Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Akula

    félisten

    válasz smallmer #105580 üzenetére

    1 Gbitben még nagyon jó az Intel, csak 2.5 Gbitnél vannak gondok. Rendszeres a szakadozás, bár állítólag azt javították, cserébe most meg random leesik a sebesség 100 Mbitig. A Marvellt és a Realteket mondják most jó menekülőútnak. Nekem a Marvellel is voltak problémáim (Aquantia 5G), most ebből a 10G van, először ez is kezdte a szaakdozást, de az energiagazdálkodásban letiltva az alvást, most jónak tűnik. A Realtekkel nincs tapasztalatom, de sok helyen írták hogy inkább azt mint Intelt.

    TLDR: Intelt + Killert ne, Realtek + Marvell mehet.

    Audiora nem tudok mit mondani, lejjebb azt mondták nincs a Realtekkel se gond (már), én már régebben váltottam USB DAC-ra, amikor még fos volt a Realtek (szar hangminőség + halk). Azóta nem érint a téma, nekem totál megérte, és ha van rá pénzed (sajnos már 40-50k a nagy infláció miatt), akkor csak ajánlani tudom.

    VRM-nél a sok "+" az ennyi fázis erre, annyi arra (CPU, PCIE, stb) utal, változó hogy 2 vagy 3 összetevőre bontják. 10 alatt belépőszint, 16-18 felett meg már kb. mindent elbír.

    PCIE: "5x16,5x8" = 5 db x16-os + 5 db x8-as sáv van kivezetve. Ennyi sávval valószínűleg valami workstation deszka lehet. Azonban fontos tudni, hogy hiába van kivezetve, az akkor is csak a prociból jön (végső soron a chipsetről jövő is), ha több a sáv a deszkán mint amit a proci egyáltalán tud, akkor vagy az van hogy időosztásos rendszerben muxolják, vagy fizikailag bontják, és pl. egy x16-os slotban is csak az első 1-2-4-8 sáv lesz bekötve, a többi üres. Régebben divat volt (lehet még most is) hogy mezei desktop procis (akkor még csak 16, mostanában 20, mert azóta 4 a "fő" SSD-é) lapon volt vagy 5 x16-os sáv, csak épp a beledugott eszközök egymás elől vették el az időt, minél többet dugsz bele, annál többet várnak a saját időablakukra. Az összesített sebesség a végén így is, úgy is ugyanannyi. És van az a feature is, hogy egy slot osztozik sávszélben egy másikkal, vagy egy M.2 slottal (ami ugyanúgy PCIE, csak más csatlakozóval). Ilyenkor a "fő" sloton feleződik a használható sávok száma a másik kedvéért. "Ajándék" egy x16-os VGA slotot lefelezni 8-ra egy 4-es SSD kedvéért... Ilyenkor a maradék 4 sáv bukó. Az mondjuk más kérdés hogy egy VGA általában elmegy x8-on is, kevéske fps veszteséggel, csak hát amikor kell minden morzsa, akkor nem akarsz 5-10%-okat kidobni.

    PCIE 5.0 már most is jól jön, SSD-ben van olyan (pl. Crucial T700), videokártyában egyelőre a 4.0 a divat. Mivel az 5.0 dupla akkora sávszélességű mint a 4.0, elég lenne a VGA-nak a 16 db 4.0 sáv helyett 8 db 5.0 is, csak a VGA maga nem ismeri az 5.0-t, így nem megvalósítható. A következő generáció viszont már esélyes.

Új hozzászólás Aktív témák