Új hozzászólás Aktív témák

  • Yellow73_a

    tag

    válasz tipuka #92189 üzenetére

    Alapok...
    Két egészen másfajta értékpapírról beszélünk.
    A PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) egy lakossági állampapír. A prémium onnan jön, hogy ezek a típusú papírok egy korábbi inflációs adathoz kötött alapkamaton felül fizetnek valamennyi prémium kamatot. Jelen esetben a 14,5%-os 2022-es inflációt fejeli meg 1,5% kamatprémiummal. Igen, évente egyszer fizeti ki a kamatot, amit nem fektet be újra automatikusan, azt neked kell megtenned, vagy bármi más módon felhasználhatod, és most jön a DE.
    A [hozzá nem értő] közhiedelemmel ellentétben a 7 éves futamidő nem azt jelenti, hogy addig "le van kötve" a pénzed, ugyanis minden állampapírra napi árfolyamot jegyeznek, tehát az aznapi eladási árfolyamon tudod megvenni, és az aznapi vételi árfolyamon tudod eladni. a PMÁP esetében nagyon egyszerű a képlet, mert az árfolyama folyamatosan nő, gyakorlatilag napi kamatszámítással. Továbbá az is egyszerűsíti a képletet, hogy az eladási és a vételi árfolyam között mindig egy fix % van, jelen esetben ez most 1%. vagyis megveszed a papírt, és 1%-kal kevesebbért tudod eladni.
    A napi "kamatszámításból" adódóan ha eladod a papírt, akkor megkapod a tőkén felül a fordulónaptól kezdve felhalmozott kamatot is. Bármikor. Egyedül az 1% az, amivel kevesebbet kapsz.
    Példa. Megveszed kamatfordulókor 100%-os árfolyamon. 1 év múlva 116% lesz az értéke (negyed év múlva 104%, fél év múlva 108%, háromnegyed év múlva 112%, stb). Az évfordulókor kifizeti neked a 16%-ot, és újra indul 100%-ról. Ha negyed év múlva eladod, 13%-ot kapsz (104-1%), ha fél év múlva eldod, 107%-ot kapsz (108-1%), ha háromnegyed év múlva adod el 111%-ot (112-1%), ha egy év múlva, 115%-ot (116-1%) kapsz. A példában csak az egyszerűség kedvéért írtam negyedéveket, de ugyanezen elv mentén bármelyik nap megkapod az éves 16% kamat 360-ad részét (valami miatt a kincstár 360 napos évvel számol, gondolom így a legegyszerűbb számolni)
    Az éves kamatfordulókor állapítják meg a következő évre érvényes kamatot, ami majd a 2023 évi átlagos infláció plusz az 1,5% kamatprémium lesz.

    A MÁK 2027/B egy ún. intézményi állampapír, a lakosság számára a másodpiacon érhető el.
    Mint a PMÁP-nál is írtam, minden állampapírra napi árfolyamot jegyeznek. Viszont az intézményi állampapíroknál ez kicsit olyan, mint a tőzsdei árfolyam, ez az árfolyam nőhet is, de csökkenhet is. Tehát semmi garancia nincs arra, hogy jobb árfolyamon fogod tudni eladni, mint ahogy megvetted, sőt. Vannak bizonyos állampapírok, amik jelenleg mélyen a névértéke alatt cserélnek gazdát (pl az itt sokak által tartott 2051/G, aminek a napi vételi árfolyama 60,16%, az eladási árfolyama 66,68%)
    A 2027/B esetében ezek a számok ma 100,55, ill 102,56%.
    A 2027/B BUBOR alapú, az negyedéves fordulónapja előtti 3 hónapos BUBOR-ral megegyező éves kamatot fizet a következő 3 hónapra. A három hónap elteltével kifizeti a kamatot, és az akkori 3 hónapos BUBOR alapján fog tovább kamatozni.

    Fentiekből látszik, hogy a PMÁP egy totál kiszámítható hozamgörbéjű befektetés, míg a 2027/B nem annyira. A 2027/B kamata (elvileg) akár emelkedhet is három hónap múlva, de inkább az várható, hogy hasonló marad, de akár csökkenhet is. Nagyobb a bizonytalansága viszont az árfolyamingadozás miatt van, mert ha valami miatt (pl erősen csökkenő BUBOR) sokan szállnának ki belőle, akkor az árfolyama elkezdene csökkenni, tehát csak alacsonyabb áron lehetne eladni, mint ahogy megvetted. Bár az is igaz, hogy ez akár fordítva is lehet, tehát az árfolyama akár nőhet is (és nem csak annyival, mint amennyit a "napi kamatok" indokolnának, hanem akár többel is), így nem csak a kamatot nyernéd, hanem az árfolyamkülönbözetből is adódna egy hozamod.
    És itt elérkeztünk a kamat és a hozam közötti különbséghez, de az már egy következő lecke lenne :)

    Remélem, sikerült érthetően összefoglalni, ráadásul olyas valakiként, aki még mindig tanulja az értékpapírokat, mert csak kb fél éve kezdtem magam beleásni.

    Én egyébként tartok PMÁPot is, meg 2027/B-t is, hogy az állampapírjaim között is legyen diverzifikálás (lakossági vs. intézményi papír).
    Elvileg most a PMÁP jobbnak tűnik, hosszabb távon meg pláne.
    Viszont a PMÁP esetében a jelenlegi 1% marzsot a vételi és eladási árfolyam között elvileg bármikor módosíthatják, a régebbi motoros tudják, hogy volt már ez 2% is, ráadásul olyan időkben, amikor a kamatbázis nem volt ilyen magas.

    És egy dolgot ideírok a végére, amit igazából én sem tudok, mert amióta olvasom ezt a topicot, talán még nem is került szóba, ezért kérdésként teszem fel:
    Előfordulhat az a szélsőséges eset, hogy a Kincstár úgy dönt, hogy nem vásárolja vissza a PMÁPot a lejárata előtt?

Új hozzászólás Aktív témák