb méret - könnyebb hordozhatóság miatt.
Főleg turistaként fotózok, szükségem van a széles zoomtartományra, nem szeretnék több objektívet.
MILC vonalon milyen váz-objektív párost javasolnátok, ami hozza a jelenlegi felszerelésem minőségét? -
Rapid136
őstag
válasz toshiba300 #51213 üzenetére
pl. Sony A6x00 + Zeiss 4/16-80 vagy 18-105?
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
kovsol
titán
válasz toshiba300 #51217 üzenetére
Akkor a sony -t már most elfelejtheted
Csak f4 zoom van APS-C vázakra. (tudom mindjárt jön valaki, és majd mondja MC11-el van Sigma)[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
vihartigris
őstag
Nézd meg a Fuji-kat, ott van fényerős zoom obi is.
bármi reciproka a semmi
-
csacsi77
senior tag
De a Nikon 16-85 sem egy fényerő bajnok.
A Sony A6300+Sony Zeiss 16-70 egy remek, kompakt páros. Nagyon jó fókusszal, kicsi mérettel, remek képminőséggel.
A 16-70 nem a legjobb ár/érték arányú, de én nagyon szerettem, bátran merem ajánlani. Csak legyen nálad két akku, itt kevesebb az üzemidő, mint a Nikonnál.Öreg fater megoldja!!!!
-
Muerte68
addikt
Fujinál ott a 18-55/2,8-4-de az is csak egy alap zoom tartomány viszont fényerős
Az utazoom-ok általában nem fényerősek,de nekem pld az esetek 80%-ban elég szokott lenni,ahol több kell ott meg már rendes tele kellene.
Az MC11-es adapterezett Sony Sigma kombóval az a gond hogy méretileg a nem kicsi obi+adapterrel ugyanott volnál méretben.
Szerintem a fényerős nagy zoom dologból valamiből engedni kellene(én a zoom-ot engedném fényt nehezebb varázsolni mint előrébb lépni kettőt )Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Rapid136
őstag
Viszont simán feltolhatod az ISO-t és hihetetlenül kompakt obi. 4-es fényerővel még azért tele állásban van még háttérmosás is. És nem véletlen 4-es, persze lehetne 2,8 is de az már méretesebb lenne.
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
törölt tag
Egy Sony A6000/A6300/A6400/A6500 mellé egy Sony 18-55-ös kitobi már elég jó lehet, ez az obi olcsó is (23-30 ezer forintos). Fényerősebb, jobb és drágább az említett Sony Zeiss 16-70mm f4. Érdemes meggondolni a Sony 18-105mm f4-et is, sokan szeretik. Én egy adapteres Sigma 17-70-et használok jelenleg A6300-zal, nagyon jó obi és kitűnően működik a vázzal.
-
grigo
őstag
válasz #31733248 #51225 üzenetére
De a 18-105 is csak F4, és ez volt a baja a zeissel is. Bár ki tudja, lehet, hogy az átfogás már kárpótolná.
Mindenképp kompromisszumos lesz szerintem a vásárlás. Jelenleg az igények: nincs objektívcsere, kisebb méret, az F4 már sötét, széles zoomtartomány.Egy pillanatig megfordult a fejemben az A7I+24-240 kombó, de az sem lesz fényerős. Nem is olyan egyszerű kérdés ez.
https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz #31733248 #51225 üzenetére
sigma 17-70
Szűrőmenet 72 mm
Méret ∅ 79 × 82 mm [+adapter]
Tömeg 470 g [+adapter]szusi 18-55 2.8-4
Szűrőmenet 58 mm
Méret ∅ 65 × 70.4 mm
Tömeg 310 glehet neked nem preferencia a súlycsökkentés - ami a milcek egyik bázisköve -, de másnak és op-nak ahogy látom igen.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
törölt tag
(#51226) grigo
"Mindenképp kompromisszumos lesz szerintem a vásárlás. Jelenleg az igények: nincs objektívcsere, kisebb méret, az F4 már sötét, széles zoomtartomány."
Igen, muszáj kompromisszumot kötnie, bármit is vesz. Hogy neki az átfogás nagysága fontosabb-e, a nagylátószög nagysága, vagy a fényerő, azt nem tudhatjuk.
(#51227) Mr.Csizmás
Azért soroltam fel több obit is, hogy ki tudja választani a megfelelőt - ha van ezek között. Van ott 200 g alatti tömegű is, ha ez a fontos számára. Olyan mindenesetre nem lesz, ami tudja a 16-85 átfogását, kicsi, könnyű és még fényerősebb is f4-nél.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
törölt tag
válasz Mr.Csizmás #51230 üzenetére
Vagy egy Sony 18-135-öt, amihez képest a Fuji 18-135 másfélszer olyan súlyú. A Pana 12-60 fényerősebb, de nekem mondjuk nagyon nem lenne mindegy, hogy milyen szenzor van az obi mögött... Na meg az autófókusz is fényévekre jár a Sony-Fuji párosétól.
-
toshiba300
tag
Köszönöm mindenkinek a sok tanácsot/infót! A hétvégén letesztelem, mit tud egy a6300+16-70-es páros.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Tin_Shield #51233 üzenetére
sőt az AF is szotyi, cserébe meg az ibis-t kapták az olyéktól.
-
atis78
tag
válasz toshiba300 #51232 üzenetére
Ha esetleg a Sony 16-70 mellett dontesz javaslom hogy vasarlas utan lojj vele sok tesztkepet es jol bogaraszd at oket elesseg szempontjabol. Nagyon sok esetben vannak elessegi problemak amik raadasul a kep kulonbozo tartomanyaiban jelentkeznek gyujtotavtol fuggoen...
En is gondolkodtam egy A6500+16-70 osszeallitasban korabban de ez visszatartott.....
-
törölt tag
válasz Tin_Shield #51233 üzenetére
Egy kisebb szenzor, gyengébb dinamika tartománnyal, zajjal és mélységéleséggel.
-
-
lugosi
MODERÁTOR
Ugyan már! Most csináltam egy próbát, ennél felhősebb fényeket nappal nem nagyon tudok elképzelni, ebben az időben, ablaküvegen és szúnyoghálón keresztül mért a gép 8-as rekesznél 1/100-at (ISO 200). Ne mondd már hogy azt nagylátószög esetén nem tartod ki. Még 35mm-es obival is simán közel 3x-osa a reciprok zársebességnek. ISO 50 lenne határeset stabi nélkül, legfeljebb.
-
zolem
aktív tag
Nem értem, hogy ha az MFT gagyi szenzor, méretéből kifolyólag, akkor az aps-c hogyan lehet zsírkirály-tutifrankó szinte majdnem FF-kistesó.
[ Szerkesztve ]
にんじん
-
törölt tag
válasz Mr.Csizmás #51239 üzenetére
Elsősorban a fotóson múlik a fotó minősége, nem a technikán, ez nem is kérdés. De amikor a pénztárhoz megyünk, mégiscsak a technikáért fizetünk annak előnyeivel és hátrányaival.
(#51240) Tin_Shield
Nyilván egyéni igények kérdése hogy kinek mi kell, az egyik ember tökéletesen boldog egy kompakt géppel vagy egy telefonnal kattintgatva, a másik meg akkor elégedett az eredménnyel ha full-frame gépet használ. Nekem például sok a portréfotóm és ezek óriási többsége nem stúdió körülmények között készül, ennek figyelembe vételével vásároltam. A mélységélesség terén megnyilvánuló különbség a két rendszer között (APS-C vs. MFT) azonos ekvivalens gyújtótávolság és azonos fényerő mellett közel egy fényértéknyi, számomra ez nem éppen elhanyagolható.
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz #31733248 #51244 üzenetére
8 évig APS-C Nikonnal nyomtam, az 50 f1.8-hoz képest semmiben sem érzem visszalépésnek az MFT 45 f1.8-at, sem mélységélességben sem a bokeh minőségében. Nincs azonos képem, nem párhuzamosan használtam a két rendszert, de pusztán vakteszten szerintem jópár fotelfotografi elbukna. Azt sem gondolom, hogy a 16-70 és a 12-60 f4-es végén olyan bokalefosós mélységélességdifi lenne a kettő között. Tudom nem teljesen egyforma a látószög egyik esetben sem, ha koppra egyforma a látószög és a fényerő akkor valamivel jobban kijön talán.
És hát elveszlik a kiindulópont, az érdeklődés a Nikon 16-85 kiváltásáráról indult, ha az a legendásan pocsék bokeh nem zavarta eddig - mondjuk mert nem olyan témákat fotóz - akkor nem biztos, hogy neki is arra porcosodik. Mindig előjön ugyanaz a hiba, a saját szempontrendszerünket vetítjük ki, és az alapján győzködjük, vagy beszéljük le valamiről az ide betévedőket.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Tin_Shield #51245 üzenetére
Éppen most írtam az igények különbözőségéről... Közel egy fényértéknyi előnye van egy APS-C szenzoros gépnek azonos ekvivalens gyútáv és fényerő mellett egy MFT géphez képest mosoda terén. Egy FÉ különbséget azért elég sokan értékelnek ám, akár objektívenként százezres felárakat is megfizetve ekkora különbségért. Hogy Te ezt a különbséget nem értékeled, az egy dolog...
-
horrortown
csendes tag
Sziasztok!
Most szeretném elkezdeni komolyabban a fotózást és egy kis segítségre lenne szükségem. Eddig csak Mobillal fotóztam ( korábban Iphone, most pedig S9plus) és kipróbálnám milyen komolyabban is ezt művelni Főleg utazásimat szeretném fotózni illetve videókat készíteni.
Pár napja olvasgatok, nézelődöm és mindenképp MILC gépet szeretnék, az felel meg a legjobban az igényeimnek. Eddig Canon M50-en gondolkoztam, de bejött a képbe a Panasonic G80. Nagyon sok jót olvastam róla és teszteket és nálam jelenleg ez a nyerő ebben az árkategóriában.
Ami a kérdésem, hogy mennyire megbízható a Panasonic márka? Gondolok itt objektív választékban, garanciában.
Illetve KIT választás segítség is jól jönni a tapasztaltaktól, mert nem tudok dönteni és egy kis tanács jól jönne
Ezek a lehetőségek:
G80M+kit+12-60mm
DMC-G80H+kit+14-140mm
G80W+kit+12-60mm+ 45-200mmMivel utazásaim közben fotóznék, pl tájakat, épületeket, embereket, melyik a legjobb opció szerintetek egy kezdőnek? Elég a 12-60 as objektív fotóhoz és egy kis videóhoz? A 14-140es objektívvel ugyan olyan közelebbi dolgokat is lehet fotózni mint a 12-60sal? Viszont annyira nem fotózok távoli dolgokat, de a harmadik opció a két objektívvel kecsegtető. Viszont tényleg kezdő vagyok de szeretnék fejlődni és megtanulni egy kicsit komolyabban fotózni.
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz #31733248 #51246 üzenetére
mft-re azért nem 1-2 db obi van 5 számjegyű pénzért, és f2-nél nagyobb fényerősséggel. de gondolom ez elkerülte a figyelmedet a szaktopicban vakációzás ideje alatt.
---------------------------------------
innentől koncentráljunk a topic címére, van külön mirrorless user topic, várnak ott szeretettel mindenkit
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz horrortown #51247 üzenetére
kérdés: ezeket az opciókat mi alapján választottad? illetve más típus is játszik, mint pl. Olympus?
-
joco73
csendes tag
Sziasztok!
Nagy dilemmában vagyok. Jelenleg van egy Nikon D3200-as gépem egy 18-105-ös és egy fix 50/1.8 obival. Lecserélném valami jobbra,de a D7500-ös mellett (ami kézenfekvő megoldás lenne a váltásra a meglévő obik miatt) tetszik a Fuji X-T100 és az Olympus OM-D-M10 III is. Nekem az elsődleges szempont a minél jobb zajtűrő (zajkezelő) képesség legalább ISO 3200 de inkább 6400-ig és a kihajtható kijelző. A videós képességek nem érdekelnek. Az utóbbi két gép külseje is tetszik,a retro stílusukkal. Ti mit tennétek,mit választanátok a helyemben?
Nagyon köszönöm ,ha valaki válaszol!
További szép estét!
Új hozzászólás Aktív témák
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- EA Sports WRC '23
- Amazon Kindle
- Kés topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Interactive Brokers társalgó