Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz vond #91223 üzenetére

    Én most rakosgatom újra össze a fotós cuccaimat, leírom az én gondolataimat, hátha segít.

    Nekem a GX80 van a 12-32-vel. Én úgy gondolom, hogy olyan objektívet veszek majd következőnek, amivel valamilyen irányban többet tudok majd, illetve többet tud a gépem. Kifejtem hogy ezt hogy értem. Az első körben nagyon szerettem volna egy 14/2.5-öt, egy 20/1.7-et vagy egy 15/1.7-et, ezek közül választottam volna egyet. Aztán úgy gondoltam (lehet, hogy rosszul), hogy ezzel olyasvalamit tennék hozzá a géphez, amivel nem többet tud, hanem csak jobban. Ezeket a látószögeket mind tudja a kitobjektívem, igaz, hogy rosszabb fényerővel és gyengébb felbontással, de a napi használatban egyik sem limitált még. A képeimet általában jó fényviszonyok között odakint készítem, és nekem az élessége is megfelel ennek az objektívnek (nagy méretű előhívást valószínűleg sosem fogok vele csinálni, ha pedig a neten max. 2 megapixelben teszek ki képeket, akkor ott sem látszik -- bár nem teszek fel képeket, ez valahogy nem vonz és nem motivál).

    Tehát így olyasmiben gondolkozok, amiben valami pluszt hozzá tudok tenni, így egy 85mm körüli fényerős (pl. amit te is írtál, 42.5/1.7) vagy egy 60mm körüli makró az amiben gondolkozok. Ezekkel mindenben több lenne a felszerelés, nem "csak" jobb.

    Egyébként párhuzamosan nézegetem a sony és a fuji gépeket is amellett, hogy megvan a panasonic, és azt a következtetést vontam le (lehet, hogy tévesen), hogy ezek a fényerős 85mm körüliek, vagy a makrók drágábbak lennének, mint amiket MFT-re meg tudok venni.

    Szóval én most így gondolom, hogy meglévő látószöget javítani nem szeretnék, inkább többet hozzáadni.

    Régen egyébként sokat fotóztam, nagyon szerettem (kb. 6 évesen kezdtem egy Etüd boxgéppel :), majd "lefelé" váltottam a szmena, majd később a zenit és nikon irányba), azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal fotóztam, míg olyan bő 6-8 éve teljesen beleuntam, belefásultam és a filmes nikon felszerelésen kívül a dslr cuccaimat elajándékoztam családon belül. A filmest sajnáltam volna. Mostanában kezdett annyira hiányozni, hogy újra vettem gépet, és most nem szeretném elkövetni azt a hibát, mint a dslr korszakban, hogy megvenni mindent, amiről jókat írnak és belefér a büdzsébe, holott van rá házon belül másik megoldás, csak éppen az új cuccnak 20%-kal jobb a felbontása meg 1 fé-vel jobb a fényereje, ezek mára már nem érdekelnek annyira, ellenben pl. az hogy egy teljes képet kitöltő makrót tudjak csinálni, az tök buli.

    Én szürkeimportos dolgot nem vennék, nem moralizálni akarok, de ha lehet újabban próbálok helyi üzletet választani. Itt a garancia is általában jobb, mint a szürkeimport esetén, még akkor is, ha egyébként határeset lenne, hogy belefér-e, de a személyes kapcsolat és a visszatérő vevő miatt a kereskedő megpróbálja elintézni, és nagyon sokszor csak a hozzáállásán múlik, hogy a gyártó hogy dönt, szóval én azt gondolom, hogy inkább itthon veszem meg, még akkor is ha egy kicsit drágább. Egyébként itthon ha meg tudod oldani, hogy cégre veszed, akkor az már mindjárt egy áfányi összeggel kevesebb, ami azt jelenti hogy újonnan kb. az újszerű használtpiaci árért kapod, ez is lehet egy szempont.

Új hozzászólás Aktív témák