Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvin_ti4200

    félisten

    válasz j0k3r! #88774 üzenetére

    A mostani értékeltségen nem rossz vétel, ugyanakkor bőven $40 felett járt, amikor a portfólióm része volt és egyre jobban csúsztak mindennel, iszonyú pénzbe kerül nekik az új foundry, ami miatt valószínűleg negatív free cash flow-t fognak produkálni és azon se lennék meglepődve, ha vagy befagyasztanák vagy megvágnák az osztalékot. Szintén nem tetszett, hogy önerőből (értsd: a Chips Actnek köszönhető dollár milliárdok nélkül) nem tudnák (vagy nem lennének hajlandók...) felépíteni ezt a gyártóüzemet, míg egy TSMC "simán" van abban a pozícióban, hogy Arizonában felhúzzon egy új foundry-t. Hedge-nek nem rossz az INTC, pláne, mert Európában is vannak gyártóüzemei, de évekig "value trap" maradhat, ha pedig bármi történik az osztalékkal, az a mélybe küldheti a három év alatt -60% körül lévő papír árát.

    A jellemzően 16% körüli ROC (Return on capital, vagyis tőkén elért megtérülés) mostanra 9.1%-ra esett, az EVA Margin szintén az öt éves átlag harmadára zuhant és fele az elmúlt tíz év legrosszabb évében (2016) látottnak. Ráadásul a tőkére vetített EVA termelés is negatív trendet mutat, azaz egyre rosszabb megtérüléssel tudnak pénzt csinálni a cégben lévő tőkéből.

    Akit bővebben érdekel az EVA alapú adatelemzés (vagy legalább, hogy dióhéjban mi fán terem), az itt talál további infót. Nem fűződik hozzá érdekem, hogy reklámozzam Dávidot, ugyanakkor úgy korrekt, ha megemlítem, hogy én előfizetője vagyok az adatszolgáltatásnak (ez egy részletes, két hetente frissülő Excel táblázatot jelent, amit elemzéshez lehet felhasználni, önmagában nem mond a benne lévő számkupac egy laikusnak semmit).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák